Summer School: Rust in je leven

Je wilt van alles meemaken, iets betekenen, ambities realiseren en liever niemand teleurstellen. Hoe houd je rust? In deze vierdaagse Summer School met zeven van de beste classes van The School of Life duik je de psychologie en filosofie in om je onrust beter te leren begrijpen. Zo kom je erachter wat je kunt doen om met minder stress en meer controle weer aan het werk te gaan.

Elke vakantie denk je het weer: dit keer gaat het me lukken dat vakantiegevoel vast te houden. Maar laten we wel wezen, zodra het 'normale' leven weer van start gaat, begint het hollen, piekeren en zuchten ook weer. 

Met de Summer School: Rust in je leven tillen we het bijkomen en bezinnen tijdens de vakantie naar een hoger plan. Je onderzoekt hoe je de juiste prioriteiten stelt, beter omgaat met stress en perfectionisme en goede gewoontes creëert.We nemen vier dagen de tijd om uit te zoeken wat je zelf in de hand hebt (en wat niet).

Begin na deze verrijkende vakantie weer met vertrouwen in jezelf en wat meer rust in je leven. Het eeuwige vakantiegevoel bestaat misschien niet, maar soms kan je het leven wel wat makkelijker voor jezelf maken.

Programma

Dag 1: Werk en stress
Hoe kunnen we op een andere manier met tijd omgaan, zodat die klok wat minder in onze nek hijgt? Hoe krijgen we scherper wat precies onze idealen van succes zijn (en of die wel een beetje bereikbaar zijn)? 

De eerste ochtend kijken we naar onderzoeken, inzichten en vragen die je helpen om keuzes te maken die je helemaal uit balans brengen. Want zoals Alain de Botton zegt: “Als je echt iets wilt, dan raak je uit balans!”

Na de lunch gaan we in op de oorzaken van stress. We wijten stress vaak aan specifieke factoren. We hebben teveel te doen, niet genoeg geld, tegenstrijdige wensen, tijdnood en onvoldoende controle. In feite is het probleem veel groter en fundamenteler. De oorzaken zijn eerder te vinden in de aard van de mens en de manier waarop onze wereld is ingericht.

Inzicht in de diepere oorzaken van stress helpen ons betere manieren te vinden om stress te managen. Je leert om slechte, kortstondige oplossingen voor stress te vermijden en het wordt makkelijker om de aanstichters van je angsten te herkennen. Zo kom je erachter hoe je meer tijd en aandacht kan besteden aan de zaken die echt belangrijk voor je zijn.

Dag 2: Perfectionisme en rust
De mooiste kunstwerken, beste sportprestaties en de meest bewonderenswaardige acties en initiatieven zouden er niet zijn geweest zonder perfectionisme. Tegelijkertijd kan perfectionisme diep tragisch zijn. Het kan ons ervan weerhouden om te leren of om überhaupt iets af te maken. Het kan onze relaties verpesten en ons werk onmogelijk maken.

We gaan in op het verschil tussen door perfectionisme te worden geteisterd en door perfectionisme gedreven te zijn. We bestuderen de oorzaken van perfectionisme en stellen ons de vragen: Wanneer moeten we ons perfectionisme laten varen en imperfectie omarmen? En hoe doen we dat? Is het dan mogelijk om effectiever en ambitieuzer te zijn in ons perfectionisme? Want waarom zou je genoegen nemen met middelmatig perfectionisme? 

Na de lunch verkennen we de twee cruciale relaties die we kunnen verbeteren als we meer rust willen: onze relatie met de wereld en die met onszelf. Wat kunnen we opsteken van biologie? Van psychologie? En van filosofie? En hoe vinden we de moed om onze onrust onder ogen te zien?

Bovenal ontdek je hoe onrust kan dienen als katalysator voor het vinden van persoonlijke vrijheid en welzijn. Je krijgt ideeën aangereikt uit de filosofie en psychologie die inzicht geven in onrust en gemoedsrust. We leren je inzien hoe je, door te leren leven met ongerustheid, of door die te overstijgen, een authentiek en menselijk leven kunt leiden.

Dag 3: Ontwerp je toekomst

Als mens kunnen we niet anders dan gedeeltelijk in de toekomst leven. Dit is wat al de spectaculaire bouwwerken die ons omringen, alle wetenschappelijke kennis, alle fictie en eigenlijk onze hele cultuur heeft mogelijk gemaakt. Maar het staat ook aan de basis van een groot gedeelte van de tragedies die we meemaken. Zo kan het dat een besluit van iemand anders ons hele leven op de kop zet. Of alles kan juist wel precies gaan zoals we hadden gepland, waardoor we ontdekken dat we hier toch niet gelukkig van worden.

