Wat liefde is

'De liefde is de toestand waarin de mens de dingen het meeste ziet zoals ze niet zijn.' Nietzsche kon het weten, hij streefde naar de absolute werkelijkheid en zijn liefdesleven was dramatisch. Romantische liefde is volkomen onderbelicht in de traditie van 2500 jaar denken. Misschien terecht: het is een glibberig en complex onderwerp voor mensen die vooral hun hoofd vertrouwen. En toch kan denken over liefde ons helpen. 

In deze class van liefdesexpert en filosoof Jan Drost gaan we op zoek naar de vraag wat liefde kan zijn voor jou en hoe je er vorm aan geeft. Niet door je lijstjes te presenteren met spirituele of intuïtief aantrekkelijke tips en trucs, maar door een tijdreis te maken langs fundamentele inzichten van die filosofen en andere denkers die zich er wel over uitspraken. We reiken je perspectieven aan op liefde die jouw eigen beeld ervan kunnen aanscherpen en verruimen. We herkaderen je denken door je eerst te laten zien hoezeer ons beeld van een geslaagd liefdesleven vooral is ingegeven door onjuiste beloftes in de media en verwachtingen van ouders en maatschappij. We vragen ons af of de liefde een onzinnige illusie is voor naïeve mensen of dat het de sleutel is naar verdere ontwikkeling van je geest. 

Om je eigen ‘Weg van Liefde’ te leren zien, maken we gebruik van inzichten van grote denkers als Plato, Schopenhauer, Levinas en Stendhal. We leren over onze verlangens en driften in de liefde, vooral beschreven door Schopenhauer, en laten ons inspireren door de denkbeelden over fysieke eenwording en heelheid die al door Plato werden beschreven. We leren dat verliefdheid iets anders is dan liefde, we vergelijken jonge relaties met relaties die de tijd doorstaan. We leren waarom we verliefd worden op de een en niet op de ander en ontdekken patronen die dit kunnen verhelderen. En natuurlijk is de ultieme vraag die ten grondslag ligt aan deze hooggewaardeerde class: als we anders gaan denken over de liefde, gaan we dan ook anders liefhebben?

De docent

Jan Drost TSOLJan Drost
Cultuurfilosoof en schrijver Jan Drost weet alles van de filosofie van de liefde. In zijn boeken en tijdens zijn optredens spaart hij geen enkel aan de liefde gerelateerd onderwerp: seks, macht, jaloezie, vreemdgaan, trouw en romantische idealen; alles komt aan bod. Na publicatie van zijn goed ontvangen debuut Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde in 2011, publiceerde hij in 2015 zijn tweede boek Denken helpt, over geluk, machteloosheid en de rol van emoties. Tevens schrijft hij geregeld voor Filosofie Magazine en heeft hij een column over relatievragen die in verschillende kranten verschijnt. Hij stond op Oerol, Lowlands, en treedt op met zijn muzikale theatercollege Plato Was Een Spice Girl. Een filosofische soundtrack van de liefde.

Onze classes

In onze classes maak je kennis met de beste ideeën uit 2500 jaar denken, die praktisch en bruikbaar zijn voor ons leven vandaag. We dagen je op lichtvoetige wijze uit om fundamenteel te reflecteren op je eigen standpunten en overtuigingen, met als doel ruimte te geven aan je gedachten, keuze-opties inzichtelijk te maken en creativiteit los te schudden. Dit vrije denken delen met andere nieuwsgierige mensen is een van hoogst gewaardeerde elementen van onze classes. Verwacht geen directe antwoorden, maar leer betere vragen te stellen over de onderwerpen waar je op school geen les in kreeg.

De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door experts van The School of Life London en Amsterdam en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere class biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.

Koop je tickets voor
Wat liefde is

€44

wat:
Class
wanneer en waar:
  • do 20 sep 2018 19:00 - 21:30
    Frederiksplein
  • wo 7 nov 2018 19:00 - 21:30
    Frederiksplein

Toegang

Lifecard I
Lifecard II
Open inschrijving