Crash Course: Psychologie

Wanneer zijn we het meest gevoelig voor groepsdruk? Wanneer vergelijken we onszelf met anderen? Wat voor invloed heeft macht op ons?

Psychologie: de discipline waarin ons innerlijke leven en ons gedrag wordt onderzocht. Deze wetenschap zit vol rare, verbazingwekkende en vooral prachtige experimenten die ons inzicht geven in de menselijke geest.

Ben je gefascineerd door het menselijk gedrag? In deze 10-delige reeks leer je over de belangrijkste ideeën uit de psychologie. Je maakt kennis met de grootste spelers, hoort over de invloedrijkste experimenten en onderzoekt hoe je de kennis uit de psychologie kan gebruiken in je eigen leven.

We kijken naar vijf verschillende domeinen die een centrale plek hebben in de psychologie: waarneming, bewustzijn, gedrag, lichaam en relaties. Dit alles met als doel jezelf en je medemens beter te gaan begrijpen.

 

PROGRAMMA

College 1 & 2
Gedrag: Waar is ons gedrag van afhankelijk? Hoe hangt het samen met onze persoonlijkheid? (En wat is een persoonlijkheid?) Wat is de relatie tussen ons gedrag en onze meningen en denkbeelden? En hoe zijn we te beïnvloeden en manipuleren?

College 3 & 4
Waarneming: Welke informatie bereikt onze geest, al dan niet bewust? En hoe werkt onze waarneming?

College 5 & 6
Relaties: We zijn niet alleen op de wereld. Wat betekent het om een sociaal wezen te zijn? Hoe gaan we met elkaar om? En hoe komt dit?

College 7 & 8
Geheugen en bewustzijn: Hoe blijft deze informatie in onze geest aanwezig en hoe verandert het? Hoe betrouwbaar is ons geheugen? En hoe kunnen we de informatie gebruiken om creatief te denken? Wat is bewustzijn? En bestaat de vrije wil?

College 9 & 10
Lichaam: Wat betekent het om een lichaam te hebben? Hoe beïnvloedt ons lichaam ons denken? En hoe hangt het samen met onze gevoelens?

Tijdens de reeks kijken we ook naar verschillende therapievormen zoals psychoanalyse, cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie en mindfulness.

In tien weken leer je de intrigerende feiten achter hoe we als mens in elkaar steken.

De docent

RMMaas 2018Ruud Maas studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht en volgde de docentenopleiding aan het Rotterdams Conservatorium. Als leidinggevende van software-ontwikkelaars, uitvoerend musicus en docent maakt hij voortdurend bewust gebruik van psychologische inzichten en onderzoekt hij het gedrag van anderen en van zichzelf. Dagelijks intrigeert hem de (vermeende) intelligentie van mens, dier en machine.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van tien bijeenkomsten

Data: Vrijdag 24 en 31 januari, 7, 14, 21, 28 februari en 6, 13, 20 en 27 maart 2020
Tijden: 19:00 tot 21:30 uur
Prijs: € 425,-

Data: Woensdag 29 april, 6, 13, 27 mei, 3, 10, 17, 24 juni, 1 en 8 juli 2020
Tijden: 19:00 tot 21:30 uur
Prijs: € 425,-

Koop je tickets voor
Crash Course: Psychologie

€425,-

wat:
Reeks
wanneer en waar:
  • 29 Apr - 8 Jul 2020 19:00 - 21:30
    Frederiksplein 54