Klassiekers lezen met schrijvers (online boekenclub)

Welk boek moet je echt lezen? In deze online boekenreeks duik je vanaf 23 maart zes maanden lang samen met zes bekende schrijvers zes meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis in! Met Marieke Lucas Rijneveld, Kader Abdolah, Connie Palmen, Sander Kollaard, Karin Amatmoekrim en Arthur Japin.

Elk jaar verschijnen er weer nieuwe boeken die je ‘echt gelezen moet hebben’. En dan zijn er ook nog al die honderden boeken die de afgelopen honderden jaren zijn geschreven en de tand des tijds hebben doorstaan. Waar moet je nu beginnen? En wat als je straks niet begrijpt waarom dat boek dat je hebt uitgekozen zo goed wordt gevonden? Dan is de nieuwste Netflixserie toch eenvoudiger... Maar voor iedereen die ook de beste boeken wil lezen, hebben we een oplossing: we beginnen bij de schrijvers.

Voor deze unieke ‘online collegereeks meets boekenclub’ kozen zes Nederlandse schrijvers allemaal één roman uit de wereldliteratuur waarvan ze zeggen: ‘dit boek moet iedereen een keer lezen!’ Ze kwamen met boeken als 1001 nacht, De dood van Ivan Iljitsj van Tolstoj en Mevrouw Dalloway van Virginia Woolf. Samen maakten ze jouw boekenlijst voor 2021! 

Na het lezen van elk boek komen we online samen. De schrijvers vertellen je dan meer over het werk en onder hun begeleiding denken we met elkaar verder na over de thema’s, karakters en verhalen. Kom er zo achter wat enkele van de beste boeken ooit geschreven voor jou kunnen betekenen!

De opzet

Jij krijgt voor elk boek een maand de tijd om het te lezen. Daarna komen we via Zoom samen met de schrijver die het boek gekozen heeft om meer over de verschillende lagen van het boek te leren. We interviewen de schrijver over de context, de betekenis en het belang van het boek. Wat maakt het boek zo bijzonder volgens de schrijver? Wat heeft het bij hem/haar teweeggebracht? Waarom moet iedereen dit boek lezen? Wat kan je leren van de karakters? En welke betekenis heeft het werk voor ons in deze tijd? Daarnaast krijg jij ook de mogelijkheid om vragen te stellen en stelt de schrijver vragen aan jou en de rest van de aanwezigen om met elkaar het boek nog verder uit te pluizen.  

De schrijvers

De volgende schrijvers bespreken de volgende klassiekers: 
(Klik hier voor meer info over de schrijvers en de boeken die zij gekozen hebben)

 Boekenreekst The School of Life sprekers

De interviewers

Sadije Bunjaku en Jaap van der Spek zullen afwisselend de schrijvers interviewen over de boeken die ze hebben gekozen. 

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 6-delige online collegereeks/boekenclub
Lesdata: Dinsdag 23 maart, 20 april, 25 mei, 22 juni, 27 juli, 24 augustus
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Zoom
Terugkijken: Een paar uur na het college ontvang je een terugkijklink waarmee je het college twee weken lang kunt terugkijken.

Boeken: Je kan kiezen of je direct ook alle zes de boeken bij ons bestelt of dat je een ticket zonder boeken koopt (zie hieronder voor meer informatie over het boekenpakket). 

Op dit moment heeft Marieke Lucas Rijneveld nog geen boek gekozen. Zodra we weten welk boek dit wordt, brengen we je hiervan via de mail op de hoogte. Als je een ticket inclusief boekenpakket hebt gekocht, sturen we je dit boek ook automatisch op.

Direct na je inschrijving ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen.

Tickets

Early Bird: € 75,- (€ 0,96 service kosten) beperkt aantal
Regulier: € 90- (€ 0,96 service kosten)
Boekenpakket: + € 145,-

Het boekenpakket

Wanneer je naast het ticket ook het boekenpakket besteld, sturen wij alle zes de boeken die de schrijvers bespreken naar je toe, plus een kleine verrassing van The School of Life.

