Klassiekers lezen met schrijvers (online collegereeks)

Welk boek moet je echt lezen? Na een prachtige eerste editie, starten we op 25 januari met zes geweldige schrijvers aan een tweede editie van onze online boekenreeks! Adriaan van Dis, Lale Gül, Anna Enquist, Hanna Bervoets, Ronald Giphart en Raoul de Jong nemen je mee door hun favoriete roman uit de literatuurgeschiedenis. 

Elk jaar verschijnen er weer nieuwe boeken die je ‘echt gelezen moet hebben’. En dan zijn er ook nog al die honderden boeken die de afgelopen honderden jaren zijn geschreven en de tand des tijds hebben doorstaan. Waar moet je nu beginnen? En wat als je straks niet begrijpt waarom dat boek dat je hebt uitgekozen zo goed wordt gevonden? Dan is de nieuwste Netflixserie toch eenvoudiger... Maar voor iedereen die ook de beste boeken wil lezen, hebben we een oplossing: we beginnen bij de schrijvers.

Voor deze unieke ‘online collegereeks meets boekenclub’ kiezen zes Nederlandse schrijvers allemaal één roman uit de wereldliteratuur waarvan ze zeggen: ‘dit boek moet iedereen een keer lezen!’ Samen maken ze jouw boekenlijst voor 2022! 

Na het lezen van elk boek komen we online samen. De schrijvers vertellen je dan meer over het werk en onder hun begeleiding denken we met elkaar verder na over de thema’s, karakters en verhalen. Kom er zo achter wat enkele van de beste boeken ooit geschreven voor jou kunnen betekenen!

De opzet

Voor elk college lees je de boekenkeuze van de schrijver. Daarna komen we via Zoom samen met de schrijver die het boek gekozen heeft om meer over de verschillende lagen van het boek te leren. We interviewen de schrijver over de context, de betekenis en het belang van het boek. Wat maakt het boek zo bijzonder volgens de schrijver? Wat heeft het bij hem/haar teweeggebracht? Waarom moet iedereen dit boek lezen? Wat kan je leren van de karakters? En welke betekenis heeft het werk voor ons in deze tijd? 

De colleges vinden plaats in een plenaire webinar-omgeving. Dit betekent dat alleen de interviewers en schrijvers in beeld zullen zijn. Wel heb je de mogelijkheid om vragen te stellen via de Q&A-box en via de chat te reageren op vragen van de sprekers.

Schrijvers

We zijn erg blij dat de volgende schrijvers een klassieker bespreken in deze boekenreeks!

College 1 – 25 januari 

Lale Gul
Lale Gül
Met haar bijzondere debuutroman Ik ga leven voerde Lale Gül in 2021 wekenlang de bestsellerlijsten aan. In deze autobiografische roman neemt ze afstand van haar strenggelovige opvoeding, met grote gevolgen voor haar eigen leven. Want naast dat het boek haar in één klap een BN’er maakte en ze veel lof ontving, kreeg ze ook doodsbedreigingen en heeft het boek een grote impact gehad op de relatie met haar familie. 

Lale Gül studeert Nederlands aan de Vrij Universiteit Amsterdam, schrijft wekelijks een column in Het Parool, en is onlangs genomineerd voor de Pim Fortuynprijs. Op dit moment is ze bezig met haar tweede boek, dat o.a. zal gaan over de nasleep van haar eerste boek.

Boekkeuze: Hersenschimmen van J. Bernlef
Voor deze reeks heeft Lale Gül de roman Hersenschimmen gekozen, geschreven door J. Bernlef. Het boek vertelt het verhaal van de hoofdpersoon Maarten Klein, een dementerende man die zijn steeds groter wordende isolement beschrijft. Hersenschimmen is een ontroerende en indringende roman over dementie, eenzaamheid en de angst die daarbij komt kijken. Tegelijkertijd is het ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk einde tegemoet gaat. 

 

College 2 – 22 februari 

Jong de Raoul 

Raoul de Jong
Raoul de Jong werd met zijn unieke en veelzijdige boek Jaguarman uit 2020, genomineerd voor zowel de Libris Literatuur Prijs als de literatuurprijs van de Europese Unie. In het boek schrijft hij zijn eigen voorvaderen aan en geeft hij een krachtige hervertelling van de geschiedenis van Suriname. Raoul de Jong debuteerde in 2005 met de roman Het leven is verschrikkulluk, dat deels was gebaseerd op zijn leven tijdens zijn examenjaar in Rotterdam. Zijn tweede boek Stinknegers verscheen in 2006 en won de Dick Scherpenzeel Prijs. Raoul de Jong heeft ook columns geschreven voor NRC Handelsblad, nrc.next en Het Parool. 

