Crash Course: Mythologie

Wie is er niet geboeid door de bizarre, bijzondere, inspirerende en bovenal prachtige verhalen uit de Griekse mythologie? Over de twaalf werken van Herakles, de doos van Pandora, de Trojaanse Oorlog, de Minotaurus, de Cycloop en de wonderbaarlijke reis van Odysseus?

Griekse mythen zijn duizenden jaren oud, maar ze hebben nog niets aan zeggingskracht ingeboet. In deze crash course gaan we op zoek naar de oorzaken van die eeuwige jeugd. We onderzoeken waar mythen vandaan komen, waarom ze door de Grieken eindeloos werden doorverteld en waar ze over gaan. We behandelen niet alleen de meest interessante wetenschappelijke benaderingen, maar kijken vooral ook naar wat de waarde van mythen is in de moderne wereld.
 

Het programma

College 1: Inleiding
Wat zijn mythen? Waar komen ze vandaan? Waarom vinden we ze interessant? Hoe zijn mythen geïnterpreteerd? Wat hebben we eraan?

College 2: Prometheus (en Pandora)
Wat zijn goden? Wat is het verschil tussen goden en mensen? Waarom is de vrouw zo belangrijk voor het scheppingsverhaal?

College 3: Achilles
Hoe ziet een Griekse held eruit? Hoe kun je het ware heldendom bereiken? Kan een held de dood overwinnen en onsterfelijk worden?

College 4: Odysseus
Wat zijn monsters, waarom bestaan ze en wat vertellen ze over hun tegenstanders, de helden? Hoe kun je monsters verslaan?

College 5: Oedipus
Hoe worden mensen gestraft voor hun fouten? Kunnen mensen aan hun lot ontsnappen? En hoe belangrijk is familie?

De docent

Hugo Koning FotoHugo Koning
Hugo Koning is een classicus en werkzaam aan de Universiteit van Leiden en het Stanislascollege in Delft. Hij promoveerde op een van Griekenlands oudste dichters, de epicus Hesiodus. Hij is gefascineerd door mythen uit de hele wereld en geboeid door de vraag wat ze de huidige mens te vertellen hebben.

Praktische informatie

Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten. 
Data: Maandag 10, 17 en 24 juni, en maandag 1 en 8 juli
Tijden: 19:00 tot 21:30

Koop je tickets voor
Crash Course: Mythologie

€210

wat:
Reeks

Inschrijving

Open inschrijving: €210,-
Lifecard 2: voor €449,- per jaar toegang tot classes en reeksen