Crash Course: Oosterse filosofie

Het is de normaalste zaak van de wereld om in lotushouding op een meditatiekussen te zitten. Bijna elk huishouden heeft wel een Boeddhabeeld. Maar wat weten we nu echt van de filosofie hierachter? En vooral, wat kunnen we ervan leren?

In vijf colleges maak je kennis met de grootste stromingen uit de oosterse filosofie. Het Indiase Boeddhisme, het Chinese Confucianisme en Taoïsme en de Islamitische filosofie komen onder meer aan bod. Je leert over de filosofie, de religie, de poëzie, de praktijk en hoe deze in al die stromingen met elkaar verweven zijn.

Het programma

College 1:  Vedanta filosofie
We starten met de Indiase Vedanta-school. Daarbij bestuderen we de Samkhya, de filosofie die aan de basis staat van de hedendaagse yoga. En hoe kunnen we de Brahman, de ultieme werkelijkheid, tegenwoordig zien?

College 2: Boeddhisme/ Shintoïsme 
Wat was de leer van Boeddha? Hoe loopt het achtvoudige pad, wat is boeddhistische meditatie en welke ideeën bestaan er over verlichting? In dit college nemen we ook de invloed van het Shintoïsme mee.

College 3: Taoïsme
We leren over de belangrijkste Taoïstische geschriften, de Daodejing en Zhuang Zi, en analyseren samen verschillende fragmenten om de Taoïstische visie op het leven te leren begrijpen. Hoe werkt Wu wei, de kunst van het moeiteloos handelen? 

College 4: Confucianisme
Wat is het mens- en wereldbeeld van Confucius hoe beïnvloeden zijn ideeën ons? We onderzoeken de deugden en de manieren van leven die voorgeschreven worden in het Confucianisme.

College 5: Islamitische filosofie
Wat zeiden grote filosofen uit het Midden-Oosten, zoals Al-Kindi, Avicenna en Averroës? Hun ideeën over de ratio en religie en hadden grote invloed op de westerse filosofie. Deze behandelen we in het laatste college.

De docenten

Renate Schepen Jaaropleiding TSOLARenate Schepen
Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo, Uruguay. Zij deed promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de University of Vienna. Zij is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft zij in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours. Ook verdiepte zij zich in diverse onderdelen van de oosterse filosofie, onder meer via een langdurige meditatieretraite in het Pa-Auk Forest Monastery in Myanmar.

Saskia van der Werff Jaaropleiding TSOLA2Saskia van der Werff
Saskia van der Werff is filosoof en bedrijfskundige. Zij begeleidt filosofische gesprekken met mensen met een publieke taak. Als docent gebruikt zij denkwijzen uit Afrikaanse, Oosterse en Westerse filosofieën. Ze vertaalde en bewerkte de Nederlandse versie van het boek Socrates en Orunmila; Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren, geschreven door de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole en voerde mederedactie over en publiceerde in het boek Publieke bezinning; Socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten

Amsterdam

Lopende editie

Data: vrijdag 12, 19, 26 november en 3 en 10 december 2021
Tijd: 19:00 - 21:30
Locatie: Frederiksplein, 54

Nieuwe editie

Data: woensdag 12, 19, 26 januari, 2, 9 februari
Tijd: 19:00 – 21:30 uur
Locatie: Frederiksplein, 54

Tickets

Ben je student? Schrijf je in met de promotiecode STUDENTENKORTING en je ontvangt 15% korting! Bij aanvang van het programma vragen we je je studentenpas te tonen. 

Wil je graag meedoen met dit programma, maar is de prijs een drempel voor je? Stuur ons dan een mailtje (amsterdam@theschooloflife.com) en we kunnen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

 

Koop je tickets voor
Crash Course: Oosterse filosofie

€ 210,-

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • 12 Jan - 9 Feb 2022 19:00 - 21:30
    Frederiksplein, 54