Boekkeuze: Wij slaven van Suriname van Anton de Kom
Voor de boekenclub heeft Raoul de Jong het boek Wij slaven van Suriname van schrijver en activist Anton de Kom (1898 – 1945) uitgekozen. In het boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal oogpunt, door een zoon van ouders die de slaventijd hebben gekend. De Kom zet de geschiedenis van het land uiteen aan de hand van verschillende bronnen. Dat levert een heftig beeld op. Het boek is een persoonlijk verhaal, een algemene geschiedschrijving en een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting.

College 3 – 22 maart 

Adriaan van Dis 1

Adriaan van Dis 

Adriaan van Dis schreef vele bestsellers, zoals Tikkop en Indische duinen, won vele prijzen voor zijn romans en presenteerde meerdere programma’s, waaronder Zomergasten, Van Dis in Afrika en Van Dis in Indonesië. In 1983 debuteerde hij met de roman Nathan Sid, waarna vele romans, reisverhalen en novelles volgden, waaronder In Afrika, Dubbelliefde en De Wandelaar. In 2015 won hij voor zijn complete oeuvre: romans, novelles, verhalen, essays, poëzie en toneel de Constantijn Huygens-prijs. In datzelfde jaar won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn boek Ik kom terug.

Boekkeuze: Leerschool der liefde van Gustave Flaubert 
Een boek dat je volgens Adriaan van Dis echt gelezen moet hebben is: Leerschool der liefde geschreven door een van de allergrootste schrijvers uit Frankrijk, Gustave Flaubert (1821 – 1880). De jonge student Frédéric Moreau wordt stapelverliefd op de getrouwde mevrouw Arnoux. Het verloop van die liefde gedurende vijfentwintig jaar is de rode draad in deze onvergetelijke roman. Flauberts treffende verwoording van het levensgevoel van de hoofdpersoon geeft tegelijkertijd een beeld van zijn eigen generatie: de jongeren uit 1840 die, vervuld van ambitie en idealen, toeleven naar de revolutie van 1848.

College 4 – 19 april 

Enquist

Anna Enquist

Anna Enquist had een carrière als pianist, psychotherapeut en docent voordat ze in 1991 haar eerste dichtbundel, Soldatenliederen, uitbracht. Vele dichtbundels en romans volgde, waaronder de boeken Het geheim, Contrapunt en De verdovers, waar ze internationaal een miljoenenpubliek mee wist te bereiken. In 2020 publiceerde ze de essaybundel Tegenwind,  met essays over o.a. kunstenaarschap, psychotherapie, reizen, muziek en literatuur.

Boekkeuze: De Onderspitdelver van Thomas Bernhard
Anna Enquist kiest voor het boek De Onderspitdelver van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Het boek is een psychologische roman over de pianist Glenn Gould, maar eigenlijk vooral over Bernhard zelf. Centraal in het verhaal staat de relatie tussen drie pianisten: Glenn Gould, Wertheimer en de ik-verteller. Ze leren elkaar kennen tijdens een masterclass en de ontmoeting met Gould is voor de anderen twee een ingrijpende ervaring. Ze maken kennis met iemand die een pianogenie blijkt te zijn en omgaan met die mate van perfectie is bijna ondraaglijk. De roman kent geen hoofdstukken of alinea’s, een methode die Bernhard vaker toepast, en geeft op fascinerende wijze de gedachten en twijfels van de protagonist weer.

 

College 5 – 24 mei

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets debuteerde in 2009 met haar roman Of Hoe Waarom, en ontving twee jaar later de Opzij Literatuurprijs voor haar tweede roman Lieve Céline. Hanna schrijft naast romans ook, columns, essays, recensies en toneelstukken. Voor haar gehele oeuvre, in totaal zeven romans, ontving ze in 2017 de Frans Kellendonk-prijs. Afgelopen jaar had ze de eer om het boekenweekgeschenk te schrijven. Dit werd de novelle Wat wij zagen, die als ‘ijzersterk’ werd beoordeeld.

