Jaaropleiding: Grote kunstwerken

Heb je stiekem altijd al kunstgeschiedenis willen studeren? Het kan nog steeds! In deze unieke jaaropleiding verdiep je je een jaar lang in de belangrijkste kunstwerken ooit. Niet alleen leer je over de geschiedenis van verschillende kunstvormen, ook ontdek je hoe kunst jouw leven verrijkt!

In 42 colleges gaan we vele van de grootste kunstwerken uit verschillende kunstdisciplines langs. Van De Nachtwacht van Rembrandt tot Four Women van Nina Simone, van MacBeth van Shakespeare tot High Life van Claire Denis. Niet met het doel om over verfsoorten of toonladders te leren, maar met het vrij onbescheiden doel om je begrip van het leven te verdiepen. Want als iets dit kan doen, is het wel kunst.

Tijdens de colleges leer je over de context waarin de kunstwerken zijn gemaakt én kom je erachter wat ze nu voor jou kunnen betekenen. Aan de ene kant hoor je over de achtergronden van de kunstwerken, leer je te begrijpen in welke tradities de werken staan en met welke tradities ze breken. Daarnaast ervaar je hoe kunst je kan troosten, uitdagen en vervelen. Hoe het je laat voelen en aan het denken zet. Hoe het je hand vast kan houden en een klap in je gezicht kan geven. Hoe het je helpt mee te leven met mensen die ver van je af staan en hoe het je helpt jezelf beter te leren kennen. 

Doe mee met de Jaaropleiding: Grote kunstwerken en leer jezelf en de wereld om je heen met honderden nieuwe ogen te bekijken!

De vakken 

Beeldende Kunst (13 weken)
Wat is kunst eigenlijk? Wat zijn de verschillende redenen dat mensen kunst maken? Wat willen ze met hun kunst bereiken? En wat doet het publiek er vervolgens mee? In dit vak grazen we door de kunstgeschiedenis en lichten we enkele (erg) verschillende stromingen en kunstenaars uit om de reikwijdte en kracht van kunst te doorzien. 

We bekijken en leren over beeldende kunst uit verschillende tijden, van klassieke schilderijen en beeldhouwkunst tot conceptuele hedendaagse kunst.

Muziek (6 weken)
Muziek is iets raars; een paar noten en we zijn aan het huilen, dansen of de tijd vergeten. We vinden er troost, nostalgie, energie en vreugde in. We luisteren er in ons eentje naar en gebruiken het om ons te verbinden met anderen. Tijdens dit vak onderzoeken we de basisfuncties van muziek en hoe het zo'n grote impact op ons leven kan hebben. Want zoals Dumbledore al in de eerste Harry Potter zei: '“Ah, music, a magic beyond all we do here!” 

Zowel werken uit de klassieke muziek als uit de popmuziek worden tijdens dit vak bestudeerd. Van Bach tot Nina Simone, via Mozart, Brel, Annie M.G. Schmidt, Monteverdi, Dylan, Mozart en vele andere omwegen. Naast het analyseren van grote (en wat kleinere) muziekwerken, verdiepen we ons ook in wat er in ons brein gebeurt als we naar muziek luisteren.

Podiumkunsten (7 weken)
In dit vak onderzoeken we de kracht van theater, dans, musical en opera. Waarom willen we kijken naar mensen die op een podium gekke sprongetjes maken of bizarre verhalen naspelen? Wat is de waarde van het tijdelijk en gezamenlijk aanschouwen van een hele nieuwe wereld?

We onderzoeken wat een voorstelling goed maakt en wat het met ons kan doen. De werken van Shakespeare, De Notenkraker, De Toverfluit, maar ook vele onbekendere voorstellingen worden onder de loep genomen. 

Literatuur (11 weken)
Volgens de filosoof Richard Rorty laat literatuur ons zien dat er meer is in het leven dan we ons ooit hadden voorgesteld. Het opent onze blik. Tijdens dit vak kijken we naar grote romans, korte verhalen en gedichten. Wat leren deze werken ons over taal, over onze ervaring van de werkelijkheid, over goed en kwaad en over wie we zijn en wie we kunnen zijn?

Van de Odysseia van Homeros tot The Thing Around Your Neck van Chimamanda Ngozi Adichie, leer en lees over bepalende werken uit de literatuur.

Film (5 weken)
Er is weinig dat zoveel vertelt over de tijd en cultuur waarin we leven als film. Tijdens het vak film kijken we naar verschillende idealen en trends in de filmgeschiedenis en achterhalen we wat film ons kan leren over zowel de universele als de tijdgebonden worstelingen van de mens. 

We beginnen bij het begin van film en gaan via werken van figuren als Dreyer, Welles en Hitchcock naar enkele hedendaagse regisseurs. De stof wordt verbonden aan filosofische ideeën over hoe we kijken, hoe we tijd beleven en het transcendente.

De docenten

 Frederike Upmeijer TSOL1Frederike Upmeijer
Als 15-jarig meisje kwam Frederike voor een schilderij van Henri Rousseau te staan. Vanaf dat moment wist zij het: “Ik ga kunstgeschiedenis studeren en aan geïnteresseerden vertellen over de schoonheid van kunst en cultuur”. Frederike vertelt sinds 1990 over kunst in lezingen, cursussen en tijdens kunstreizen. Ze doceert sinds 1992 aan De Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs. Sinds 1993 begeleidt ze vele kunstreizen, waar ze lezingen geeft op land en zee.

