Retraite: Nooit meer te druk

Nu met early-bird-korting

Wat helpt nu écht om stress te verminderen? Neem vijf dagen de tijd om op een oogverblindende locatie aan de hei antwoorden te vinden. Samen met Thijs Launspach, schrijver van Fokking Druk en psycholoog aan de UvA, onderzoek je wat jij nodig hebt om meer rust te vinden in je leven. 

'Wie wil schijnen moet branden', schreef de dichter Lucebert. Helaas nemen we zijn uitspraak tegenwoordig iets te letterlijk, want maar liefst een op de zeven Nederlanders heeft serieuze stressklachten.

Het begint al vroeg in je carrière: je komt erachter dat je hooggewaardeerd wordt als je veel gedaan krijgt. Hoe productiever, hoe beter. Dus ga je hard werken en als je hard werkt krijg je alleen maar meer werk. Weekend? Op zaterdag check je ook gewoon je mail. En onderweg naar je werk bereid je alvast die meeting voor.

In je vrije tijd wil je bijkomen. Dus ga je die marathon lopen, dat boek uitlezen en een massage boeken. En o ja, je moet ook nog bier drinken op het terras, die Netflix-serie afkijken, je partner tijd geven, een snowboardreis door Mongolië plannen, de downward facing dog onder de knie krijgen, je moeder bellen, die ingrediënten uit dat recept van Ottolenghi ergens vandaan halen en de wereld redden. En dan is het alweer maandag.

Deze retraite

Tijdens deze retraite kijken we naar hoe stress werkt in je lichaam en in je hoofd. We zullen onderzoeken wat voor jou de signalen zijn van stress, en welke stappen je kunt zetten op het moment dat er sprake is van stress. We kijken ook naar de diepere oorzaken van stress: welke patronen spelen er bij jou? En wat kun je doen om te voorkomen dat je in de stress schiet? Stress is onvermijdelijk, maar druk zijn – dat is een keuze. Leer wat jij kan dan om de drukte in je leven onder controle te krijgen.

De retraite is opgebouwd uit verschillende workshops en activiteiten waarin je de rust en ruimte krijgt om na te denken over je leven. Het varieert van een lezing over de psychologie van stress tot een wandeling waarin je de tijd krijgt om na te denken over je eigen leven, van een stilte-ochtend tot filosofische gesprekken aan het kampvuur.

De week wordt geheel verzorgd. Zo hoef je dus niet na te denken over maaltijden of uitstapjes, maar kan je al je denkkracht richten op de belangrijkste vragen van je leven. Die vragen waar je thuis nooit de tijd voor hebt.

Het programma

Dag 1: Kennismaking en de basics van stress
Na aankomst bij De Hoorneboeg in nemen we de tijd om kennis te maken met de groep. We richten ons op de eerste dag op de basics van stress: wat is stress, wat doet stress met jou en wat kun je doen om stress te verminderen? Je maakt op deze dag onder meer een Persoonlijk Stressplan. ’s Avonds na het diner gaan we in kleinere groepjes op een speelse manier in gesprek over belangrijke thema’s.

Dag 2: Wie ben ik? Persoonlijkheid en emotionele intelligentie
Nu je weet hoe stress psychologisch en filosofisch gezien werkt, is het tijd om een stap dieper te gaan: hoe komt het nu precies dat ik vatbaar ben voor stress? De dag staat daarom in het teken van zelfkennis, inzicht en emotionele vaardigheden. In de ochtend richten we ons op persoonlijkheid: hoe werk ik? Wat zijn mijn sterke punten en wat mijn valkuilen? In de middag volg je een les over het vergroten van je emotionele intelligentie – hoe kom je meer in contact te staan met je gevoel? Na het diner is het tijd om uit het hoofd te komen en iets te gaan doen: een clinic improvisatietheater.

Dag 3: Effectiviteit en mindfulness
Na deze twee dagen vol theorie is het tijd om een tandje te vertragen. ’s Ochtends doen we een inhoudelijke les over Effectiviteit: hoe zorg ik ervoor dat ik meer tijd besteed aan de dingen die écht belangrijk zijn? ’s Middags staat er een uitgebreide mindfulness-wandeling op het programma, waarbij je op een bewuste manier en in stilte de natuur in gaat. ’s Avonds staat de Nacht van de Schoonheid op het programma, waarin we de betekenis van schoonheid zullen onderzoeken.

