De weg naar kalmte

Kalmte en rust hebben een grote aantrekkingskracht. Wie wil er nou niet geduldiger zijn? Meer op zijn gemak? En onverstoorbaar, met een goed gevoel voor humor, kunnen reageren op de onvermijdelijke tegenvallers van ons bestaan en de irritaties van het dagelijkse leven?

Hoe anders is het in de werkelijkheid: bijna niemand lijkt echt veel te weten over hoe je kalm blijft. Zorgen en stress vullen onze dagen en, niet te vergeten, nachten. Bijna altijd zijn ze op de achtergrond aanwezig. Misschien zelfs op dit moment. 

We hebben de neiging om naar stress te kijken als iets lichamelijks. Iets wat daarom ook het best op lichamelijke wijze kan worden bestreden, met warme baden, speciale theeën en lange wandelingen. Maar stress is altijd, in essentie, een mentaal fenomeen. Het is het resultaat van onze ideeën. Een rustig gemoed is daarom afhankelijk van ons vermogen om op momenten van paniek te kunnen putten uit andere, kalmerende, ideeën.

Deze intensive neemt je mee op een helder uitgewerkte reis langs de beste en meest rustgevende ideeën. We leren onder andere over:

 • Het belang van pessimisme: we bestuderen de rol die onze verwachtingen hebben in het bepalen van waar we kwaad van worden en waar we rustig mee omgaan. 
 • Pessimistische veerkracht: we bekijken hoe de achterliggende angst dat we een slechte uitkomst niet aankunnen onze zorgen vergroot, en eigenlijk altijd onjuist is.
 • Hoe we onze zorgen organiseren: we observeren hoe nuttig het is om een lijst te maken van onze zorgen, in plaats van ze vrij rond te laten dwalen in ons hoofd.
 • Het accepteren van de grenzen aan onze vrije wil: we staan stil bij het feit dat het idee dat we overal invloed op kunnen hebben situaties kan verergeren. 
 • De natuur en rust: we bestuderen hoe de natuur ons kan helpen een kalmer perspectief in te nemen.
 • Bedoeld en onbedoeld onrecht: we bekijken hoe snel we het gevoel dat ons onrecht is aangedaan verwarren met het idee dat iemand ons opzettelijk onrecht aandoet. 

Een kalm leven is niet een leven dat altijd rustig verloopt. Het is wel een leven waarin we ons voornemen sneller te kalmeren, en een leven waarin we streven naar realistische verwachtingen, waarin we begrijpen waarom sommige problemen ontstaan en waarin we bedreven zijn in het vinden van een troostend perspectief.

Onze vooruitgang in het vinden van kalmte wordt misschien nooit perfect, maar het kan wel oprecht zijn. Deze dag van nadenken en werken aan kalmte geeft onbetaalbare en krachtige lessen die een leven lang meegaan.

(NB: deze intensive bevat materiaal uit de klassen Rust in je leven en Genieten van het leven.)

De docent

Jan Wolter Bijleveld TSOLJan-Wolter Bijleveld gelooft dat vragen minstens zo waardevol zijn als antwoorden. AIs zelfstandig conceptmaker en tekstschrijver werkt hij voor uiteenlopende organisaties. Hij vindt het steeds weer een uitdaging om een onderwerp op zo’n manier toegankelijk te maken dat je er iets mee kan - als schrijver en als spreker. Hij bedacht Lsltn.nl en schreef de boeken LoslatenLosleven en Losser werken.

Over onze Intensives

In onze programma's maak je kennis met de beste ideeën uit 2500 jaar denken, die praktisch en bruikbaar zijn voor ons leven vandaag. We dagen je op lichtvoetige wijze uit om fundamenteel te reflecteren op je eigen standpunten en overtuigingen, met als doel ruimte te geven aan je gedachten, keuze-opties inzichtelijk te maken en creativiteit los te schudden. Verwacht geen directe antwoorden, maar leer betere vragen te stellen over de onderwerpen waar je op school geen les in kreeg.

Tijdens onze intensives ga je een dag intensief aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. De workshops bestaan uit een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door experts van The School of Life London en Amsterdam en worden gegeven door de ervaren docenten van The School of Life Amsterdam. Iedere intensive biedt ruimte aan 30 deelnemers en wordt gegeven in het Nederlands.

Koop je tickets voor
De weg naar kalmte

€107,50 (incl. lunch)

wat:
1-day Intensive
wanneer en waar:
 • Sun 8 Dec 2019 10:00 - 17:00
  Frederiksplein 54
 • Sat 7 Mar 2020 10:00 - 17:00
  Frederiksplein 54