Special event: Dan Ariely - The Psychology of Money

De wereldberoemde Amerikaanse gedragswetenschapper Dan Ariely is op 7 juni bij The School of Life!

Met dank aan Maven Publishing.

Je sleutel is afgebroken.
Situatie 1: De slotenmaker is een uur lang aan het zwoegen om je slot weer open te krijgen. Hij probeert zes slotenmaakmethodes en heeft succes bij de zevende. Je betaalt hem 120 euro.
Situatie 2: De slotenmaker heeft het in 3 minuten gefixt. De rekening? Ook 120 euro.
Vraag: Wanneer heb je het gevoel dat je meer waar voor je geld hebt gekregen?

Professor Dan Ariely, een van de populairste gedragswetenschappers ter wereld, is gefascineerd door irrationale mechanismes. Waarom geven we meer uit als we net ons salaris binnen hebben? Waarom beschouwen we onszelf als eerlijke personen, zelfs als we redelijk vaak een leugentje vertellen? Waarom doet soms alleen al denken aan geld uitgeven pijn? En waarom kennen we vaak waarde toe op basis van inspanning?

Zijn verwondering over irrationeel gedrag begon toen hij als tiener met ernstige brandwonden in het ziekenhuis belandde. Het viel hem op dat de verplegers zijn verbanden het liefst zo snel mogelijk van zijn wonden trokken. Ze waren ervan overtuigd dat dit de beste methode was. Dan Ariely betwijfelde dit, het voelde voor hem juist pijnlijker dan wanneer ze langzaam werden verwijderd. Zijn latere onderzoek wees ook uit: mensen vinden korte periodes van intense pijn erger dan lange periodes van lichtere pijn.

Hoeveel meer van onze keuzes worden gemaakt op basis van onlogische principes, vroeg hij zich toen af? Inmiddels is hij hoogleraar gedragseconomie aan Duke University en weet hij het antwoord: veel. Door zijn originele onderzoeken en heldere stijl weet hij miljoenen mensen te overtuigen van onze irrationaliteit. Zijn populaire TED Talks, boeken en documentaire (Dis)honesty hebben zo het leven van vele mensen een beetje minder pijnlijk gemaakt.

Op deze avond in de Westerkerk neemt Dan Ariely ons mee op een reis door de menselijke psyche en maakt hij inzichtelijk hoe we onze (vaak domme) financiële beslissingen maken. Wanneer we begrijpen hoe onze emoties ons denken sturen, maken we betere keuzes. Of het nu gaat om aanbiedingen in de supermarkt; de manier waarop de beloning die we ontvangen onze motivatie beïnvloedt; of webshops die inspelen op schaarste.
NOG MAAR ENKELE PLAATSEN BESCHIKBAAR!

 

De spreker

Dan Ariely is hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan Duke University en oprichter van het Center for Advanced Hindsight. Zijn TED Talks hebben meer dan 17 miljoen views, en van zijn bestseller Predictably Irrational zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Zijn nieuwste boek Geld en gedrag (Maven Publishing), geschreven met comedian Jeff Kreisler, is net uit.

Als Dan Ariely geen Nobelprijs wint, dan weet ik het ook niet meer.
Joris Luyendijk

Praktische informatie

Datum: 7 juni, 2018
Deuren open: 19:00
Start programma: 19:30
Einde programma: 21:30
Taal: Engels
Locatie: Westerkerk, Prinsengracht 279, 1016 GW Amsterdam
Prijs: €57,50 - inclusief het boek Geld en gedrag (Maven Publishing) van Dan Ariely (alleen in het Nederlands leverbaar)

 

Koop je tickets voor
Special event: Dan Ariely - The Psychology of Money

€57,50 (inclusief boek)

wat:
English
wanneer en waar:
  • do 7 jun 2018 19:30 - 21:30
    Westerkerk