Filosofie voor het goede leven I

Van Socrates tot de Stoïcijnen 

We leren van alles op school, behalve de dingen die er echt toe doen. Dat was in het Oude Griekenland wel anders. Daar had je filosofische scholen waar je leerde leven. In deze collegereeks leer je de beroemdste scholen uit deze tijd kennen. Daarnaast experimenteer je elke week met hun leefwijze, zodat je aan het eind van de reeks hebt ervaren welke school het beste bij jou past.

De scholen die we behandelen leggen allemaal de nadruk op een ander aspect van het goede leven. Zo krijgt in Plato’s Academie de zoektocht naar kennis een centrale plek. In het Lyceum, de school van Plato’s bekendste leerling Aristoteles, oefen je om een beter mens te worden. Verder leer je in de Tuin van Epicurus hoe je op de beste manier manier kunt genieten. In de zuilengang van de stoïcijnen worden je manieren aangereikt om kalm te blijven in tijden van heftige emoties. De sceptici leren je om minder last te hebben van je oordelen. De laatste filosofen die we behandelen zijn de cynici. Zij hadden geen eigen school, maar leefden allemaal op zichzelf. Zij leren ons dan ook voornamelijk te onthechten.

In deze reeks leer je dus niet alleen de feiten over deze scholen, je wordt ook elk college uitgedaagd om de week erop te leven als leerling van één van de filosofische scholen. Je krijgt onder andere eeuwenoude gedachte-oefeningen mee die de Grieken bedachten om rustiger, tevredener of vriendelijker te worden. Op deze manier heb je aan het eind van deze reeks het goede leven van alle kanten bestudeerd. Je hebt kennis gemaakt met de meest invloedrijke ideeën uit de Griekse filosofie. En hopelijk heb je ontdekt aan welke van de Griekse filosofische scholen jij het meeste hebt in je alledaagse leven!

Programma

Week 1: Plato
Week 2: Aristoteles
Week 3: Epicurus 
Week 4: Stoïcijnen
Week 5: Sceptici en cynici

De docent

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis
Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.”

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten

Naast Filosofie voor het goede leven I – Van Socrates tot de Stoïcijnen, kan je bij ons ook de reeks Filosofie voor het goede leven II – Van Erasmus tot Nietzsche volgen. De reeksen kunnen los van elkaar gevolgd worden

Alles gaat nu een beetje anders door Corona. Bekijk hier onze tijdelijke schoolregels.

Koop je tickets voor
Filosofie voor het goede leven I

€ 210,-

wat:
Collegereeks