Terug naar alle artikelen
Zo haal jij het maximale uit Blue Monday!

Zo haal jij het maximale uit Blue Monday!

Tien destructieve tips om eens lekker diep te sikkeneuren

 

Het is weer Blue Monday! De dag die door velen in het Westen wordt bestempeld als de meest neerslachtige dag van het jaar. Het is inmiddels traditie dat bedrijven daarop inhaken en wij kunnen met The School of Life, geworteld in de psychologie, niet achterblijven.

De meest deprimerende dag biedt namelijk de uitgelezen kans om je droefgeestige zelf weer eens wakker te schudden. Maak van Blue Monday de dag waarop je je helemaal overgeeft aan het gevoel van waardeloosheid. Spring met ons in de put en volg deze tien tips. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Verslaap je

Weinig is zo vervelend als de hele dag achter de feiten aanlopen. Begin je dag dus door net iets te lang in bed te blijven liggen. Slaap niet zo lang uit dat je de hele dag misloopt, time het zo dat je een kwartier te laat bij je eerste meeting aankomt en je eigen falen onder ogen moet zien.

Pak de fiets door de regen

Waarschijnlijk regent het vandaag, want zo’n dag is het. Pak dus de fiets en vergeet je regenpak. Het is de bedoeling dat de hele dag kil aanvoelt en dat je vandaag naar natte hond ruikt. Onnodig energieverlies is de sleutel tot ellende. Regent het vandaag onverhoopt niet? Dan stap je in een veel te drukke tram of bus, zodat je tenminste een halfuur verkrampt door het raam naar de lege, schemerige straat moet turen.

Focus op wat misgaat

Het is vandaag niet de bedoeling dat je successen gaat vieren. Laat er iemand een pen vallen? Dan benoem je dat. Is er een target niet gehaald? Sta er uitgebreid bij stil. Waar het vandaag om draait, is dat alle gezichten in je omgeving op halfzeven komen te staan. Resoneer met de stemming van de dag.

Ga druilen en stel je beslissingen uit

Waarom knopen doorhakken als dat ook morgen kan? Neem het er vandaag van. Kom eens terug op een beslissing die je eerder hebt genomen. Breng het opnieuw op tijdens een vergadering en ga lekker hardop zitten twijfelen. Doe dit vooral bij de dingen waar je het sterkst van overtuigd bent. Maximale verwarring.

Adem zo oppervlakkig mogelijk.

Mijd vandaag de diepe zucht, want ook al is dat een uiting van wanhoop, hij lucht wel op. Adem hoog in je borst. Dat zorgt ervoor dat je net even niet lekker tot rust komt, zodat je als vanzelf verzwelgt in zelfmedelijden.

Eet suiker en big macs

Ook echt een gouden tip als je je vervelend wilt voelen op de deprimaandag: junkfood eten. Begin je dag met kleffe bolletjes met stroop, honing of, voor de diehards, pure suiker. Beperk je lunch tot chips en snoep, en trakteer jezelf op een avondje uit met drie big macs, die je zo snel mogelijk wegwerkt. Het tl-licht krijg je er als bonus bij.

Krop je woede of verdriet op

Boos of verdrietig vandaag? Ontken het in alle toonaarden. Lach over je eigen ellende heen, zodat je je van binnen des te eenzamer voelt. Veins je vrolijkheid niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen, zodat zij zich slechter gaan voelen over hun eigen stemming. Overdrijf dat niet: het moet niet jolig worden of aanstekelijk gaan werken.

Niet bewegen

Mijd vandaag elke vorm van sport. Zie bijvoorbeeld ook de tip over de diepe ademhaling. Je wilt voorkomen dat je bloed sneller gaat stromen en je organen wakker worden geschud. Daarom doe je het rustig aan. Zit letterlijk bij de pakken neer.

Luister deprimerende muziek

Deuntjes maken of breken je dag. Kies vandaag voor de meest deprimerende muziek die je kunt bedenken. Ga bijvoorbeeld voor American Recordings van Johnny Cash, Blackstar van David Bowie of het oeuvre van Norah Jones. Of personaliseer je keuze en ga voor een playlist die je doet denken aan een ex die je nog steeds niet helemaal te boven bent, en die nu knus verstrengeld met een warm gezinnetje op de bank ligt.

Richt je op misère

Zoek je een goed gespreksonderwerp voor de meest deprimerende dag van het jaar? Kies de onoplosbaarheid van oorlog, economische malaise en klimaatverandering. Maak het zo concreet mogelijk. Duik echt in het menselijke leed. Gebroken gezinnen door armoede en huiselijk geweld, vermiste geliefdes, ontheemde volkeren. Er valt veel over te zeggen. Hou je van dieren? Dan bespreek je de bio-industrie.

Bel je zwartgalligste vriend of vriendin

Je weet wel, die ene vriend of vriendin die altijd wel iets negatiefs weet op te merken. Verdiep je eens in diens wereldvisie. Hoor het verhaal aan. Wees kortaf in je antwoorden, het moet geen empathisch gesprek worden. Ga op zoek naar de duisterste randjes van het verhaal en bedenk je dat je deze persoon vandaag niet kunt helpen. Ervaar je eigen gebrek aan energie.

Kijk voor je gaat slapen nog een deprimerende film

Dit doe je uiteraard alleen in bed met je laptop. Als je zoekt op thema: overweeg de dood. Melancholia, Irreversible of Requiem for a Dream doen hun werk prima op Blue Monday. Maar realistische weergaven van waargebeurde verhalen zijn nog beter. Kies bijvoorbeeld Mississippi Burning (1988), Het Achterhuis (1985) of Precious (2009). Als de film voorbij is, klap je de laptop dicht, doe je de lamp uit, en val je jammerend van zelfmedelijden in de foetushouding in slaap.

By The School of Life

Deel dit artikel