Crash Course: Latijns-Amerikaanse filosofie

In deze Crash Course maak je kennis met de belangrijkste Latijns-Amerikaanse ideeën uit verschillende tijden. 

Leer over de Azteken, Inca’s en Maya’s en kom erachter hoe de Latijns-Amerikaanse filosofie is beïnvloed door kolonisatie, de katholieke kerk en westerse filosofie. Welke unieke filosofische ideeën zijn er ontstaan in de loop van de turbulente geschiedenis van dit continent? 

Over het ontstaan en de ontwikkeling van de Latijns-Amerikaanse filosofie is in ons land weinig bekend. In het filosofieonderwijs staat nog altijd de westerse filosofie centraal waarbij steeds het oude Griekse denken als uitgangspunt wordt genomen. Maar als het gaat over de grote vraagstukken van deze tijd, zoals de omgang met de aarde en met elkaar, valt er veel te leren van de Latijns-Amerikaanse en precolumbiaanse kijk op het leven.

Kijk vanuit een ander perspectief naar kolonisatie, bevrijding, ethiek, esthetiek, ecologie en het leven. Je maakt kennis met een reeks grote filosofen zoals:Guaman Poma de AyalaSalazar BondyJosé Martí, Walter MignoloMaria ZambranoEnrique DusselAlberto Acosta en Frida Kahlo

 

Het programma

College I: Cosmovisionair denken - wat is de relatie tussen lichaam, geest en natuur?

College II. Bevrijdingsdenken - hoe dekoloniseer je het denken? 

College III. Ethisch denken - een ethiek gebaseerd op het leven.

College IV. Esthetisch denken - hoe poëzie en filosofie elkaar aanvullen.

College V. 'La Vida'-denken - heeft moeder aarde rechten?

 

De docent

Renate Schepen Jaaropleiding TSOLARenate Schepen
Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo, Uruguay. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de University of Vienna. Zij is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft zij in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

Tickets

Ben je student? Schrijf je in met de promotiecode STUDENTENKORTING en je ontvangt 15% korting! Bij aanvang van het programma vragen we je je studentenpas te tonen. 

Wil je graag meedoen met dit programma, maar is de prijs een drempel voor je? Stuur ons dan een mailtje (amsterdam@theschooloflife.com) en we kunnen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Koop je tickets voor
Crash Course: Latijns-Amerikaanse filosofie

€ 210

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • 2 - 30 Mar 2022 19:00 - 21:30
    Frederiksplein, 54