Mini-festival: Helden en monsters in het bos

Op 5 september gaan we het bos in! Letterlijk. In het Amsterdamse Bostheater vieren we ons eerste offline event sinds Corona! En we gaan er iets bijzonders van maken! Hoor ideeën en verhalen over monsters en helden vanuit de psychologie, filosofie en de mythologie. Word aan het denken over wie je vereert en veracht en waarom dit zo is, en leer de verschillende kanten van jezelf beter te begrijpen. 

De afgelopen tijd leken we precies te weten wie de helden en wie de monsters waren. Maar elke echte held weet dat hij ook een monster kan zijn. En monsters zijn meestal ook maar mensen. Tijdens dit mini-festival schijnen verschillende sprekers hun licht op de helden en monsters die onder ons leven. En in ons.

We schakelen de psychologie, de filosofie en de mythologie in om erachter te komen hoe het kan dat goede mensen slechte dingen doen en wat ervoor nodig is om boven onszelf uit te stijgen. Kom erachter hoe verhalen onze visie op goed en kwaad beïnvloeden en spiegelen, denk na over welke kant van jou in het bos zit verstopt en leer te vliegen!

Het programma

Mythologie – Helden en monsters in Griekse mythen
Bovenmenselijke monsters die zich aan de randen van de bekende wereld bevinden en helden die niet aan het noodlot kunnen ontsnappen; Griekse mythes gaven betekenis aan de wereld – en ook aan ons menselijke lijden. Wat zijn de monsterlijkste en de heldhaftigste verhalen uit de Griekse oudheid? Welke verschillen zien we met hoe helden en monsters in onze cultuur worden begrepen? En welke lessen over wat het betekent om mens te zijn, raken ons nog steeds?

Psychologie – Wanneer komen helden en monsters tevoorschijn?
Een schurk veroordelen is makkelijk. Hem of haar begrijpen kost wat meer moeite. Een held vereren is ook vrij eenvoudig. Hem of haar nadoen wat lastiger. Tijdens deze talk kijken we naar de psychologische factoren die van invloed zijn op of iemand zich als held of monster gedraagt – en naar hoe een persoon het ene moment een held en het volgende een monster kan zijn. Ook onderzoek je welke factoren bij jou persoonlijke je innerlijk monster en je innerlijke held wakker maken.

Filosofie – Heldhaftig aanmodderen 
Volgens de Griekse filosoof Aristoteles ligt een deugd altijd in het midden tussen twee ondeugden. Zo bevindt de deugd ‘moed’, zich tussen de ondeugden ‘overmoed’ en ‘lafheid’. Als mensen kunnen we dan ook niet anders dan schipperen tussen verschillende kwaden. Hoe kunnen we dit schipperen beter leren begrijpen? En is het mogelijk om op een meer heldhaftige manier maar wat aan te modderen?

Verhalen – Meeleven met de helden en monsters
Meesterverhalenverteller Sahand Sahebdivani laat je de kracht van helden en monsters ervaren. Op betoverende wijze neemt hij je mee naar andere werelden en laat hij je binnen in de psyche van verschillende helden en monsters.

De sprekers

Frank Meester fotoFrank Meester 
Frank Meester is filosoof en schrijft met regelmaat voor de Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine. Hij heeft zeven boeken gepubliceerd, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met zijn broer Maarten als de Gebroeders Meester en het boek Zie mij (2010) waarin hij betoogt dat ijdelheid eigenlijk een deugd is. Samen met Stine Jensen schreef hij het boek De Opvoeders; Wat filosofie de schipperende ouder kan leren (2017) en maakte hij de theatervoorstelling Het opvoedcircus. Op dit moment werkt hij aan een pleidooi voor inconsequentie, over de onmogelijkheid om consequent te zijn, hoe graag we dat ook zouden willen.

Foto MoiraMoïra Anne Müller
Moïra Anne Müller is gepromoveerd filosofe in de Griekse Oudheid en geeft nu les hierin aan verschillende universiteiten en cursusinstituten. In al haar werkzaamheden is het uitgangspunt de gezamenlijke zoektocht naar de actualiteit van de Griekse filosofie en poëzie. Regelmatig publiceert ze artikelen over de thema’s zoals noodlot en vrijheid, duivelse dilemma’s en morele besluitvorming.

Reine Rek TSOLReine Rek 
Reine Rek is spreker, coach en docent aan The School of Life. Ze is gespecialiseerd in Voice Dialogue, een methode ontwikkelt door de psychologen, Hal en Sidra Stone, die mensen helpt verschillende kanten van zichzelf te begrijpen. 
Ze heeft gestudeerd aan de Universiteit van Humanistiek en een achtergrond in praktische filosofie. In al haar werk houdt ze zich bezig met het praten over (en luisteren naar) levensvragen. Ze combineert haar theoretische kennis met lichaamsgericht werk, altijd met oog voor de paradoxaliteit die mens-zijn in zich draagt.

Sahand SahebdivaniSahand Sahebdivani
Sahand Sahebdivani heeft zijn leven gewijd aan verhalen. Hij is oprichter van Mezrab Cultural Center, 'The House of Stories' in Amsterdam en de Mezrab Storytelling School. Als hij niet in Amsterdam is, toert hij de wereld rond met zijn band, zijn verhalenshows en zijn storytelling workshops. Hij staat bekend als een van de beste verhalenvertellers van Nederland.

Praktische informatie

Datum: 5 september
Tijd ronde 1: 11:00 - 14:00 
Tijd ronde 2: 15:00 - 18:00
Het programma van ronde 1 en 2 is precies hetzelfde. Je koopt je ticket voor een ronde. 

Locatie: Amsterdamse Bostheater 
Adres: De Duizendmeterweg 7, 1182 DC 
Plaats: Amstelveen

Corona-maatregelen: Het evenement is met een beperkte capaciteit, zodat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden.

Je kunt je bezoek combineren met het hoor- en gezelschapsspel FOREST, van Emke Idema. Klik hier voor meer informatie.

Eten en drinken

Er is een kleine pauze tijdens het programma waarin je een drankje aan de bar kunt bestellen. Eten kan je helaas niet aan de bar bestellen. Wel is het mogelijk om vooraf een broodje te bestellen. Als je een ticket voor ronde 1 hebt, ontvang je later een mail met de link naar de optie om lunch te bestellen.

Tickets

Early Bird: € 39,- + € 0,96 service-kosten (beperkt aantal)
Ticket: € 49,- + € 0,96 service-kosten

Koop je tickets voor
Mini-festival: Helden en monsters in het bos

Early Bird: € 39,-

wat:
Event
wanneer en waar:
  • za 5 sep 2020 11:00 - 14:00
    Amsterdamse Bostheater
  • za 5 sep 2020 15:00 - 18:00
    Amsterdamse Bostheater