De zin van het leven

Wanneer nam je voor het laatst echt de tijd om over ‘de zin van het leven’ na te denken?

Vaak voeren we gesprekken over de zin van het leven pas als we wat te veel gedronken hebben. Onze discussies stranden vervolgens omdat de vraag zo complex is. We snappen niet waar de overtuigingen van de ander op zijn gebaseerd en we zijn niet in staat om onze eigen ideeën kritisch te bekijken. Laat staan dat we ze goed kunnen formuleren.

Een optie is om de vraag dan maar helemaal links te laten liggen. Toegegeven: het kan ook nogal intimiderend zijn om die vraag te willen beantwoorden. Want, er lijkt niet echt een eenduidig antwoord op te zijn.

Toch is het goed om af en toe eens goed te gaan zitten en je aan de vraag der vragen te wagen. Wat is volgens jou een zinvol leven? En wat wil je veranderen om dat in je leven te gaan ervaren?

In deze class onderzoeken we:

  • Wat het verschil is tussen een zinvol leven en een leuk leven.
  • Welke bronnen van zingeving er in de geschiedenis van de mensheid zijn ontdekt.
  • Welke van deze bronnen voor ons persoonlijk het belangrijkste zijn.

We kunnen niet op anderen terugvallen om te bepalen wat zinvol voor ons is. We kunnen alleen tot een persoonlijk antwoord komen, ook al zijn onze conclusies lang niet uniek. In deze class laten we zien dat de zoektocht naar zingeving geen zware onmogelijkheid hoeft te zijn, maar juist iets waar we allemaal, met plezier en nieuwsgierigheid, in kunnen slagen.

De docenten

Jaap van der Spek TSOLJaap van der Spek is politiek filosoof en als docent verbonden aan The School of Life te Amsterdam. Daarnaast is Jaap directeur van de internationale NGO Young in Prison, dat in tal van landen programma’s uitvoert voor jongeren in jeugdgevangenissen, onder meer met creatieve en sportieve workshops, maar ook met filosofieprogramma’s.

Over onze nieuwe classes

Dit is één van de 12 nieuwe classes van The School of Life. De classes zijn ontwikkeld onder leiding van Alain de Botton en gaan over liefde, werk, zelfkennis en cultuur. De inhoud is gebaseerd op grote ideeën uit de psychoanalyse, filosofie en kunst. De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn gemaakt door experts van The School of Life London en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere class biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.

Vooraf eten?

Wil je een hapje eten voordat de class begint? Voor € 12,50 zorgen wij dat er om 18:15 uur een maaltijd voor je klaarstaat bij binnenkomst. We bieden een vast menu:

  • Huisgemaakte soep van de dag
  • Huisgemaakte quiche
  • Drankje naar keuze

Het menu bestel je door bij kaarten Class & Maaltijd te selecteren.

Al onze producten zijn vegetarisch en met zorg uitgekozen. Heb je allergieën of andere dieetwensen? Stuur na het bestellen dan direct een mailtje naar cafe@theschooloflife.com.

Koop je tickets voor
De zin van het leven

€47,50

wat:
Class