Vrienden voor het leven

'Het mooiste van alles dat wijsheid ons biedt om het leven prachtig te maken, is zonder twijfel vriendschap.' De befaamde Griekse filosoof Epicurus besteedde bijna zijn hele leven aan de vraag hoe een mens gelukkig wordt. Vriendschap was voor hem het allerbelangrijkste. Toch blijkt uit recent onderzoek dat 50% van mensen die wij als vriend beschouwen, dat zelf heel anders zien. Veel mensen uit jouw omgeving zien jou dus als vriend, terwijl jij hen meer als kennis ziet. En andersom.

De belangrijkste oorzaak van deze mismatch is verwarring over wat vriendschap betekent. Niet nodig, volgens een andere oude Griek, in dit geval Aristoteles. Hij hanteerde een heldere indeling: vrienden voor het plezier (drinken, sporten, vakanties), voor het nut (dat wat wij netwerk noemen vandaag) en vrienden als echte zielsverwanten. Natuurlijk beschouwde men deze laatste categorie als de ware vriendschap, maar dat zegt niets over het belang van de andere categorieën. Zolang het maar duidelijk is.

Vriendschap is belangrijk, voor zowel de geest als voor het lichaam. Mensen met goede vrienden leven langer, zijn gelukkiger en presteren beter. The New York Times publiceerde een artikel over de waarde en de impact van vriendschap. De oproep is helder: zoek goed uit wie je echte vrienden zijn, want het maakt je leven mooier. Dit is precies wat we doen in deze class.

We nemen je mee langs klassieke en moderne ideeën over vriendschap en laten je in korte interacties zelf onderzoeken hoe jouw sociale kring zich verhoudt tot wat jij echt zoekt en wilt. Vragen die we ons stellen zijn: hoeveel echte vrienden kan een mens hebben? Hoe ga je om met oude vrienden? Hoe rond je een vriendschap goed af, en is dat wel nodig? Hoe beschouwen jouw vrienden jou? Wat moet je met collega’s? Ben jij een goede vriend? En ’smeer je niet te dun?’      

Docent en filosoof Lammert neemt je een avond mee langs de mooiste ideeën en verhelderende inzichten van 2500 wijsheid. Voel je welkom en ontspannen, want zoals Yeats het verwoordde: ‘Hier zijn geen vreemden, hier zijn slechts vrienden die je nog niet hebt ontmoet.'

De docent

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis
Filosoof en theoloog Lammert Kamphuis is werkzaam als docent, programmamaker en kwaliteitsmanager bij The School of Life. Zijn kracht ligt in het inzichtelijk maken van complexe filosofische theorieën, om deze vervolgens toe te passen op het alledaagse leven. Als spreker en moderator weet hij op een persoonlijke en ontspannen manier precies datgene naar voren te halen wat er werkelijk toe doet. In 2014 bracht hij het boek Vrijgemaakt? uit.

Onze classes

In onze classes maak je kennis met de beste ideeën uit 2500 jaar denken, die praktisch en bruikbaar zijn voor ons leven vandaag. We dagen je op lichtvoetige wijze uit om fundamenteel te reflecteren op je eigen standpunten en overtuigingen, met als doel ruimte te geven aan je gedachten, keuze-opties inzichtelijk te maken en creativiteit los te schudden. Dit vrije denken delen met andere nieuwsgierige mensen is een van hoogst gewaardeerde elementen van onze classes. Verwacht geen directe antwoorden, maar leer betere vragen te stellen over de onderwerpen waar je op school geen les in kreeg.

De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door experts van The School of Life London en Amsterdam en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere class biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.

Koop je tickets voor
Vrienden voor het leven

€44

wat:
Class
wanneer en waar:
  • vrijdag 22 september 2017 19:00 - 21:30
    Frederiksplein 54

Toegang

Lifecard I
Lifecard II
Open inschrijving