Summer School: Filosofie voor het leven

Volg de beste filosofische programma's van The School of Life in een vierdaagse Summer School. Maak kennis met de grootste denkers, hun ideeën en denkmethodes.

De Summer School Filosofie voor het leven geeft je een grondige introductie in de filosofische levenskunst en laat je ervaren wat je ermee kan. Onder begeleiding van onze docenten maak je kennis met de grootste denkers uit de geschiedenis, leer je over hun ideeën over geluk, gelijkmoedigheid en vrije wil en ga je op een andere manier naar de wereld om je heen kijken. Je oefent met het toepassen van de belangrijkste filosofische theorieën op je eigen dagelijkse leven. Je komt erachter hoe bruikbaar de ideeën en principes uit de levenskunst zijn voor jouw persoonlijke vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat ga ik doen met mijn leven?

Niet voor niets is het oudste commando uit de filosofie: 'Ken uzelve!' Je onderzoekt je eigen overtuigingen en oordelen, vernieuwt je manier van denken en je kijk op de wereld en je ontdekt wat de opties zijn voor de toekomst. Na de Summer School mag je grootheden als Socrates, Plato, Aristoteles, Augustinus, Rousseau, Nietzsche, Heidegger, Foucault en Nussbaum tot je nieuwe vrienden rekenen.

Deze filosofieweek behoort tot de hoogst gewaardeerde programma’s van ons kalenderjaar. Je hebt geen vooropleiding nodig, alleen een gezonde basisinteresse. We vragen wel een vrij hoog niveau van inzet en concentratie. De kracht van de week ligt in de variatie van het aanbod en de verschillende perspectieven om naar de wereld en je eigen leven te kijken.

Het is de vijfde en zesde keer dat we deze Summer School geven. Vorig jaar werd deze beoordeeld met een 9.

Het programma

Elke dag volg je van 10:00 tot 16:30 afwisselende lessen op Het Frederiksplein 54. De programma's bestaan gedeeltelijk uit colleges, en daarnaast uit gesprekken, reflectiemomenten en opdrachten. Op de laatste dag is er aansluitend aan het programma een borrel.

Dag 1 
We starten met een introductie in de klassieke levenskunst: goed en gelukkig leven volgens de oude Grieken.

Dag 2
De tweede dag focussen we volledig op de filosofie: de beste ideeën, de grootste denkers en de geschiedenis van het denken zelf staan centraal. 

Dag 3
Dag drie staat in het teken van de praktijk. Wat kunnen we vandaag doen met de filosofie van levenskunst. Samen oefenen we het toepassen van filosofische theorieën op ons leven.

Dag 4
Op de laatste dag maken we kennis met de belangrijkste gedachte-experimenten uit de geschiedenis van de filosofie. Ook kijk je wel inzichten voor jou belangrijk zijn geweest en bedenk je wat je hier de rest van je leven mee gaat doen! We sluiten de Summer School af met hapjes en drankjes en een open agenda voor de avond... 

De docenten


JacobKoolstra afbeeldingJacob Koolstra is filosoof, podcaster en docent. Na zijn studies geschiedenis en filosofie aan de UvA begon hij als één van de eerste van Nederland met het ontwikkelen van het vak Praktische Filosofie in het VMBO-onderwijs. Naast dat hij les geeft bij The School of Life, doceert hij Filosofische Mediawijsheid en Radio & Podcasting aan het ROC van Amsterdam.

Reine Rek TSOLReine Rek heeft een grote fascinatie voor mensen en de grote vragen van het leven, waaronder vragen over vergankelijkheid, liefde, de dood, identiteit en lichamelijkheid. Voor Reine is het de kunst om haar theoretische kennis om te zetten in praktisch advies. Het liefst gaat ze met een groep mensen in gesprek om samen naar antwoorden op levensvragen te zoeken.

Remko van Broekhoven TSOLPolitiek filosoof Remko van Broekhoven was journalist en activist (niet per se tegelijkertijd). Hij doceerde aan de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht, en op de School voor Journalistiek. Hij schreef ‘Staat van Tederheid’ over liefde als politieke kracht, ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’, en zijn dissertatie ‘De Bewakers Bewaakt’ over journalistiek en democratie. Bij The School of Life gaf hij eerder onder meer ‘Hoe maak je het verschil’.

De docent - 21 - 24 mei 2021

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.

NIVEAU

Voor deze Summer School is geen speciale basiskennis vereist. De Summer School is gemaakt voor nieuwsgierige mensen die meer willen weten over de basis van de filosofie en de toepassingsgebieden. De lesstof is niet altijd makkelijk, maar de docenten van onze school zijn geselecteerd op hun vermogen om goed en toegankelijk uit te kunnen leggen. Want, om Einstein te citeren: ‘If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.’ Gaandeweg de leerdagen zal de complexiteit van de stof langzaam toenemen.

OVER ONZE SUMMER SCHOOLS

In onze meerdaagse schools is ontspannen inspanning het uitgangspunt en wisselen intensief leren en gezelligheid elkaar af. Enkele dagen achter elkaar volg je met een kleine vaste groep in de ochtend en middag de beste programma's van The School of Life. Het programma is inclusief lunches en borrel. 

Tijdens de Summer Schools wordt natuurlijk rekening gehouden met de dan geldende maatregel tegen het coronavirus. Dit houdt o.a. in dat er 1,5 m afstand wordt gehouden en we kleinere groepen hebben dan anders. Hier lees je meer over wat we doen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. 

Twijfel je erover of deze Summer School iets voor jou is? Stuur een mailtje naar amsterdam@theschooloflife.com of bel naar 020 2200 080 voor meer informatie en overleg.

Koop je tickets voor
Summer School: Filosofie voor het leven

Vanaf € 445,-

wat:
Meerdaagse
wanneer en waar:
  • 21 - 24 May 2021 10:00 - 16:30
    Frederiksplein 54

Toegang

Open inschrijving