De noodzaak van filosoferen

Een avond lang filosoferen met vrienden... heerlijk! Maar heb je er de volgende dag nou ook nog iets aan? In deze class onderzoeken we het nut van de filosofie voor het alledaagse leven.

Veel van waar we dagelijks mee te maken hebben, bekijken we nooit van een afstand. We accepteren wat vanzelfsprekend lijkt en wat anderen ons vertellen of hebben helemaal niet door dat er überhaupt iets te zien valt. Soms is dit de enige manier om de dag door te komen. Maar soms zorgt het er ook voor dat we fouten maken, ongelukkiger zijn dan nodig en anderen schade berokkenen.

Filosofie is de discipline die geen genoegen neemt met hoe we aanvoelen dat dingen in elkaar steken, maar ons uitdaagt om een ander perspectief in te nemen van waaruit we onze aannames kunnen testen. Vanuit verwondering over hoe wijzelf, anderen en de wereld werken, wordt er kritisch gekeken naar alles wat we denken te weten. Wat zijn eigenlijk mijn diepste verlangens en angsten? Wanneer voel ik me echt vrij? Hoe zeker ben ik van mijn overtuigingen?

In deze class maak je kennis met vaardigheden die filosofen door de eeuwen heen hebben ontwikkeld om helder na te denken, je maakt kennis met enkele grote ideeën uit de filosofie en leert hoe je het perspectief op zaken uit je eigen dagelijkse leven ten goede kan veranderen.

De docent

Lammert Kamphuis TSOLLammert Kamphuis
Lammert Kamphuis is filosoof en veelgevraagd spreker op congressen en festivalpodia. Hij is vanaf het begin verbonden aan The School of Life Amsterdam, eerst als docent en tegenwoordig ook als Head of Faculty. In al zijn werkzaamheden onderzoekt hij samen met het publiek hoe de filosofie ons verder helpt met alledaagse vraagstukken. In juni 2018 komt zijn tweede boek uit bij De Bezige Bij: Filosofie voor een weergaloos leven

Onze classes

In onze classes maak je kennis met de beste ideeën uit 2500 jaar denken, die praktisch en bruikbaar zijn voor ons leven vandaag. We dagen je op lichtvoetige wijze uit om fundamenteel te reflecteren op je eigen standpunten en overtuigingen, met als doel ruimte te geven aan je gedachten, keuze-opties inzichtelijk te maken en creativiteit los te schudden. Dit vrije denken delen met andere nieuwsgierige mensen is een van hoogst gewaardeerde elementen van onze classes. Verwacht geen directe antwoorden, maar leer betere vragen te stellen over de onderwerpen waar je op school geen les in kreeg.

De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door experts van The School of Life London en Amsterdam en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere class biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.

Koop je tickets voor
De noodzaak van filosoferen

€44

wat:
Class
wanneer en waar:
  • wo 16 jan 2019 19:00 - 21:30
    Frederiksplein

Inschrijving

Open inschrijving: €44,-
Lifecard 1: voor €299,- per jaar toegang tot alle classes
Lifecard 2: voor €449,- per jaar toegang tot classes en reeksen