Dag 4: Zelfvertrouwen
Aangezien we in een wereld leven vol activiteit en prikkels, is in de retraite ook ruimte tot het ervaren van rust, zelfs weg van de verplichting om te praten. Daarom beginnen we de dag met een stilte-ochtend, die je zelf kunt invullen zoals je zelf wilt. ’s Middags staat de laatste inhoudelijke les op het programma, deze staat in het teken van een voor rust essentiële vaardigheid: zelfvertrouwen. We sluiten de dag na het diner af met een filosofisch gesprek bij het kampvuur.

Dag 5: Afsluiting en voornemens

Op de laatste dag is er de mogelijkheid om door middel van een bijzondere opdracht de inzichten van de week te verwerken, en vooruit te kijken naar hoe je de opgedane kennis de komende tijd in je leven gaat toepassen. Aan het begin van de middag nemen we afscheid van elkaar en deze prachtige plek.

De docent

Foto ThijsThijs Launspach is psycholoog, auteur en trainer. Hij is gefascineerd door hoe we tegenwoordig leven en werken: hoe houd je je staande in de moderne, veeleisende werkomgeving? Thijs schreef het boek Fokking druk (2018) en was co-auteur van het Millennial Manifest (2017). Hij is docent Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

De locatie

De retraite vindt plaats op het prachtige landgoed De Hoorneboeg, vlakbij Hilversum. Toen we werden uitgenodigd door Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg om over hun plannen over de ontwikkelingen van het landgoed te horen, wisten we direct dat dit de ideale locatie was voor een retraite. Niet alleen is het centraal gelegen en wonderschoon (zie de afbeelding bovenaan deze pagina), ook heeft het de perfecte voorzieningen en de luxe die ervoor zorgen dat alleen al het verblijf een bijzondere ervaring is. 

Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg is gloednieuw, maar de plek zelf kent al een lange traditie van reflectie. Tot 1792 was De Hoorneboeg een kleine berg te midden van een heidevlakte, veroorzaakt door opstuwend landijs in de IJstijd. De berg heeft vele functies gehad, maar was altijd al een plek waar je de rust kon opzoeken om stil te staan bij de belangrijke vragen van het leven.

Tijdens de Filosofische Retraite verblijf je in Aan de Hei, een voormalige boerderij met 19 slaapkamers, een grote ruimte voor groepssessies, een huiskamer, een terras en een grote woonkeuken. Naast Aan de Hei staat het hele landgoed tot je beschikking, met wandelmogelijkheden in het Goois Natuurreservaat en op de heide. Bekijk hier de locatie. 

Praktische informatie

Start: Maandag 22 juli om 18:00
Einde: Vrijdag 26 juli om 11:30
Eten: Vegetarische en biologische maaltijden worden verzorgd.
Er kunnen maximaal 20 personen mee met de retraite

Tickets

Early- bird tweepersoonskamer: €1270,- p.p. (beperkt aantal beschikbaar)
Early-bird eenpersoonskamer: €1440,- (beperkt aantal beschikbaar)
Prijs tweepersoonskamer: €1495,- p.p.
Prijs eenpersoonskamer: €1695,- (7 kamers beschikbaar)

De prijs is inclusief 4 overnachtingen, ontbijt, lunches, diners en activiteiten op het landgoed.

Bereikbaarheid

Auto
De Hoorneboeg is bereikbaar vanaf de Utrechtseweg (N 417) tussen Hilversum en Hollandse Rading. Volg vanaf hier een aantal honderd meter de Hoorneboeglaan. Via deze smalle weg langs de heide bereik je uiteindelijk De Hoorneboeg. 

Openbaar vervoer
Aan het begin van de Hoorneboeglaan is een bushalte van Connexxion. Vanaf hier is het een mooie wandeling van circa 10 minuten tot het landgoed. Vanaf het NS Station Hilversum fiets je in 15 minuten naar De Hoorneboeg, bijvoorbeeld op een OV-fiets die je daar kunt huren. 

Koop je tickets voor
Retraite: Nooit meer te druk

€1270

wat:
Retraite
wanneer en waar:
  • 22 - 26 Jul 2019
    De Hoorneboeg

Tickets

Early-bird tweepersoonskamer: €1270,- p.p. (beperkt aantal beschikbaar)
Early-bird eenpersoonskamer: €1440,- (beperkt aantal beschikbaar)
Reguliere prijs tweepersoonskamer:
€1495,- p.p. 
Reguliere prijs eenpersoonskamer:
€1695,- (7 kamers beschikbaar)

De prijs is inclusief 4 overnachtingen, ontbijt, lunches, diners en activiteiten op het landgoed.