Zondagsklas Hoe Overleef Je Je Familie?

Normaliteit of disfunctie, dat lijken de twee enige mogelijkheden om vandaag naar onze familie te kijken. Alsof er geen grijs is tussen het zwart en het wit. Maar wat als de weg naar een betere familierelatie ligt in creatief leren omgaan met de grenzen die elke familie onvermijdelijk heeft? Onze familie is niet voorbestemd om makkelijk te zijn, er zijn mensen die zeggen dat het dé ultieme oefening in frustratie is. Vraag is, hoe gaan we om met frustratie, en hoe kunnen we naar onze relatie met onze familieleden kijken, zodat we ons begrip van hun emoties verfijnen? Hoe kunnen we leren om van een dagje met de familie een vredesbijeenkomst te maken in plaats van permanent oorlogsgebied?

We putten uit filosofie, psychologie en populaire cultuur en onderzoeken welke vooroordelen we hebben over gezins- en familieleven. We wisselen van gedachten over de verschillende rollen die we spelen in onze familie, en welke mini-cultuur we samen met onze verwanten gecreëerd hebben. Bovenal leren we strategieën aan om onze familieleden in een ander daglicht te zien en onderzoeken we de verdiensten en voordelen van een breder familienetwerk, van vrienden en van een relatie met de rest van de familie.

Daarvoor moet je bereid zijn om de gekte van je familie onder ogen te zien, en ook je eigen rol daarin niet te negeren. In deze klas word je uitgenodigd om een kenner van je eigen familie te worden, en er van te genieten als was het een roman die je kunt herschrijven in frisse, rijkere bewoordingen.

OVER ONZE KLASSEN

In onze klassen maak je kennis met interessante inzichten over de grote thema’s, gesprokkeld bij filosofen, kunstenaars en andere grote denkers uit verleden en heden. Je wordt uitgedaagd om na te denken over de dingen die er in het leven toe doen en krijgt ook de kans om je gedachten, ideeën en ervaringen te delen met andere nieuwsgierige mensen met een open visie. Bedoeling is niet om je kant-en-klare antwoorden voor te schotelen, maar om je te helpen de juiste vragen te stellen en je te inspireren door ideeën aan te reiken.

De klassen zijn een mix van lezing, gesprek en reflectie, samengesteld door experts uit Londen en Antwerpen, en gegeven door leden van onze faculteit. Wil je je na de klas nog verder verdiepen in het onderwerp, dan vind je in de samenvatting van de klas zeker suggesties. 

DE DOCENTEN

Nele Eyckerman is docent en psychotherapeut met een breed spectrum aan interesses, gespecialiseerd in observatie en mentalisatie. Ze heeft een privé-praktijk waar ze op een integratieve manier werkt met volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar zichzelf en de anderen. Binnen deze therapie is vooral de zoektocht naar evenwicht in het Nu, binnen een tevreden en gezond leven, een prioriteit. Nele geeft graag klassen over onderwerpen die mensen uitdagen en aanmoedigen tot groei en solidariteit.

Silvie Moors studeerde Nederlands en Engels aan de Universiteit Antwerpen. Zij werkte vijf jaar bij het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur en vijf jaar als projectmanager bij Stichting Lezen. In 2007 richtte zij kunstcollectief DE DAGEN op, een multidisciplinaire organisatie die schoonheid brengt op kwetsbare plekken. Silvie leest wereldliteratuur met verdwaalde mensen in socio-culturele centra en in psychiatrische instellingen en filosofeert met kinderen aan de hand van jeugdliteratuur. Zij bloemleest en geeft uit.

PROGRAMMA

10.00 Welkom
10.30 Aanvang
13.00 Einde

LOCATIE

The School of Life Antwerpen
Munthof, Muntstraat 2
B-2000 Antwerpen 

Koop je tickets voor
Zondagsklas Hoe Overleef Je Je Familie?

€45 - incl. koffie & croissant

wat:
Reeks
wanneer en waar:
  • zo 19 aug 2018 10.00 - 13.00