Erotiek in Quarantaine

Behalve voor de gelukkige koppels die in een lockdown seksueel floreren, is het geen bijster goede tijd voor erotiek. Voor de één zit de ander nu te dicht op de huid. Voor de ander is er één teveel aan het schipperen met kinderen die niet naar school en vriendjes kunnen. Voor singles is er niet eens lijfelijk contact. Een slechte tijd voor seks dus. Wanneer het alledaagse leven stil ligt, is er echter bij uitstek wel ruimte voor iets anders: bezinning.
Precies die zaken die nu in hun afwezigheid des te sterker voelbaar zijn, nodigen uit tot reflectie. Dus ook een uitgelezen moment voor een bezinning op erotiek. Voor een filosofische bezinning. Maar wat betekent het eigenlijk om filosofisch na te denken over erotiek? Wat kunnen filosofie en erotiek voor elkaar betekenen?
In deze online klas met filosoof Ype de Boer gaat het niet over relatieadviezen, tips en tricks met betrekking tot seks. Hij bevrijdt je niet van frustraties, egoïsme of andersoortige al te menselijke problemen - ook niet van de problemen rond intimiteit in tijden van Corona. Wat hij voorstelt is om ons eens op een heel andere manier met seks bezig te houden. Niet met wat wel en niet mag, hoe het moet en wanneer je seksueel geslaagd bent – maar met wat het is, met welke rol het in je eigen leven speelt en in de cultuur waarin je leeft. Zet tijdelijk je meningen en ideeën over seks opzij en richt samen met Ype je pijlen op erotiek, vrijheid, lust en lichamelijkheid.

Met voorbeelden uit kunst en literatuur en uit andere tijden en culturen, leer je in deze klas op een filosofische manier over seks na te denken. Verken de grenzen van onze moderne opvatting van erotiek en ga met Ype mee ‘op vakantie’, op zoek naar erotische ervaringen buiten het moderne Europa: in het Midden-Oosten, India, Egypte en China, maar ook in de Middeleeuwen en het vroegere christendom. Niet omdat het elders of eerder beter zou zijn, maar omdat het elders anders is en was, en omdat we alleen via het inzicht in deze enorme verscheidenheid onze eigen ideeën over seks kunnen openen. Wie weet wat een dergelijk filosofisch experiment met erotiek allemaal aan onvoorziene mogelijkheden opent…

DE DOCENT

Ype de Boer is filosoof, schrijver en docent. Hij schrijft over het samenspel van leven en denken, en verkent de raakvlakken tussen filosofie, literatuur en kunst. In augustus 2019 verscheen zijn boek Het erotisch experiment. Eind 2017 debuteerde de Boer met Murakami en het gespleten leven. Voor ons steeds een goede reden om hem uit te nodigen voor een filosofische klas.

Programma

10.30 Aanvang
12.30 Einde

Koop je tickets voor
Erotiek in Quarantaine

€29,50 Friends | €39,50 Standaard (plus fees)

wat:
Online Workshop