Jaaropleiding: Grote denkers II

Een jaar lang maak je kennis met de belangrijkste figuren en ideeën uit de mythologie, hedendaagse filosofie, antropologie, biologie, economie, film-, muziek- en kunstgeschiedenis.

In deze jaaropleiding kijk je vanuit verschillende perspectieven naar de mens, zijn eigenaardigheden, schoonheid en (al dan niet bestaande) essentie. Niet alleen om te genieten van de mooiste ideeën van de afgelopen duizenden jaren en kennis over interessante vakgebieden op te doen, maar ook om met meer rijkdom naar het gedrag, de worstelingen en het geluk van de mensen om je heen te gaan kijken. En natuurlijk naar dat van jezelf!

In de 40 colleges leer je over de denkers waarvan wij denken dat ze jouw leven kunnen transformeren. We lopen de gehele geschiedenis van de verschillende vakgebieden door om de denkers te vinden die het belangrijkste zijn geweest voor onze wereld en het belangrijkst kunnen worden voor jouw persoonlijke leven. Je wordt op de hoogte gebracht van de grootste ideeën die ooit bedacht zijn. Ideeën waarvan wij geloven dat ze vandaag misschien wel actueler zijn dan ooit.

Naast deze jaaropleiding is er ook Jaaropleiding: Grote denkers, waarin zeven andere disciplines aan bod komen (Klassieke filosofie, moderne filosofie, sociologie, politieke theorie, psychologie, literatuur en kunst). De opleidingen kunnen zowel aansluitend als los van elkaar gevolgd worden.

De vakken

Hedendaagse filosofie
Wat is de mens? is altijd een belangrijke vraag geweest in de filosofie. Heeft de mens een onveranderlijke kern? Wat is bewustzijn? Hoe werkt taal? Hoe leven we samen? Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen? En waarom hebben we cultuur? In dit vak kom je erachter hoe filosofen hiernaar kijken in een geglobaliseerde tijd waarin artificiële intelligentie in opkomst is en klimaatverandering de mens bedreigt. We kijken naar het werk van o.a Martha Nussbaum, Peter Sloterdijk en Jürgen Habermas. 

Antropologie
Door naar andere culturen te kijken komen we er achter wie wijzelf zijn en vooral ook hoe we anders zouden kunnen zijn. In het vak antropologie kijken we naar thema's als toerisme, identiteitspolitiek en cultureel relativisme. We bespreken ethische dilemma's van de antropoloog, onderzoeken wat 'cultuur' eigenlijk is, en komen er achter wat we nu nog aan antropologie hebben. 

Economie
Economie speelt in ieders leven een grote rol, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Maar, als we eerlijk zijn, weten de meeste van ons er best weinig vanaf. In dit vak komen we erachter hoe economie onze wereld vormt, welke mensbeelden verweven zijn met economische theorieën en hoe wij ons verhouden tot de economieën waarin we leven. 

Biologie
Tijdens dit vak bekijken we wat de biologie ons leert over wat het betekent om een mens, dier en organisme te zijn. Hoe werkt evolutie nu echt? Welke rol spelen biologische processen in ons leven? En wat levert het op om vanuit dit perspectief naar onszelf te kijken?  

Kunst
Wat is kunst eigenlijk? Wat zijn de verschillende redenen dat mensen kunst maken? Wat willen ze met hun kunst bereiken? En wat doet het publiek er vervolgens mee? In dit vak grazen we door de kunstgeschiedenis en lichten we enkele (erg) verschillende stromingen en kunstenaars uit om de reikwijdte en kracht van kunst te doorzien.

Mythologie
Griekse mythen zijn duizenden jaren oud, maar ze hebben nog niets aan zeggingskracht ingeboet. Tijdens dit vak onderzoeken we waar mythen vandaan komen, waarom ze door de Grieken eindeloos werden doorverteld, waar ze over gaan, en wat hun waarde is in de moderne wereld.

Film
Er is weinig dat zoveel vertelt over de tijd en cultuur waarin we leven als film. Tijdens het vak film kijken we naar verschillende idealen en trends in de filmgeschiedenis en achterhalen we wat film ons kan leren over zowel de universele als de tijdgebonden worstelingen van de mens.

