Özfarkindalik
Öz-farkındalık duygusal olgunluğun temeli. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, kendimizi anladığımızı sansak da başkalarının bizi gerçekte nasıl gördüğüyle ilgili çok az fikrimiz var. Aradaki bu ciddi fark yanlış anlamalara, başarısız takım çalışmalarına, artan çatışmalara, kötü kararlara ve yönümüzü kaybetmemize yol açabiliyor.
Bu online atölyede:
TANIM
Kendi duygularını ve davranışlarını anlama ve duygusal tepkilerinin farkında olma becerisidir.
Bu becerinin varliginin göstergeleri
Farkındalığı yüksek çalışanlar düzenli olarak düşünceleri üstüne düşünerek felsefi meditasyon tekniğini uygular (ya da diğer üstbiliş <meta-cognition> / sorgulama tekniklerini). Düşüncelerinin bilinçdışından da etkilendiğini hesaba katar. İçsel diyaloglarını fark eder, anlar, yeniden şekillendirir. İş yerinde özfarkındalığını bilinçli karar verme süreci ve zaafları hakkında açıklığıyla ortaya koyar. Sık sık geri bildirim ister ve dikkate alır.
Bu becerinin yoklugunun göstergeleri
Özfarkındalık yoksunluğu kendi hakkındaki fikri ile diğerlerinin zihnindeki imajı çok farklı olanlarda gözlenebilir. Diğerlerinin fikrini sormaktan kaçınır ve geri bildirim karşısında savunmaya geçebilir. Kendi gerçekliklerine başkalarının katılmayabileceğini kabul edemez. Bu da yanlış anlamalara, çatışmalara ve strese sebep olur.