You only die once

Filosoferen is leren sterven
Cicero

Van één ding in ons leven kunnen we zeker zijn: het houdt een keer op. Daar denken we liever niet te veel aan, omdat het de sfeer zo verpest. Maar dat zou wel eens een grote vergissing kunnen zijn.

We kunnen volgens veel filosofen de zekerheid van de dood ook gebruiken om ons leven vandaag zo intens en mooi mogelijk te leven. Wat betekent het bijvoorbeeld concreet om te leven alsof elke dag je laatste is, zoals Epictetus ons aanraadt? Of leven we toch liever alsof elke dag onze eerste is?

Tijdens deze class gaat filosoof Lammert Kamphuis in gesprek met de groep om te onderzoeken hoe we onze eigen dood kunnen gebruiken om de sfeer in ons leven juist te verhogen! Maar ook de sterfelijkheid van anderen komt aan bod. “It is only in grief, that we become most truly ourselves” schrijft Simon Critchley. In de class bespreken we onze ervaringen met rouw en luisteren we naar adviezen uit de filosofie en psychologie. 

Voor iedereen die wel een luchtige dag over dit zware onderwerp kan gebruiken!

De docent

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis
Lammert Kamphuis is filosoof en veelgevraagd spreker op congressen en festivalpodia. Hij is vanaf het begin verbonden aan The School of Life Amsterdam. In al zijn werkzaamheden onderzoekt hij samen met het publiek hoe de filosofie ons verder helpt met alledaagse vraagstukken. In juni 2018 verscheen zijn tweede boek uit bij De Bezige Bij: Filosofie voor een weergaloos leven

Onze classes

In onze classes maak je kennis met de beste ideeën uit 2500 jaar denken, die praktisch en bruikbaar zijn voor ons leven vandaag. We dagen je op lichtvoetige wijze uit om fundamenteel te reflecteren op je eigen standpunten en overtuigingen, met als doel ruimte te geven aan je gedachten, keuze-opties inzichtelijk te maken en creativiteit los te schudden. Dit vrije denken delen met andere nieuwsgierige mensen is een van hoogst gewaardeerde elementen van onze classes. Verwacht geen directe antwoorden, maar leer betere vragen te stellen over de onderwerpen waar je op school geen les in kreeg.

De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door experts van The School of Life London en Amsterdam en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere class biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.

Vooraf eten?

Wil je een hapje eten voordat de class begint? Voor € 12,50 zorgen wij dat er om 18:15 uur een maaltijd voor je klaarstaat bij binnenkomst. We bieden een vast menu:

  • Huisgemaakte soep van de dag
  • Huisgemaakte quiche
  • Drankje naar keuze

Het menu bestel je door bij kaarten Class & Maaltijd te selecteren.

Al onze producten zijn vegetarisch en met zorg uitgekozen. Heb je allergieën of andere dieetwensen? Stuur na het bestellen dan direct een mailtje naar [email protected]

Koop je tickets voor
You only die once

€47,50

wat:
Class

Inschrijving

Open inschrijving: €47,50
Lifecard 1: voor €299,- per jaar toegang tot alle classes
Lifecard 2: voor €449,- per jaar toegang tot classes en reeksen