Bert JanssensBert Janssens
Bert was tot 2018 hoofdredacteur en directeur van omroep Human. Hij was eindredacteur van vele bekende en prijswinnende programma’s waaronder de documentaireserie Schuldig, het tv-programma De vloer op en de documentaires Niet zonder jouJohan Cruijff; En un momento dadoStand van de sterren en Ik wil nooit beroemd worden. Muziek is altijd een grote liefde van hem geweest. Een groot gedeelte van zijn vrije tijd gaat op aan het lezen van boeken over Bach, concerten bezoeken en naar van alles en nog wat luisteren. Af en toe komt muziek ook terug in zijn werk. Zo was hij eindredacteur van de documentaires A skin to few over Nick Drake, How many roads over liefhebbers van Bob Dylan en Jimmy Rosenberg: De vader, de zoon & het talent over de gitaarvirtuoos Jimmy Rosenberg.

Aukje VerhoogAukje Verhoog
Aukje is directeur van het Amsterdam Fringe Festival, een 11-daags festival dat theater en dans van talentvolle makers programmeert op 25 locaties in Amsterdam. Ze studeerde theaterwetenschappen in Utrecht en is eerder werkzaam geweest als dramaturg voor o.a. het Utrechtse SPRING festival en Theater Bellevue in Amsterdam.

Maarten meester 2Maarten Meester
Leven zonder reflectie is geen leven. Maarten Meester zegt het Socrates na. Hij studeerde algemene literatuurwetenschap, journalistiek en filosofie (cum laude). Hij publiceert in kranten en tijdschriften, waaronder Filosofie Magazine. Hij schrijft boeken, onder meer Nieuwe spiritualiteit, De Meester Methode. De makkelijkste manier om te stoppen met milieuvervuilen en, met zijn broer Frank, Meesters in de filosofie en Meesters in het hier en nu. Ook doceert Maarten en geeft hij lezingen. En hij blijft studeren, milieu-natuurwetenschappen deze keer.

Gawie KeyserGawie Keyser
Gawie schrijft over film en populaire cultuur voor o.a. De Groene Amsterdammer en Brainwash.nl. In 2012 won hij de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie. In 2006 bracht hij de Encyclopedie van de populaire cultuur uit, een essaybundel waarin het beste uit de populaire cultuur bijeengebracht is en hartstochtelijk wordt verdedigd. Drie jaar later verscheen zijn roman De donkere kant van de straat.

Voor wie?

Voor deze jaaropleiding is geen voorkennis over de verschillende vakgebieden vereist. Wel moet je nieuwsgierig zijn, bereid zijn om ontzettend veel nieuwe informatie over je heen te krijgen en het leuk vinden om met een vaste groep mensen een jaar lang een reis langs de grootste kunstwerken uit de geschiedenis te maken. Je hoeft voor deze opleiding geen examens te doen en het kan goed naast een baan of andere opleiding gevolgd worden. Wel moet je in staat zijn om naar de colleges te komen en thuis korte opdrachten te maken waarmee je je nog verder verdiept in de kunstgeschiedenis.

De jaaropleiding kan los worden gevolgd of voor of na de Jaaropleiding: Grote denkers

Twijfel je erover of deze jaaropleiding iets voor jou is? Stuur een mailtje naar amsterdam@theschooloflife.com of bel naar 020 2200 080 voor meer informatie en overleg.

Praktische informatie

De jaarreeks bestaat uit 42 colleges en wordt gegeven door meerdere docenten. Elke week krijg je een college van 2,5 uur en per college word je gevraagd om een korte huiswerkopdracht uit te voeren. Er zijn geen examens. Elke docent komt met tips voor tentoonstellingen, voorstellingen, films of concerten die momenteel in Nederland te bezoeken zijn en goed bij de lesstof passen. Je mag zelf bepalen waar je wel en niet heen wilt en tickets moeten hier apart voor worden gekocht. Tijdens het eerste college ontvang je een syllabus met hand-outs, huiswerk en primaire teksten. Op dit moment kunnen er maximaal 21 personen meedoen.

Data en tijden: 

Editie: van dinsdag 20 oktober 2020 t/m 26 oktober 2021
Tijd: 19:00 tot 21:30
Locatie: Vanaf 9 juni kunnen we weer colleges op locatie aanbieden. Vanaf dan zullen we dus weer bij ons aan het Frederiksplein verwelkomen!
Klik hier voor meer informatie over deze editie

Editie: van woensdag 2 februari 2022 t/m 15 februari 2023
Tijd: 10:00 tot 12:30 
Locatie: Frederiksplein 54
We houden de vakanties van regio noord aan. Meer informatie over deze editie volgt.

 

Editie: van dinsdag 1 november 2022 t/m 14 november 2023

Tijd: 10:00 tot 12:30 
Locatie: Frederiksplein 54
We houden de vakanties van regio noord aan. Meer informatie over deze editie volgt.

 

Tickets:
Early Bird: € 1650,-
Reguliere tickets: € 1795,-

Meer opties

We zijn ook bezig een extra editie van deze jaaropleiding te plannen met een andere startdatum en een online versie. Heb je interesse hierin? Laat je e-mailadres achter en we brengen je als eerste op de hoogte. 

Ik heb interesse 

Koop je tickets voor
Jaaropleiding: Grote kunstwerken

Early-bird: € 1650,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • wo 2 feb 2022 10:00 - 12:30
    Frederiksplein 54
  • di 1 nov 2022 19:00 - 21:30
    Frederiksplein 54