Dit moet je verder weten over het boekenpakket:

 • We verzenden de vijf boeken die nu bekend zijn binnen vijf werkdagen.
 • Het laatste boek ontvang je automatisch zodra wij weten welk boek dit wordt.
 • Je kan het boekenpakket bestellen tot en met 14 februari (en zolang de voorraad strekt).
 • Je ontvangt alle boeken in Nederlandse vertaling.
 • Het is alleen mogelijk om het hele boekenpakket met alle zes de boeken te bestellen.
 • Mocht je een boek in een ander taal willen, een e-boek willen of bepaalde boeken al in huis hebben, dan kan je een ticket zonder boeken kopen en elders je boeken vandaan halen (het liefste natuurlijk via je lokale boekhandel).
 • We verzenden alleen binnen Nederland
 • Als je vragen hebt over het boekenpakket, kan je mailen naar boekenclub@theschooloflife.com

Je ontvangt de volgende boeken als je dit pakket bestelt:

 • De dood van Ivan Iljitsj, Lev Tolstoj, J.M. Meulenhoff, 2017 – vertaald door Arthur Langeveld. Hardcover.
 • Mevrouw Dalloway, Virginia Woolf, Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2020 - vertaald door Boukje Verheij. Paperback.
 • De glazen stolp, Sylvia Plath, De Bezige Bij, 2019 - Vertaald door René Kurpershoek. Hardcover
 • Beminde, Toni Morrisson, 2020 – Vertaald door Nettie Vink. Hardcover.
 • 1001 nacht, Kader Abdolah, Prometheus, 2020 – Hardcover.
 • Het laatste boek wordt later bekend gemaakt.

De schrijvers en hun boekkeuze

Arthur Japin Boekenreeks The School of LifeCollege 1 - 23 maart

Arthur Japin
Arthur Japin debuteerde in 1996 met de verhalenbundel Magonische verhalen. Zijn debuut werd veelgeprezen in de literaire kritiek, maar hij brak pas bij een groot publiek door met zijn tweede boek, de roman De zwarte met het witte hart. Dit boek werd wereldwijd vertaald en heeft hem internationale roem bezorgd. Na dit boek schreef hij nog vele bijzondere romans en verhalen. Ook schreef hij een opera, presenteerde hij een televisieprogramma en maakte hij meerdere filmscenario’s. Zijn meest recente boek is het dagboek Geluk, een geheimtaal

In 2004 kreeg Japin de Libris Literatuur prijs voor zijn roman ‘Een schitterend gebrek’. En in 2006 schreef hij het Boekenweekgeschenk ‘De grote wereld’.

Boekkeuze: De dood van Ivan Iljitsj, Lev Tolstoj

De dood van Ivan Iljitsj van Tolstoj is een van zijn meest geroemde werken. Het verhaal werd voor het eerst gepubliceerd in 1886. Er wordt gedacht dat de roman is voortgekomen uit Tolstojs intellectuele en spirituele innerlijk conflict dat onder meer leidde tot zijn bekering tot een boeddhistische vorm van het christelijk geloof. Het verhaal gaat over niets minder dan de aard van zowel leven als dood.

 

Sander Kollaard Boekenreeks The School of Life

College 2 - 20 april

Sander Kollaard
Afgelopen jaar won Sander Kollaard de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Uit het leven van een hond. In 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel Onmiddelijke terugkeer van uw geliefde, die gelijk bekroond werd met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014. In 2015 volgde zijn romandebuut, Stadium IV, dat in De Wereld Draait Door werd gekozen tot Boek van de Maand. 

Boekkeuze: Mevrouw Dalloway, Virginia Woolf
Mevrouw Dalloway, geschreven in 1925, is een van de bekendste werken van Virginia Woolf. Het hele verhaal, exclusief flashbacks, vindt plaats op één dag en maakt gebruik van de verhaaltechniek stream of consiousness. Je duikt het hoofd en het leven van verschillende personages in, waaronder dat van Mevrouw Dalloway op de dag dat ze een feest voorbereid en geeft – en nadenkt over de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt. 

 

Connie Palmen Boekenreeks The School of Life

College 3 - 25 mei

Connie Palmen
In 1991 verscheen het debuutroman van Connie Palmen: De wetten, wat een ongekend succes werd. Het boek was winnaar van het Gouden Ezelsoor, werd vertaald in 24 landen en werd verkozen tot European Novel of the Year 1992. Velen boeken en prijzen volgde. Op 1 september 2015 verscheen haar nieuwste roman, Jij zegt het, dat werd bekroond met de Libris Literatuurprijs 2016. 

