Summer School: Filosofie voor het leven

Volg de beste filosofische programma's van The School of Life in een vierdaagse Summer School. Maak kennis met de grootste denkers, hun ideeën en denkmethodes.

De Summer School Filosofie voor het leven geeft je een grondige introductie in de filosofische levenskunst en laat je ervaren wat je ermee kan. Onder begeleiding van Lammert Kamphuis maak je kennis met de grootste denkers uit de geschiedenis, leer je over hun ideeën over geluk, gelijkmoedigheid en vrije wil en ga je op een andere manier naar de wereld om je heen kijken. Je oefent met het toepassen van de belangrijkste filosofische theorieën op je eigen dagelijkse leven. Je komt erachter hoe bruikbaar de ideeën en principes uit de levenskunst zijn voor jouw persoonlijke vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat ga ik doen met mijn leven?

Niet voor niets is het oudste commando uit de filosofie: 'Ken uzelve!' Je onderzoekt je eigen overtuigingen en oordelen, vernieuwt je manier van denken en je kijk op de wereld en je ontdekt wat de opties zijn voor de toekomst. Na de Summer School mag je grootheden als Socrates, Plato, Aristoteles, Augustinus, Rousseau, Nietzsche, Heidegger, Foucault en Nussbaum tot je nieuwe vrienden rekenen.

Deze filosofieweek behoort tot de hoogst gewaardeerde programma’s van ons kalenderjaar. Je hebt geen vooropleiding nodig, alleen een gezonde basisinteresse. We vragen wel een vrij hoog niveau van inzet en concentratie. De kracht van de week ligt in de variatie van het aanbod en de verschillende perspectieven om naar de wereld en je eigen leven te kijken.

Het is de vijfde keer dat we deze Summer School geven. Vorig jaar werd deze beoordeeld met een 9.  

Het programma

De Summer School start op maandag 26 augustus en eindigt op donderdag 29 augustus. Het programma wordt gemaakt en gegeven door een van de populairste docenten van The School of Life: de filosoof Lammert Kamphuis.

Dag 1 
We starten met een introductie in de klassieke levenskunst: goed en gelukkig leven volgens de oude Grieken. In de middag bezoeken we het Rijksmuseum voor een filosofische rondleiding.

Dag 2
De tweede dag focussen we volledig op de filosofie: de beste ideeën, de grootste denkers en de geschiedenis van het denken zelf staan centraal. 

Dag 3
Dag drie staat in het teken van de praktijk. Wat kunnen we vandaag doen met de filosofie van levenskunst. Samen oefenen we het toepassen van filosofische theorieën op ons leven.

Dag 4
Op de laatste dag maken we kennis met de belangrijkste gedachte-experimenten uit de geschiedenis van de filosofie. Ook kijk je wel inzichten voor jou belangrijk zijn geweest en bedenk je wat je hier de rest van je leven mee gaat doen! We sluiten de Summer School af met hapjes en drankjes en een open agenda voor de avond... 

De docent

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis
Lammert Kamphuis is filosoof en veelgevraagd spreker op congressen en festivalpodia. Hij is vanaf het begin verbonden aan The School of Life Amsterdam. In al zijn werkzaamheden onderzoekt hij samen met het publiek hoe de filosofie ons verder helpt met alledaagse vraagstukken. In juni 2018 kwam zijn tweede boek uit bij De Bezige Bij: Filosofie voor een weergaloos leven. 

NIVEAU

Voor deze Summer School is geen speciale basiskennis vereist. De Summer School is gemaakt voor nieuwsgierige mensen die meer willen weten over de basis van de filosofie en de toepassingsgebieden. De lesstof is niet altijd makkelijk, maar de docenten van onze school zijn geselecteerd op hun vermogen om goed en toegankelijk uit te kunnen leggen. Want, om Einstein te citeren: ‘If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.’ Gaandeweg de leerdagen zal de complexiteit van de stof langzaam toenemen.

OVER ONZE SUMMER SCHOOLS

In onze meerdaagse schools is ontspannen inspanning het uitgangspunt en wisselen intensief leren en gezelligheid elkaar af. Enkele dagen volg je achter elkaar met een vaste groep van maximaal 30 personen in de ochtend en middag de beste classes van The School of Life. Het programma is inclusief lunches en borrel.  

Twijfel je erover of deze Summer School iets voor jou is? Stuur een mailtje naar amsterdam@theschooloflife.com of bel naar 020 2200 080 voor meer informatie en overleg.

Koop je tickets voor
Summer School: Filosofie voor het leven

€495

wat:
Summer school
wanneer en waar:
  • 26 - 29 Aug 2019 10:00 - 16:30
    Frederiksplein 54

Toegang

Open inschrijving