Het goede nieuws is dat we beter kunnen worden in het maken van plannen. Op deze dag onderzoek je de kunst van een nieuw begin creëren. Iedereen heeft iets bijzonders en unieks toe te voegen, maar hoe ontdek je wat dat is? En wat wil je ermee bereiken? Verschillende inspiratiebronnen uit de filosofie en psychologie, kunst en literatuur, bieden hulp bij het beantwoorden van deze vragen. 

Dag 4:  Van voornemens naar gewoontes

Na je drie dagen lang te hebben gebogen over je prioriteiten, werk-leven balans en rust in je hoofd, onderzoeken we wat er nodig is om te zorgen dat je de lessen van de Summer School niet weer kwijt bent als het werk weer begint en de druk toeneemt.

Voor alle goede voornemens geldt: vaak weet je maar al te goed wat je wil, maar komt de klad erin. Hoe komt dat? Ligt dat aan het doel dat zo onbereikbaar is, of de manier waarop je het probeert te bereiken? Hoe dan ook; het is in ieder geval geen reden om je dromen en doelen aan de wilgen te hangen. Want met wat helder nadenken en een paar handige tips en tools is het goed mogelijk om wezenlijke veranderingen aan te brengen in je leven.

Aan het einde van de Summer School maken we de balans op en maak je plannen voor de komende tijd. We sluiten de Summer School af met een borrel.

De docenten

Reine Rek TSOLReine Rek
Reine Rek heeft een grote fascinatie voor mensen en de grote vragen van het leven, waaronder vragen over vergankelijkheid, liefde, de dood, identiteit en lichamelijkheid. Voor Reine is het de kunst om haar theoretische kennis om te zetten in praktisch advies. Het liefst gaat ze met een groep mensen in gesprek om samen naar antwoorden op levensvragen te zoeken.

Jan Wolter Bijleveld TSOLJan-Wolter Bijleveld
Jan-Wolter Bijleveld gelooft dat vragen minstens zo waardevol zijn als antwoorden. AIs zelfstandig conceptmaker en tekstschrijver werkt hij voor uiteenlopende organisaties. Hij vindt het steeds weer een uitdaging om een onderwerp op zo’n manier toegankelijk te maken dat je er iets mee kan - als schrijver en als spreker. Hij bedacht Lsltn.nl en schreef de boeken LoslatenLosleven en Losser werken.

 Barbara van der Steen TSOLBarbara van der Steen
Barbara van der Steen zoekt als sociaalpsycholoog graag de diepte van menselijke relaties op. Aan de hand van literatuur en kunst helpt zij mensen te groeien en zich persoonlijk te ontwikkelen. Naast psycholoog is Barbara ook coach en schrijfster. Met mededocent Aart Goedhart schreef zij in 2016 het boek Proceskunde.

Maria Janssens TSOLMaria Janssens
Maria Janssens is head of content van The School of Life Amsterdam. Na een bachelor en master filosofie aan de University of York, heeft ze aan de Universiteit van Leiden een lerarenopleiding filosofie gedaan. Daarna is ze bij Brandstof gaan werken waar ze onder andere betrokken is geweest bij de oprichting van Brainwash Festival, ze redacteur is geweest van het televisieprogramma Durf te Denken en van de boeken Brandsof en Brainwash. Bij The School of Life is ze nu verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe programma's en het hooghouden van de kwaliteit van bestaande programma's.

OVER ONZE SUMMER SCHOOLS

In onze meerdaagse schools is ontspannen inspanning het uitgangspunt en wisselen intensief leren en gezelligheid elkaar af. Enkele dagen volg je achter elkaar met een vaste groep van maximaal 30 personen in de ochtend en middag de beste classes van The School of Life. Het programma is inclusief lunches en borrel.  

De meerdaagse programma’s zijn bij The School of Life de hoogst gewaardeerde programma’s van het jaar. Dit komt zowel door het niveau en de impact, als door de lange gezellige avonden na de officiële programma’s.

Twijfel je erover of deze Summer School iets voor jou is? Stuur een mailtje naar amsterdam@theschooloflife.com of bel naar 020 2200 080 voor meer informatie en overleg.

Koop je tickets voor
Summer School: Rust in je leven

€495

wat:
Summer school
wanneer en waar:
  • 28 - 31 Aug 2018 10:00 - 16:30
    Frederiksplein 54