Filosofie voor het goede leven I

Van Socrates tot de Stoïcijnen 

We leren van alles op school, behalve de dingen die er echt toe doen. Dat was in het Oude Griekenland wel anders. Daar had je filosofische scholen waar je leerde leven. In deze collegereeks leer je de beroemdste scholen uit deze tijd kennen. Daarnaast experimenteer je elke week met hun leefwijze, zodat je aan het eind van de reeks hebt ervaren welke school het beste bij jou past.

De scholen die we behandelen leggen allemaal de nadruk op een ander aspect van het goede leven. Zo krijgt in Plato’s Academie de zoektocht naar kennis een centrale plek. In het Lyceum, de school van Plato’s bekendste leerling Aristoteles, oefen je om een beter mens te worden. Verder leer je in de Tuin van Epicurus hoe je op de beste manier manier kunt genieten. In de zuilengang van de stoïcijnen worden je manieren aangereikt om kalm te blijven in tijden van heftige emoties. De sceptici leren je om minder last te hebben van je oordelen. De laatste filosofen die we behandelen zijn de cynici. Zij hadden geen eigen school, maar leefden allemaal op zichzelf. Zij leren ons dan ook voornamelijk te onthechten.

In deze reeks leer je dus niet alleen de feiten over deze scholen, je wordt ook elk college uitgedaagd om de week erop te leven als leerling van één van de filosofische scholen. Je krijgt onder andere eeuwenoude gedachte-oefeningen mee die de Grieken bedachten om rustiger, tevredener of vriendelijker te worden. Op deze manier heb je aan het eind van deze reeks het goede leven van alle kanten bestudeerd. Je hebt kennis gemaakt met de meest invloedrijke ideeën uit de Griekse filosofie. En hopelijk heb je ontdekt aan welke van de Griekse filosofische scholen jij het meeste hebt in je alledaagse leven!

Programma

Week 1: Plato
Week 2: Aristoteles
Week 3: Epicurus 
Week 4: Stoïcijnen
Week 5: Sceptici en cynici

De docent

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis
Lammert Kamphuis is filosoof en veelgevraagd spreker op congressen en festivalpodia. Hij is vanaf het begin verbonden aan The School of Life Amsterdam, eerst als docent en tegenwoordig ook als Head of Faculty. In al zijn werkzaamheden onderzoekt hij samen met het publiek hoe de filosofie ons verder helpt met alledaagse vraagstukken. In juni 2018 komt zijn tweede boek uit bij De Bezige Bij: Filosofie voor een weergaloos leven

Praktische informatie

Collegereeks van vijf bijeenkomsten van 19:00 tot 21:00

Data start 5 september
Woensdag 5, 12, 19, 26 september en 3 oktober, met op 24 oktober nog een keer een herhaling van het laatste college (geen class op 10 en 17 oktober)

Data start 19 november
Maandag 19 en 26 november, en maandag 3, 10 en 17 december

Data start 4 februari
Maandag, 4, 11, 18 en 25 februari, en maandag 11 maart (geen class op 4 maart)

Naast Filosofie voor het goede leven I – Van Socrates tot de Stoïcijnen, kan je bij ons ook de reeks Filosofie voor het goede leven II – Van Erasmus tot Nietzsche volgen. De reeksen kunnen los van elkaar gevolgd worden

Koop je tickets voor
Filosofie voor het goede leven I

€195

wat:
Reeks
wanneer en waar:
  • 4 Feb - 11 Mar 2019 19:00 - 21:00
    Frederiksplein

Toegang

Open inschrijving