Filosofie voor het goede leven II

Van Erasmus tot Nietzsche

Maak kennis met de meest invloedrijke ideeën uit de moderne tijd. En ontdek aan welke filosofen jij wat hebt in je alledaagse leven.

We leren van alles op school, maar niet de dingen die er echt toe doen. Zoals hoe we als gebrekkige wezens, met tegenstrijdige gedachten, gevoelens en begeertes, een goed leven kunnen leiden. In deze collegereeks duiken we in de ideeën uit de moderne filosofie, op zoek naar antwoorden op deze fundamentele vraag.  

In vijf colleges leer je de meest invloedrijke en originele filosofen kennen die leefden van de 15e t/m de 19e eeuw. Wat was volgens hen ‘goed leven’? We ontdekken verschillende perspectieven over de menselijke natuur, zodat we onszelf beter leren kennen.

Zo daagt Descartes je uit om helder en rationeel na te denken. Spoort Rousseau je aan te leren van de natuur. En laat Schopenhauer je zien waarom het ergste nog moet komen.

In deze reeks leer je niet alleen de feiten over de theorieën van deze wijsgeren, je wordt ook elk college uitgedaagd om de week erop te leven als leerling van één van de filosofen. Op deze manier heb je aan het eind van deze reeks het goede leven van alle kanten bestudeerd.

Programma

Week 1: Erasmus, Giovanni Pico della Mirandola, Thomas More en Michel de Montaigne.
Week 2: Hobbes en Locke  
Week 3: Descartes en Spinoza 
Week 4: Kant en Rousseau 
Week 5: Nietzsche en Schopenhauer

De docent

Lammert Kamphuis TSOL

Lammert Kamphuis
Lammert Kamphuis is filosoof en veelgevraagd spreker op congressen en festivalpodia. Hij is vanaf het begin verbonden aan The School of Life Amsterdam. In al zijn werkzaamheden onderzoekt hij samen met het publiek hoe de filosofie ons verder helpt met alledaagse vraagstukken. In juni 2018 verscheen zijn tweede boek bij De Bezige Bij: Filosofie voor een weergaloos leven.  

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54

Data: dinsdag 21, 28 september, 5, 19 oktober en 2 november 2021,  (geen lessen 12 en 26 oktober)
Tijd: 10:00 - 12:00

Naast Filosofie voor het goede leven II – Van Erasmus tot Nietzsche, kan je bij ons ook de reeks Filosofie voor het goede leven I – van Socrates tot de Stoïcijnen volgen. De reeksen kunnen los van elkaar gevolgd worden

Alles gaat nu een beetje anders door Corona. Bekijk hier onze tijdelijke schoolregels.

Koop je tickets voor
Filosofie voor het goede leven II

€ 210,-

wat:
Collegereeks