De Kracht Van Kleren (of je nu van mode houdt of niet)

Deze klas gaat over onze garderobe en de veelzijdigheid van de keuzes die we elke dag weer maken wanneer we ons aan- of omkleden. Want kleren zijn nooit gewoon, nou ja, kleren. Wat we dragen heeft invloed op en wordt beïnvloed door onze gemoedstoestand, ons zelfvertrouwen en imago, maar hangt ook nog eens sterk samen met onze culturele achtergrond, actualiteit en tradities. Kom ontdekken wat bepaalde keuzes in je klerenkast voor jou kunnen doen en wat je eigenlijk over jezelf zegt als je jezelf bekijkt in de spiegel. En ook al lijkt de modewereld vreemd en ingewikkeld, wij geloven dat je garderobe samenstellen een serieuze, belangrijke aangelegenheid is.

Er was een tijd dat iemand anders onze kleding voor ons uitzocht en ons van top tot teen uitdoste. Je ouders kozen je T-shirt, school vroeg om een donkerblauwe broek of een compleet uniform... Maar op een bepaald moment kregen we de kans om uit te vinden wie we zelf wilde zijn in modeland. We beslisten zelf over kragen en randen, de pasvorm, kleur, patroon, stof en wat wel of niet goed (samen) past. We leerden hoe we moesten spreken in kledingtaal.

Anderen zullen puur op ons uiterlijk, onze neigingen in gedrag onze achtergrond en onze job snelle en niet bepaald gegronde ideeën vormen over wie we zijn. En maar al te vaak zal hun oordeel niet bij ons passen. Waarschijnlijk denken ze dat we behoorlijk snob of kleingeestig zijn, alleen maar gebaseerd op waar we vandaan komen. Als ze weten waar we werken zouden ze kunnen denken dat we streng of oppervlakkig zijn. Het feit dat we heel sportief zijn zou kunnen leiden tot gedachten over ons als weinig intellectueel. Een bepaalde politieke opvatting kan geassocieerd worden met starre ernst.

In deze klas gaan we dieper in op de grote mogelijkheid die kleding ons biedt om sommige van deze opvattingen en veronderstellingen te corrigeren. Als we ons aankleden, zijn we, als het ware onze eigen toergids, en bieden we anderen een beeld van wie we zijn. We onderstrepen interessante en aantrekkelijke kanten van wie we zijn – en onderweg doorbreken we meteen mogelijke misvattingen. We zijn als kunstenaars die een zelfportret schilderen: opzettelijk gidsen we de perceptie van de kijker naar wie zij zelf zijn.

Je ontdekt welke kledingstukken je heel erg blij maken. De Franse schrijver Stendhal zei het al: “Schoonheid is de belofte van geluk”, en elk ander kledingstuk is een verwijzing naar een ander soort geluk. We zien misschien wel zelfvertrouwen en kunde in een bepaald paar laarzen; generositeit in een wollen jas of onschuldigheid in een zoom; kwetsbaarheid in een delicate jurk; waardigheid in een specifiek horlogebandje en autoriteit in de manier waarop een bepaalde kraag de nek omhult.

Door onze kleding vertellen we anderen wie we zijn, en tegelijkertijd is wat we dragen voor onszelf een strategische herinnering van wat we willen zeggen. Of zouden kunnen zeggen. Deze klas toont dat een blik op onze garderobe een van de meest uitgesproken en zorgvuldige elementen van onze autobiografie is. En dat nadenken over mode, kleding en je garderobe allesbehalve iets frivools is.

De Docent

Leen Demeester studeerde Taal en Letterkunde aan de universiteit Gent en universiteit Eichstätte, publiceerde boeken als Living Fashion, Fashion Icons en The giants of sportswear. Ze schrijft modeblogs, werkt o.a voor de Arab Fashion Council als literature advisor, is consultant in modetrends en kan zich inmiddels expert noemen in Westerse en Arabische mode. Ze studeerde modejournalistiek, modepsychologie en kleurenpsychologie aan de London College of Fashion (UAL) en doceerde al mode aan The American University of the Emirates, Dubai.

Programma 

18.30 Welkom & kennismaking
19.00 Begin van de klas
20.00 Pauze
21.30 Einde van de klas  

Locatie

The School of Life Antwerpen
Munthof, Muntstraat 2
B-2000 Antwerpen  

Ons Café

Wie niet kan denken op een hongerige maag, kan vóór de klas in ons café terecht om iets kleins te eten. Onze keuken is open tot 18u30!

Koop je tickets voor
De Kracht Van Kleren (of je nu van mode houdt of niet)

€55,00

wat:
Special Event