Philosopher’s Breakfast door filosoof en schrijver Jeroen Hopster

Soms lijkt het alsof het leven in de sterren staat geschreven. Alsof het lot alles bij elkaar brengt. Alsof de dingen gaan omdat ze zo móeten gaan.

Maar er is ook een ander perspectief mogelijk; we kunnen het leven ook zien als een weg in een landschap met mogelijkheden. Hoe zou jij je weg voorstellen? Wat waren de keerpunten en de belangrijke afslagen die je hebt genomen?

We hebben ons allemaal wel eens proberen voor te stellen hoe het leven eruit had gezien als een bepaald scenario zich niet had voltrokken – of juist wel. Zijn zulke ‘wat als-vragen’ alleen maar speculatieve denkspelletjes? Of kunnen we meer en minder waarschijnlijke scenario’s leren onderscheiden?

Filosoof, docent en schrijver Jeroen Hopster prikkelt tijdens deze klas om verder door te denken over zulke ‘wat als-vragen’, aan de hand van filosofische, historische, literaire en psychologische inzichten. Samen denken we na over hoe anders de dingen kunnen lopen, over wat we daarover te weten kunnen komen, en ook over de vraag hoe zulke inzichten onze belevingswereld kleuren.

Hoe verhouden we ons tot emoties zoals spijt, verdriet en opluchting? Wanneer zitten die emoties ons in de weg, wanneer geven ze juist emotionele verdieping? En hoe kunnen inzichten over hoe het anders had kunnen lopen je helpen bij het maken van toekomstige keuzes?

Jeroen reikt je een kist vol denkgereedschap aan, die je helpen om deze vragen te beantwoorden. Na deze klas kun je je een scherpere voorstelling maken over hoe het leven anders had kunnen lopen, en de emoties die dat oproept op waarde schatten.

DE DOCENT

Jeroen Hopster is filosoof (1987) en schrijver, en werkzaam aan de universiteit van Utrecht. Hij schrijft onder meer voor Filosofie Magazine, en publiceerde in 2014 samen met dr. Han de Wit het boek Boeddhisme voor Denkers dat ook in het Frans is vertaald. In 2013 won hij de Academische Boekengids/Vrij Nederland essayprijs en in 2015 was hij genomineerd voor de Jan Hanlo essayprijs. De Andere Afslag is zijn eerste solo-boek en verschijnt in maart 2018 bij Amsterdam University Press.

PROGRAMMA

10.30 Welkom & aanvang ontbijt
11.00 Aanvang 
13.00 Einde 

LOCATIE

The School of Life
Munthof, Muntstraat 2
B-2000 Antwerpen  

Koop je tickets voor
Philosopher’s Breakfast door filosoof en schrijver Jeroen Hopster

€47,50 incl. boek / €37,50 excl. boek 'De Andere Afslag'

wat:
Special Event
Wat Als? (incl. boek)

(incl. ontbijt en boek ‘De Andere Afslag’ twv 19,99)

Wat Als? (excl. boek)

(incl. ontbijt)