Terug naar alle artikelen
Tien tips voor de ultieme vakantiestress

Tien tips voor de ultieme vakantiestress

Het is een diep ingeburgerd misverstand dat vakanties er zouden zijn om te ontspannen. In werkelijkheid zijn ze gemaakt om nieuwe vormen van stress te ontdekken. Zonder werkdruk en managers die je in je nek hijgen, ben je zelf verantwoordelijk om je stresshormonen op peil te houden. Bij The School of Life denken we graag met je mee. Daarom hier tien tips.

1. Omarm je vliegveldstress
De weg naar vakantiestress begint al op het vliegveld. Niets spreekt namelijk zo tot de verbeelding als het idee dat het vliegtuig waar jij in had moeten zitten zonder jou opstijgt, en je het als een stipje aan de horizon ziet verdwijnen. Voed daarom die angst.

Dat begint al bij je planning. Boek geen directe vlucht, maar een vlucht met tussenstop. Neem je voor om tijdens die tussenstop het vliegveld te verlaten en de lokale buurt te gaan verkennen. Dat werkt het beste als je daar net genoeg tijd voor hebt.

Op de dag zelf kom je niet drie uur van tevoren aan op het vliegveld. Je mikt op de duur die net, maar dan ook net, genoeg is om je vlucht te halen. Het idee is, dat je langs de gehele route, van bus tot trein, van baggagecontrole via de tax-free-zone tot de gate dat beeld van dat wegvliegende vliegtuig voor de geest blijft houden. Dat visualiseer je niet actief: als je het goed hebt gepland, is dat een natuurlijk gevolg van je timing. Bij de “last-call-boodschap” ben je aan het rennen. Merk op dat het niet de bedoeling is dat je je vlucht daadwerkelijk mist, dat zou de rest van je vakantiestress opheffen. Piek niet te vroeg.

2. De ik-moet-niks-moeten-paradox
Daar lig je dan op het strand. Ingesmeerd en wel. Koelbox mee, boekje bij de hand. Nu is het dan echt tijd om genieten. Hier heb je zo lang naar uitgekeken. Het moment om alle werkstress van je af te laten glijden. Het moment dat je niet meer bezig hoeft te zijn met het oplossen van alle familieproblematiek. Het moment dat je helemaal niets meer moet.

Ofwel: dit is het ideale moment voor een flinke dosis mentale onrust, zelfnijd en onvrede! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is zo vaak mogelijk tegen jezelf zeggen: ik moet nu helemaal niks meer, dus ik moet nu genieten!

3. Gezond in de zon zonnen
Vakantie is dé tijd om bij te komen. Heerlijk uitslapen, uitrusten, je gezondheid op peil brengen. Vitamine D’tjes verzamelen. Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig, want je moet wat opsparen voor die koude, grijze winter. Díe balans vinden is een recept voor vakantiestress.

Maak een strak zon-schema, waar je je vervolgens niet aan houdt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om een halfuurtje in de zon te gaan liggen, maar zet geen timer. Zo is de kans groot dat je in slaap sukkelt en drie uur later met een verbrand hoofd wakker schrikt. Drink dan in één keer je hele voorraad water leeg zodat je halverwege de dag uitgedroogd naar winkeltje strompelt om extra flessen in te slaan. Daar zal je je vervolgens de rest van de dag weer schuldig over voelen, want je had met jezelf afgesproken om geen plastic te kopen.

4. Leg alles vast!
Vakanties staan bekend om hun adembenemende uitzichten. Daar kun je natuurlijk achterover ontspannen van genieten, maar dat ga jij niet doen. Om de stress lekker hoog te houden, raden we je aan te proberen ieder moment perfect vast te leggen.

Wat een plaatje… Oh shit! Snel, foto maken! Dit uitzicht wil je niet vergeten. Je pakt je telefoon. Hee, een appje van je zus. Even kijken. Het is een foto van haar ontbijt, niet zo boeiend. Shit, nu is het uitzicht weg. Je probeert toch nog een foto te maken, maar de belichting is veranderd en de foto lijkt totaal niet op het ware plaatje. Een groep luidkeelse toeristen staat inmiddels naast je de rest van hun trip te bespreken. Moment voorbij. En de foto? Daar kijk je nooit meer naar.

5. Werk hard om authentiek te zijn
‘Reizen voor recreatieve doeleinden, om nieuwe plaatsen te ontdekken en verschillende culturen te ervaren’ – dat is wat je doet op vakantie, toch? Laat dat nu net de definitie zijn van ‘toerisme’ . Maar jij bent geen toerist, jij bent reiziger. En dat brengt ons bij tip 5: voorkom dat je voor toerist wordt aangezien.

Verzamel daarvoor lijsten tips van locals, of van ‘de echte kenners’, zodat je een hele originele vakantie hebt. Spit urenlang het internet af om de meest unieke plekken op de minst toeristische tijden te bezoeken. Koop lokale kleding en draag die koste wat het kost. Alles om, afgepeigerd van je eindeloze zoektocht naar perfectie, authentiek uit te kunnen rusten tussen de spinnen, slangen en schorpioenen. Je comfort laat je sowieso thuis.

