Durf Jij? Zingen Met Esmé Bos

"What is best in music is not te be found in the notes." -  John Ruskin

Eén van de meest kalmerende uitvindingen van de mens is het slaapliedje. Werkelijk in alle culturen is er eentje voorhanden, om babies te troosten en jonge ouders rust te geven. Goed om even te bedenken is dat het niet noodzakelijk de woorden van een liedje zijn die de rust brengen, want een baby heeft geen idee wat we precies zingen. Wat het slaapliedje aantoont is dat we allemaal wezens zijn die reageren op toon, ritme en sfeer. We hebben allemaal een snaar die geraakt wordt door muziek. En ook al grijpen we als volwassen makkelijk naar woorden en hun betekenis en belang, een muzikant of zanger weet dat hij de filosoof op sommige momenten met gemak kan aftroeven.

We merken pas wat muziek voor ons betekent als we ons sjagrijn en verdrietige buien niet verdreven krijgen door verstand en rede. Om prettig en goed te leven heb je dus niet genoeg aan een bibliotheek vol goede ideeën, maar heb je ook nood aan een omvangrijke playlist vol goede songs. Muziek is gewoon het beste medicijn voor een slecht humeur en de voordelen zijn legio:

  • het brengt ons terug in balans en zorgt dat we weer aansluiting voelen met positieve emoties die die we soms even kwijt zijn (Someone Like You van Adèle)
  • het geeft ons het vermogen om verdriet terug in de juiste proporties te dringen en met waardigheid leed te dragen (Find the River van R.E.M.)
  • het voelt aan als een troostende ouder of vriend op momenten van wanhoop (Don’t Give Up van Peter Gabriel)
  • het dirigeert ons zachtjes terug naar gevoelens van hoop en dankbaarheid (Soave sia il vento van Mozart)
  • het laat ons zelfzeker meedeinen en vertrouwen op ritme, balans en schoonheid (Roar van Katy Perry)
  • het neemt ons mee, voorbij het alledaagse, en brengt ons in vervoering (Hallelujah Chorus van Händel)
  • het verbindt ons opnieuw met onze instincten als we het gevoel hebben door rede, logica en discipline vermorzelt te worden (A Sky Full Of Start van Coldplay)
  • het sloopt muren tussen vreemden, zodat we zien wat we gemeen hebben met de ander in plaats van te focussen op verschillen (Hey Jude van The Beatles)

Heerlijk dus om de playlist van je leven boven te halen wanneer de nood hoog is, zelf je stem te smeren en ons te smijten in een song. En dan te weten dat het ook nog eens supergezond én ontspannend is voor lijf en leden. Zangeres en stemcoach Esmé Bos is onze ideale docent deze avond, en zal je laten kennis maken met jouw zangstem. Klanken maken zal je na deze avond niet meer eng vinden en je stem voortaan laten klinken wordt een pak makkelijker. Haar mooie uitspraak ‘zingen is aanraken met je stem’ zal vermoedelijk niet alleen jou blij maken, maar iedereen die je dierbaar is.

Goed om te weten

Voor deze praktische klas is geen voorkennis vereist en hoef je ook niet te kunnen zingen. We willen net af van het idee dat zingen voorbehouden zou zijn aan technische genieën of bijzondere talenten. Zingen als een middel om te reageren op de wereld rondom ons is een goed idee voor iedereen.

DE DOCENT

Esmé Bos (1969) trekt na haar middelbare school in Den Haag naar Antwerpen waar ze in 1994 afstudeert aan Studio Herman Teirlinck. Hierna volgt ze nog jazz zang aan het  Conservatorium van Den Haag (1995-1998). Ze is zangcoach, gaf lessen podiumtraining aan het Conservatorium Antwerpen, was te zien in verschillende (muziek)theaterproducties, te zien en te horen op tv, zong bij literaire programma’s, en was backing vocalist bij o.a. dEUS, Gabriel Rios en Tom van Stiphout. Ze schrijft haar eigen muziek en maakt samen met Bart Voet muzikale vertellingen voor kinderen. 

PROGRAMMA 

14.00u: Aanvang
17.00u: Einde

LOCATIE

The School of Life
Munthof, Muntstraat 2
B-2000 Antwerpen  

Koop je tickets voor
Durf Jij? Zingen Met Esmé Bos

€55

wat:
Reeks