Boekkeuze: De glazen stolp, Sylvia Plath 
De glazen stolp van Sylvia Plath is een semi-autobiografische roman en is een van de zeldzame coming of age novels over en door een vrouw. Het boek gaat over de ambitieuze, jonge Esther Greenwoord en het proces van haar toenemende vereenzaming en vervreemding. Het is de enige roman die Plath schreef. Het boek werd vlak na haar dood in 1963 uitgegeven, oorspronkelijk onder het pseudoniem Victoria Lucas. In 1979 werd het boek verfilmd.  

 

Marieke Lucas Rijneveld Boekenreeks The School of Life

College 4 - 22 juni

Marieke Lucas Rijneveld
In 2020 won Marieke Lucas Rijneveld, samen met haar vertaler Michele Hutchison, als eerste Nederlander de International Booker Prize voor The Discomfort of the Evening, de vertaling van haar roman De avond is ongemak.

Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met C. Buddingh Prijs voor het beste poëziedebuut. Haar debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018 en werd een groot succes. De vertaalrechten zijn zelfs aan 21 landen verkocht. In 2019 kwam haar tweede dichtbundel Fantoommerrie uit. Deze bundel won de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020. In 2020 verscheen haar tweede roman Mijn lieve gunsteling.

Boekkeuze: TBA
Eén boek kiezen uit alle boeken die ooit verschenen zijn; het is natuurlijke een onmogelijke opgave. Marieke Lucas Rijneveld is dan ook nog steeds aan het wikken en wegen welk boek ze moet nemen. Zodra we weten welk boek ze heeft gekozen, mailen we iedereen die een ticket heeft hierover.  

 

Kader Abdolah Boekenreeks The School of Life

College 5 - 27 juli

Kader Abdolah
Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Teheran. In 1985 vluchtte hij uit Iran en ging hij naar Nederland. Zijn schrijversnaam, Kader Abdolah, is een eerbetoon aan twee vrienden, Kader en Abdolah, die vielen in het studentenverzet tegen de sjah.

In 1993 debuteerde Abdolah met de verhalenbundel De adelaars, die bekroond werd met de belangrijke debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor. In 2008 publiceerde hij zijn hervertelling van de Koran, waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Abdolah schreef jarenlang een column in de Volkskrant onder het pseudoniem Mirza. Afgelopen jaar verscheen 1001 nacht, een hervertelling van de beroemde oude verhalenverzameling uit het Midden-Oosten. Het werk dat ook zijn keuze voor deze reeks is.

Boekkeuze: 1001 nacht
Iedereen kent wel de verhalen over Aladin, Sinbad en Ali Babba. Deze zijn allemaal via de raamvertelling 1001 nacht (ook wel Duizend-en-een-nacht) naar Europa gekomen. Vele oude verhalen uit het Midden-Oosten zijn hierin verzameld. Kader Abdolah maakte een nieuwe vertaling, met inleiding en commentaar van dit werk dat een interessante geschiedenis heeft en vol staat met betoverende verhalen. 

 

Karin Amatmoekrim Boekenreeks The School of Life

College 6 - 24 augustus

Karin Amatmoekrim
In 2004 debuteerde Karin Amatmoekrim met ‘Het knipperleven’ dat lovend werd ontvangen. In 2006 kwam ‘Wanneer wij samen zijn’ uit, een boek gebaseerd op het verhaal van Amatmoekrim’s Javaans-Surinaamse familie. Ze publiceerde in totaal vijf romans. Momenteel werkt Amatmoekrim aan een proefschrift in de vorm van een biografie over schrijver Anil Ramdas.

Boekkeuze: Beminde, Toni Morrison
Beminde is een roman uit 1987 van de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison. Het boek speelt zich af na de Amerikaanse burgeroorlog en vertelt het verhaal van de Afrikaans-Amerikaanse slaaf, Margaret Garner, die tijdelijk aan slavernij ontsnapte door te vluchten. Met deze roman won Morrison in 1988 de Pulitzerprijs voor Fictie.

Koop je tickets voor
Klassiekers lezen met schrijvers (online boekenclub)

Early Bird: € 75,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
 • 23 Mar - 24 Aug 2021 20:00 - 21:30
  Zoom