6. Tel je dagen af voor maximale FOMO
De zomer is ook in Zuid-Frankrijk het ultieme seizoen voor een scala aan trendy evenementjes en schattige festivalletjes waar je onbewerkte olijven kunt kopen. En dus een uitgelezen kans om je FOMO weer op topniveau te krijgen. Je bent door tip 5 van alle must-visits in de buurt van jouw vakantieadres op de hoogte, maar gaat dan bij een meertje of aan zee liggen. Val daar niet in slaap, maar houd uur voor uur bij welk bandje of acrobatenoptreden je momenteel aan je neus voorbij moet laten gaan. Stel je echt even voor dat je erbij bent. Snuif de geuren op, hoor de muziek en laat de dansenergie door je lichaam suizen. Kom dan terug in het moment en merk op hoe saai het hier eigenlijk is. Laat het besef tot je doordringen dat je een vakantiedag aan het verspillen bent en tel het aantal dagen dat je nog over hebt. Morgen herhaal je dit.

7. Benadruk je onrecht op weergebied
Of je nu thuis in de regen zit, of in het zuiden in de overdreven hitte, er is altijd een plek met net iets idealer weer dan bij jou. En dat is niet eerlijk. Wil je je weerstress op peil houden? Zoek dan dagelijks op een weerapp of –website naar jouw keuze een plek in Europa op waar de zon-briesje-balans op dit moment wat jou betreft optimaal is. Vraag je af wie van je kennissen daar nu in de buurt zit, en stuur die persoon een selfie waar jouw matige weer duidelijk op zichtbaar is. Je vangt geheid een selfie terug om je over op te winden.

8. Very impostersyndrome person
Leid je op werk aan het impostersyndroom? Dan ben je je er misschien nog niet van bewust dat je dit gevoel ook heel goed mee kunt nemen op vakantie. Dit werkt het beste als je als rijke westerling naar een wat verder gelegen oord gaat, waar mensen het niet zo breed hebben als jij. Wat je doet, is dat je overal waar je komt even stilstaat bij de vraag hoe raar het eigenlijk is dat deze mensen, die in principe net zo veel waard zouden moeten zijn als jij, voor jou aan het werk zijn. Je hebt dit immers niet per se verdiend. Ga niet alleen het gesprek aan met bedelaars, maar leef je ook in in de lokale middenklasse. De mensen die twaalf uur per dag voor nog geen kwart van jouw salaris in de weer zijn, dankbaar dat ze hun gezin kunnen onderhouden. Vergelijk dat met jouw negen-tot-vijfbaantje tot je over je nek in je schuldgevoel zit.

9. Leef als een koning met het budget van een student
Ben je niet gevoelig voor tip 8? Dan raden je aan om met een nét te klein budget op reis te gaan. Zo voel je je bij iedere uitgave tenminste nog schuldig ten opzichte van je eigen portemonnee. Huur een groot, chique appartement, ga iedere avond uiteten. Trakteer je vrienden op lunch en drankjes. Zorg ervoor dat je iedere dag een beetje over je dagelijkse budget heen gaat. Zo wordt de stress langzaam voelbaar en kan je alvast denken aan de extra uren die je zal moeten draaien om je uitjes te bekostigen.

10. Neem een kind
We sluiten af met misschien wel de meest veelzijdige en duurzame vakantiestresstip: kies voor die kleine. Al vanaf het moment van conceptie kan je je lekker zorgen maken over wat je fysiek wel en niet aankunt, of je druk maken over de impact van hormonale schommelingen op de vakantiesfeer. Het is het moment om jezelf eraan te herinneren dat dit waarschijnlijk de laatste vakantie is waarop je volledig vrij bent en dat je er dus wel alles uit moet halen.

Wat later onderschat je hoeveel luiers je mee moet op een uitje, raak je verdwaald terwijl je je kind in een draagzak draagt, zodat je niet op tijd terug bent voor het middagslaapje. Of je houdt juist overmatig rekening met de slaapbehoeftes van je kind, zodat je bijna niks kunt ondernemen, wat goed werkt met de FOMO-tip hierboven.

Een paar jaar later reis je dan weer af naar het soort vakantiepark waar je ooit gezworen had nooit van je leven te komen (zie ook tip 5) om daar in de binnenspeeltuin te proberen een boek te lezen, terwijl je kind je onder oorverdovende herrie de glijbaan op probeert te slepen.

Dan weer besluit je dat het eindelijk weer eens tijd is voor een stedentrip, waarbij je al snel geïrriteerd raakt dat je kind de cultuur niet waardeert en steeds zeurt over hoeveel er wel niet gelopen moet worden.

Nog wat jaren later kan je treuren dat je kind niet meer met je mee wil op vakantie, je afgewezen voelen en terugverlangen naar die goede oude tijd. Kinderen krijgen is een tip voor een langere termijn die om een grotere investering vraagt, maar je ziet, je kunt er de rest van je leven wat mee. Dus waar wacht je nog op?

Alle gekheid op een stokje

Online opleiding: leer jezelf kennen

Ontdekken waar jij gestrest van raakt? Ga twaalf weken lang terug naar school voor de lessen die uiteindelijk echt de kwaliteit van je leven bepalen! In deze online opleiding brengen we het beste van ons curriculum samen in één onvergetelijk programma. En maak je geen zorgen, we kijken ook naar voldoening en zingeving.

Naar collegereeks

By The School of Life

Deel dit artikel