Zondagsklas Goed Gezelschap Voor Jezelf Zijn

In het Frans en Engels hebben ze het woord solitude, voor het fysieke feit van alleen-zijn, maar het Nederlands is zo rijk niet. Wij moeten ons behelpen met alleen-zijn. Ook onze populaire cultuur stuurt ons verwarrende boodschappen over tijd alleen. Het beeld van ‘geluk’ dat we via tv en advertenties krijgen, is meestal een jolige groep vrienden of een warme familie, terwijl alleen zijn en eenzaam bijna vanzelf als synoniemen gezien worden. Maar één op drie huishoudens vandaag is iemand alleen, en dat cijfer zal in de toekomst alleen nog toenemen. We doen er dus goed aan om te leren alleen zijn.

In deze klas onderzoeken we wat denkers van Montaigne tot Woolf te zeggen hadden over het verschil tussen alleen-zijn en eenzaamheid. We vragen ons af waarom alleen zijn soms zo angstaanjagend is, en welke voordelen het overwinnen van onze angst voor tijd alleen kan opleveren. We gaan kijken wat we kunnen leren van de kluizenaars die zich al eeuwen terugtrekken van de wereld, en bovenal vragen we ons af of het mogelijk is om oprecht gelukkig te zijn in relaties, families en vriendschappen als we niet gelukkig zijn in ons eentje. Zoals Sartre al wist: "Als je eenzaam bent in je eentje, dan ben je in slecht gezelschap".

Kom alleen, of met een vriend of geliefde, om uit te zoeken of en hoe je kunt genieten van solitude.

OVER ONZE KLASSEN

In onze klassen maak je kennis met interessante inzichten over de grote thema’s, gesprokkeld bij filosofen, kunstenaars en andere grote denkers uit verleden en heden. Je wordt uitgedaagd om na te denken over de dingen die er in het leven toe doen en krijgt ook de kans om je gedachten, ideeën en ervaringen te delen met andere nieuwsgierige mensen met een open visie. Bedoeling is niet om je kant-en-klare antwoorden voor te schotelen, maar om je te helpen de juiste vragen te stellen en je te inspireren door ideeën aan te reiken.

De klassen zijn een mix van lezing, gesprek en reflectie, samengesteld door experts uit Londen en Antwerpen, en gegeven door leden van onze faculteit. Wil je je na de klas nog verder verdiepen in het onderwerp, dan vind je in de samenvatting van de klas zeker suggesties. 

DE DOCENT

Nathalie Le Blanc

Tijdens het schrijven van haar scriptie over Monty Python’s Flying Circus, bedacht Nathalie Le Blanc dat professioneel scriptieschrijver haar ideale beroep zou zijn. Maar dat is illegaal, dus werd ze journalist voor diverse bladen en weekendbijlages van kwaliteitskranten. Ze schreef als ghostwriter een drietal biografieën en in september 2014 verscheen haar eerste boek, Solo, over waarom steeds meer mensen vandaag alleen wonen. Ze woont al haar hele volwassen leven alleen. Nathalie is verantwoordelijk voor de coördinatie van de HI-reportages voor Knack Weekend. 

nathalieleblanc.be

PROGRAMMA

10.00 Welkom met koffie & croissant
10.30 Aanvang
13.00 Einde

LOCATIE

The School of Life
Munthof, Muntstraat 2
B-2000 Antwerpen  

Koop je tickets voor
Zondagsklas Goed Gezelschap Voor Jezelf Zijn

€45 - incl. koffie & croissant

wat:
Reeks
wanneer en waar:
  • zo 25 nov 2018 10.00 - 13.00