Crash Course: Afrikaanse filosofie

Hoeveel Afrikaanse filosofen ken je? De kans bestaat dat het er niet veel zijn. Zowel de oude Grieken als de kolonisten ontkenden stelselmatig dat er überhaupt zoiets bestaat als Afrikaanse filosofie. Maar filosofen uit Afrika hebben al eeuwenlang eindeloos veel waardevolle ideeënDie bieden toepasbare inzichten en leggen soms ook de beperkingen van de westerse manier van denken bloot. Zo zien veel Afrikaanse filosofen dat wij fundamenteel met de natuur verbonden zijn. Welke gevolgen heeft dat voor hoe we ons gedragen? 

College 1: Leven met verschil
We zijn gewend te denken in polen die elkaar tegenwerken. Zwart-wit, lichaam-geest, rationeel-emotioneelIn de Afrikaanse filosofie van complementair denken en Ubuntu wordt verschil gezien als kwaliteitSophie Oluwole en Mogobe Ramose nemen ons hierin mee. 

College 2: Leven met tijd
In het Westen hebben we de klok, in Afrika heeft men de tijd. Wat zou een andere blik op tijd kunnen betekenen voor ons volgeplande bestaanEn klopt de geschiedenis van Afrika zoals mensen die in het Westen zien eigenlijk wel met hun eigen blik op wat tijd is?

College 3: Leven met schoonheid
Westerse musea bieden geen tekort aan Afrikaanse kunst. Er is een roep om die terug te brengen. Deze netelige kwestie biedt fascinerende perspectieven op leven met schoonheid. We laten ons inspireren door filosoof en kunstenaar Nkiru Nzegwu, filosoof Kwame Appiah en Nobelprijswinnaar Wole Soyinka. 

College 4: Leven met (on)gezondheid
Het woord depressie is naar geen enkele Afrikaanse taal te vertalen. Hoe kan dat en wat zegt dit over hoe wij in het Westen omgaan met (psychische) ziektes? Wat zijn Afrikaanse alternatieven voor de tweedeling tussen lichaam en geest? Welke gevolgen hebben die voor ons eigen ziektebeeld? 

College 5: Leven met de natuur
De mens is in de Afrikaanse filosofie onderdeel van de wereld als geheel, inclusief alle levende wezens. Wij staan niet centraal. Dit wereldbeeld komt tot uitdrukking in de stromende taal van Ubuntu, in Parental earth ethics, beschreven door de Keniaanse filosoof Henry Odera Oruka en in de Kenyaanse Green belt movement. 

De docenten

Renate Schepen Jaaropleiding TSOLARenate Schepen
Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU, aan de University of Ghana in en aan de Universidad de La República in Montevideo, Uruguay. Zij deed promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de University of Vienna. Zij is co-auteur van Filosofie van het Verstaan (2014, Garant uitgevers) en Doordenken Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016, Garant). In haar werk als filosoof heeft zij in het bijzonder aandacht voor stemmen van buiten het dominante discours. Ook verdiepte zij zich in diverse onderdelen van de oosterse filosofie, onder meer via een langdurige meditatieretraite in het Pa-Auk Forest Monastery in Myanmar.

Saskia van der Werff Jaaropleiding TSOLA2Saskia van der Werff
Saskia van der Werff is filosoof en bedrijfskundige. Zij begeleidt filosofische gesprekken met mensen met een publieke taak. Als docent gebruikt zij denkwijzen uit Afrikaanse, Oosterse en Westerse filosofieën. Ze vertaalde en bewerkte de Nederlandse versie van het boek Socrates en Orunmila; Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren, geschreven door de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole en voerde mederedactie over en publiceerde in het boek Publieke bezinning; Socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: Collegereeks van vijf bijeenkomsten
Locatie: Frederiksplein 54, Amsterdam

Data: dinsdag 23, 30 november, 7, 14 en 21 december 2021
Tijd: 19:00 - 21:30

Data: dinsdag 15 februari, 1, 8, 15, 22 maart, 2022
Tijd: 19:00 - 21:30

Tickets

Ben je student? Schrijf je in met de promotiecode STUDENTENKORTING en je ontvangt 15% korting! Bij aanvang van het programma vragen we je je studentenpas te tonen. 

Wil je graag meedoen met dit programma, maar is de prijs een drempel voor je? Stuur ons dan een mailtje (amsterdam@theschooloflife.com) en we kunnen samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Koop je tickets voor
Crash Course: Afrikaanse filosofie

€ 210

wat:
Collegereeks
wanneer en waar:
  • 15 Feb - 22 Mar 2022 19:00 - 21:30
    Frederiksplein, 54