Filosofen over levenskunst

De kunst van het leven is…. Als we dat toch eens wisten! Er zijn Nederlandse schrijvers die met prachtige antwoorden op deze vraag kwamen. Zo schreef Godfried Bomans ooit: De kunst van het leven is thuis te zijn alsof men op reis is. En Martin Bril verwoordde het als volgt: De kunst is zo te leven dat het je overkomt. Maar misschien is het wel vooral de kunst om je eigen antwoord op deze vraag te vinden.

Tijdens deze class word je hiertoe uitgedaagd. Niet alleen door Nederlandse schrijvers, maar ook door klassieke en moderne filosofen. Want al eeuwenlang zijn filosofen op zoek naar de kunst van het leven. In deze class onderzoek je welke van deze eeuwenoude ideeën voor jou nog steeds springlevend zijn. Kunnen de gedachten van Socrates, de Epicuristen, de Stoïcijnen, Nietzsche of Foucault jou helpen je leven zo mooi mogelijk vorm te geven?

Om je leven zelf te kunnen vormgeven, is het van belang om vrij te zijn. Daarom wordt een deel van de class besteed aan het denken over vrijheid. Wanneer voel je je echt vrij? En wat of wie bedreigt jouw vrijheid het meest? Door hier met elkaar over in gesprek te gaan, krijg je verrassende perspectieven op het vergroten van je vrijheid. 

De Franse filosoof Foucault vroeg zich af: “Waarom is die lamp en dit huis wel een kunstwerk, maar mijn leven niet?” In deze class ben je 2,5 uur heel bewust bezig met de vraag wat jij nodig hebt om van je leven een waar kunstwerk te maken.

De docent

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis
Lammert Kamphuis is filosoof en veelgevraagd spreker op congressen en festivalpodia. Hij is vanaf het begin verbonden aan The School of Life Amsterdam, eerst als docent en tegenwoordig ook als Head of Faculty. In al zijn werkzaamheden onderzoekt hij samen met het publiek hoe de filosofie ons verder helpt met alledaagse vraagstukken. In juni 2018 komt zijn tweede boek uit bij De Bezige Bij: Filosofie voor een weergaloos leven

Onze classes

In onze classes maak je kennis met de beste ideeën uit 2500 jaar denken, die praktisch en bruikbaar zijn voor ons leven vandaag. We dagen je op lichtvoetige wijze uit om fundamenteel te reflecteren op je eigen standpunten en overtuigingen, met als doel ruimte te geven aan je gedachten, keuze-opties inzichtelijk te maken en creativiteit los te schudden. Dit vrije denken delen met andere nieuwsgierige mensen is een van hoogst gewaardeerde elementen van onze classes. Verwacht geen directe antwoorden, maar leer betere vragen te stellen over de onderwerpen waar je op school geen les in kreeg.

De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door experts van The School of Life London en Amsterdam en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere class biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.

Koop je tickets voor
Filosofen over levenskunst

€44

wat:
Class
wanneer en waar:
  • wo 20 feb 2019 19:00 - 21:30
    frederiksplein 54

Toegang

Lifecard I
Lifecard II
Open inschrijving