Muziek
Muziek is iets raars; een paar noten en we zijn aan het huilen, dansen of de tijd vergeten. We vinden er troost, nostalgie, energie en vreugde in. Overal ter wereld wordt er muziek gemaakt en het is een deel van bijna alle rituelen. We luisteren er in ons eentje naar en gebruiken het om ons te verbinden met anderen. Tijdens dit vak onderzoeken we de basisfuncties van muziek en hoe het zo'n grote impact op ons leven kan hebben. Want zoals Dumbledore al in de eerste Harry Potter zei: '“Ah, music, a magic beyond all we do here!”

Voor wie?

Voor deze jaaropleiding is geen voorkennis over de verschillende vakgebieden vereist. Wel moet je nieuwsgierig zijn, bereid zijn om ontzettend veel nieuwe informatie over je heen te krijgen en het leuk vinden om met een vaste groep mensen een jaar lang een reis langs de grootste denkers uit de geschiedenis te maken. Je hoeft voor deze opleiding geen examens te doen en het kan goed naast een baan of andere opleiding gevolgd worden. Wel moet je in staat zijn om naar de colleges te komen en thuis korte opdrachten te maken waarmee je je nog verder verdiept in het denken van de grote denkers en de opgedane kennis in praktijk brengt.

De jaaropleiding kan los worden gevolgd of voor of na de Jaaropleiding: Grote denkers

Twijfel je erover of deze jaaropleiding iets voor jou is? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel naar 020 2200 080 voor meer informatie en overleg.

De docenten

Gawie KeyserGawie Keyser is schrijft over film en populaire cultuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en Brainwash.nl. In 2012 won hij de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie. In 2006 bracht hij de Encyclopedie van de populaire cultuur uit, een essaybundel waarin het beste uit de populaire cultuur bijeengebracht is en hartstochtelijk wordt verdedigd. Drie jaar later verscheen zijn roman De donkere kant van de straat.

Frederike Upmeijer TSOL1Frederike Upmeijer
Als 15-jarig meisje kwam Frederike voor een schilderij van Henri Rousseau te staan. Vanaf dat moment wist zij het: “Ik ga kunstgeschiedenis studeren en aan geïnteresseerden vertellen over de schoonheid van kunst en cultuur”. Frederike vertelt sinds 1990 over kunst in lezingen, cursussen en tijdens kunstreizen. Ze doceert sinds 1992 aan De Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs. Sinds 1993 begeleidt ze vele kunstreizen, waar ze lezingen geeft op land en zee.

Remko van Broekhoven TSOLRemko van Broekhoven
Remko van Broekhoven is politiek filosoof. In 2007 publiceerde hij ‘Staat van Tederheid’, over liefde als politieke kracht; in 2011 ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’ over persoonlijke ontwikkeling en maatschappijverandering; en in 2016 zijn dissertatie ‘De Bewakers Bewaakt’ over journalistiek in de democratie.

Hugo Koning FotoHugo Koning
Hugo Koning is een classicus en werkzaam aan de Universiteit van Leiden en het Stanislascollege in Delft. Hij promoveerde op een van Griekenlands oudste dichters, de epicus Hesiodus. Hij is gefascineerd door mythen uit de hele wereld en geboeid door de vraag wat ze de huidige mens te vertellen hebben.

FotoLiekevanderveerLieke van der Veer
Als antropologe aan de Radboud Universiteit doet Lieke promotieonderzoek naar lokale initiatieven die vluchtelingen willen helpen. In 2018 heeft ze daarvoor een jaar veldwerk gedaan in Rotterdam. Lieke is afgestudeerd als filosofe en conflictwetenschapper. Thema's waar ze zich mee bezig houdt in haar werk zijn: integratiepolitiek en burgerschapspraktijken, zorg en veiligheid, grenzen en representatie.

De overige docenten worden binnenkort bekend gemaakt.

Praktische informatie

Jaaropleiding vanaf  vrijdag 29 maart 2019 t/m 20 maart 2020
Wekelijks les op vrijdag van 14:00 tot 16:30 - geen les in schoolvakanties

De jaarreeks bestaat uit 40 colleges en wordt gegeven door meerdere docenten. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen colleges. Elke week krijg je een college van 2,5 uur en per college word je gevraagd om een korte tekst ter voorbereiding te lezen of een andere kleine huiswerkopdracht uit te voeren. Er zijn geen examens. Tijdens het eerste college ontvang een syllabus van The School of Life, inclusief de primaire teksten die je voor de colleges mag lezen. Er kunnen maximaal 35 personen meedoen.

Koop je tickets voor
Jaaropleiding: Grote denkers II

€1950

wat:
Jaaropleiding

Toegang/Admission

Open inschrijving/Open registration