Boekkeuze: Een klein leven van Hanya Yanagihara
Een boek dat volgens Hanna Bervoets niet op je 
must-read-lijst kan ontbreken is de wereldwijde bestseller Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Het boek vertelt het verhaal van vier studievrienden die samen hun weg proberen te vinden in New York: de charmante acteur Willen, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is slim, maar ook raadselachtig en teruggetrokken. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de jaren verstrijken vragen ze zich af of Jude wel verlost kan worden van de last uit zijn verleden. Een verhaal over de kracht en pijn van vriendschap

 

College 6 – 28 juni 

giphart

Ronald Giphart 

Ronald Giphart debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou, een instant klassieker in de Nederlandse literatuur. Daarna volgden onder meer de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost, IJsland, Harem en Lieve. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren. In 2012 verscheen de verhalenbundel De wake, waar hij hoge ogen mee gooide. Naast boeken schrijft Giphart ook filmscenario’s en staat hij regelmatig op het podium met lezingen over liefde, seks en gastronomie.

Boekkeuze: Decamerone van Giovanni Boccaccio
Ronald Giphart sluit de boekenclub af met de klassieker Decamerone van de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio. Boccaccio schreef het boek waarschijnlijk in de periode 1349–1360. Het middeleeuws werk wordt als zijn meesterwerk beschouwd en is bepalend geweest voor de Italiaanse literatuur. Het boek bevat honderd verhalen, verteld door zeven jonge vrouwen en drie jonge mannen die zich ten tijde van de pest in Florence veertien dagen hebben teruggetrokken in een villa.

De interviewers

Sadije Bunjaku en Jaap van der Spek zullen afwisselend de schrijvers interviewen over de boeken die ze hebben gekozen. 

Praktische informatie

 • Voertaal: Nederlands
 • Soort: 6-delige online collegereeks/boekenclub
 • Lesdata: dinsdag 25 januari, dinsdag 22 februari, dinsdag 22 maart, dinsdag 19 april, dinsdag 24 mei en dinsdag 28 juni 
 • Tijd: 20:00 – 21:15
 • Locatie: Zoom
 • Terugkijken: Tot twee weken na het laatste college kan je alle colleges terugkijken. De dag na het college wordt de opname op de Online Eventpagina in Eventbrite geplaatst. Hierover ontvang je verdere instructies voorafgaand aan de start van de online reeks.

Tickets

 • Ticket voor online reeks: €95,-
 • Early-bird tickets: €85,- 
 • Het boekenpakket: voor €123,95,-. Excl. verzendkosten - die betalen wij!

Boekenpakket

Zonder zorgen en goed voorbereid aan de colleges beginnen? Bestel dan het boekenpakket bij aankoop van je kaartje! Wij verzamelen de juiste edities, maken een mooi pakketje en laten het bij jou thuis bezorgen. Lees onderstaande praktische informatie goed door:

 • Er zijn twee momenten waarop we de pakketten versturen. Afhankelijk van de datum waarop je het pakket bestelt, wordt je pakket op 19 november of 17 december op de bus gedaan. Vervolgens ontvang je tracking informatie via PostNL. Je kunt de boeken binnen 5 dagen na zending verwachten.
 • Het boekenpakket wordt alleen in zijn geheel verkocht. Je kunt dus niet meer of minder dan de 6 gekozen boeken bestellen. 
 • De pakketten worden alleen naar adressen binnen Nederland verzonden.
 • Het pakket annuleren? Dat kan vóór 10 november door te mailen naar boekenclub@theschooloflife.com
 • Je kunt de boeken niet retourneren.
 • Om het pakket te bestellen moet je in de winkelwagen zowel een ticket voor het programma als een ticket voor het boekenpakket selecteren. 
 • Het pakket bevat de volgende boeken, alle boeken zijn in het Nederlands:
  - Hersenschimmen, J. Bernlef - ISBN 9789021440132 | druk 52
  - Wij slaven uit Suriname, Anton de Kom - ISBN 9789045041094 | druk 23
  - Leerschool der liefde, Gustave Flaubert - ISBN 9789020415254 | druk 6
  - De Onderspitdelver, Thomas Bernhard - ISBN 9789086842193 | druk 1
  - Een klein leven, Hanya Yanagihara - ISBN 9789046820315 | druk 28
  - Decamerone, Giovanni Boccaccio - ISBN 9789025312800 | druk 7

Misschien heb je sommige boeken al of koop of leen je ze liever zelf, dat kan ook! Selecteer in de winkelwagen dan alleen het ticket voor het programma. 

Koop je tickets voor
Klassiekers lezen met schrijvers (online collegereeks)

€ 85,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
 • di 25 jan 2022 20:00 - 21:30
  Zoom