Griet Op de Beeck - Het leven overleven

NIEUW banner theschooloflifefestival grietopdebeeck

Tijdens The School of Life Festival ga je een dagje terug naar school, maar dan anders... Schrijver Griet Op de Beeck is op 18 april een van de docenten. In aanloop naar het festival stelden we haar wat vragen over haar eigen schooltijd en over wat ze op het festival gaat doen.

Waarover ga je het hebben op The School of Life Festival?
Ik ga het hebben over manieren om het leven te overleven die alvast voor mij de weg hebben vrijgemaakt naar alle soorten beter. 

Wat vond je vroeger het leukste op school?
Ik heb geen prettige herinneringen aan mijn schooljaren. Die sport van om ter meest op elkaar proberen te lijken, die beheerste ik niet zo goed, geloof ik. Eenzame tijden waren dat. Ik herinner me wel de lessen van die paar bevlogen leraren die me nieuwe werelden leerden kennen, die me toonden wat het betekende om begeesterd te zijn door iets, mensen ook die mij zagen. Dat er volwassenen waren die het gevoel hadden dat het toch nog iets kon worden, met mij, was toen erg belangrijk, omdat het hoop gaf. 

Welke belangrijke les heb je nooit op school geleerd en hoe heb je deze les wel geleerd?
Alle belangrijke lessen heb ik elders geleerd. Ik heb ze geleerd door mijn wereld zo groot mogelijk te maken en me te informeren, door aan kunst te doen, zowel boeken lezen als naar de cinema en het theater gaan en musea bezoeken, door naar andere mensen te kijken en te luisteren, echt te luisteren, ook naar wat ze niet zeiden, en bovenal natuurlijk door op den duur een hele goede therapeut te vinden die me ervan overtuigd heeft dat zelfs de grootste trauma’s te overwinnen zijn voor wie wil en durft, en de juiste hulp krijgt én kan aanvaarden, een aantal uitzonderingen van mensen die echt met zware psychische problemen kampen uitgezonderd natuurlijk. 

Waar wil je dat mensen het na jouw festivalprogramma met elkaar over hebben?
Over zichzelf, het en hun leven, evolutie en hoe belangrijk dat is, over wat we kunnen doen in deze rare wereld om ons bestaan van tel te laten zijn. 

Heb je een leestip voor ons?
Eindeloos veel. Maar laat ik even zonder veel nadenken roepen wat meteen in mij opkomt: Een vriend van Sigrid Nunez, Waarvan wij droomden van Julia Otsuka, De kunst om in koor te huilen van Erling Jepsen, Revolutionary Road van Richard Yates.

Lees meer over The School of Life Festival

 

Tickets voor The School of Life Festival

Recent entries