Talks

Een talk van The School of Life voorziet de geest van brandstof, prikkelt met nieuwe denkbeelden en verfrist dankzij een fijne dosis humor. En dat in minder dan een uur.

Schrijf je in voor onze professional nieuwsbrief

Talks

Borrels, medewerkersdagen en diners worden pas echt interessant als uw bezoekers werkelijk geïnspireerd raken. De sprekers van The School of Life zijn daar meesters in. Door boeiende onderwerpen te vertalen in prikkelende en lichtvoetige talks zetten zij de bezoekers van uw evenement aan het denken en brengen zij hen met elkaar in gesprek.

Hieronder vind je een selectie van de talks die wij aanbieden:

Geluk in je werk

Volgens de Nederlandse denker Huizenga is ieder mens een spelend wezen. Vanuit dit soort filosofische perspectieven word je tijdens deze talk uitgedaagd om naar je werkende leven te kijken. Wanneer speel jij tijdens je werk? We brengen je hierover in gesprek met elkaar en enkele van de grootste denkers uit de filosofiegeschiedenis. Na een half uur ga je met een frisse blik en vernieuwde energie weer aan het werk.

De kracht van kwetsbaarheid

Streven naar perfectie is de norm. Je moet een ‘alleskunner’ zijn: de beste werknemer, een behulpzaam mens, vakinhoudelijk sterk, exibel, collegiaal... De lucht is bedrukt met een voortdurend streven naar een foutloos en succesvol bestaan. En waar blijf jij zelf in dit streven? Ben jij dit gedrag zelf of meet je je het aan? Deze talk inspireert je om jezelf te durven zijn. Je te laten zien, risico te nemen door dingen uit te proberen en het gevaar lopen te falen.

De kracht van de conversatie

Voor veel mensen is de grootste uitdaging op het werk het bespreekbaar maken van de zaken die gevoelig liggen; die zaken waarvan iedereen stiekem hoopt dat ze vanzelf verdwijnen. Daarmee gaat veel energie en tijd verloren, terwijl juist het aankaarten van de lastige onderwerpen nieuwe wegen opent en energie oplevert. Tijdens deze talk onderzoeken we hoe je essentiële vaardigheden ontwikkelt als tactvol luisteren, het vinden van overeenstemming en het omgaan met meningsverschillen.

Over leven in de prestatiemaatschappij

Volgens de Britse filosoof Alain de Botton is onze grootste angst in deze samenleving statusangst. Dit is de angst om niet te voldoen aan de idealen van succes. Tijdens deze talk onderzoek je de prestatiemaatschappij en word je je er bewust van wat voor invloed dit heeft op je alledaagse leven. Na deze talk heeft de prestatiedruk minder grip op je en ben je geinspireerd om je eigen definitie van succes te ontwikkelen.

Creativiteit

Volgens Einstein worden we allemaal geboren als genie. Dat is maar goed ook. Want als we een beetje willen gedijen in een wereld die steeds sneller verandert, hebben we een flinke dosis creativiteit nodig. Dus waarom zouden we ons laten tegenhouden door de aloude mythe dat creativiteit is voorbehouden aan een enkeling? Met andere woorden: hoe herwinnen we ons eigen creatieve potentieel?

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Vrijheid: geen verplichtingen, zoveel mogelijk opties om uit te kiezen en helemaal onafhankelijk zijn. Helaas kunnen we deze vrijheid op ons werk natuurlijk nooit bereiken. Maar zijn dit eigenlijk wel de dingen die ons echt vrij maken? Volgens sommige filosofen en psychologen zoeken we tegenwoordig op een volledig verkeerde manier naar vrijheid. Tijdens deze lezing zet je je ideeën over vrijheid op de kop en bekijken we hoe je ook in je werk volledig vrij kan zijn.

You only die once

Van één ding in ons leven kunnen we zeker zijn: we gaan er een keer aan. Daar denken we liever niet te veel aan, omdat het de sfeer zo verpest. Dat zou wel eens een grote vergissing kunnen zijn. We kunnen volgens veel filosofen de zekerheid van de dood ook gebruiken om ons leven vandaag zo intens en mooi mogelijk te leven. We confronteren je tijdens deze talk met de eindigheid van je bestaan om daardoor te ontdekken wie en wat je leven de moeite waard maken. 

Worden wie je bent

Haal je alles eruit wat er in zit? Ben je werkelijk engaged? Ingewikkelde vragen die je niet zomaar even beantwoordt. Een lichte ontevredenheid hoeft niet te betekenen dat het roer direct om moet. Toch is het nuttig om je drijfveren aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Door helder te maken wat je motiveert, wat je inspireert en waar je gepassioneerd over bent krijg je meer grip op wat echt belangrijk voor je is.

Beter leren ruziemaken

Hoe lever je constructieve kritiek? Waar dient onenigheid voor? Wanneer is er sprake van een goede ruzie? En wat doe je als je zelf kritiek krijgt? Tijdens deze talk nemen we onze eigen flexibiliteit onder de loep en proberen we ons daarnaast in de ander te verplaatsen. We bespreken hoe je je standpunt duidelijk kunt maken zonder de ander op de kast te jagen; wanneer je assertief moet zijn, maar zeker ook wanneer het beter is om je kaken op elkaar te houden en niets te zeggen. Deza talk is voor alle conflictmijders, heethoofden en iedereen die het schipperen beu is en beter wil leren ruziemaken.

Radicaal anders denken over werk

Waarom denken we wat we denken en waarom doen we wat we doen? Tijdens deze talk gaan we aan de slag met ons denken en onze vooronderstellingen. We analyseren onze kaders en leren de techniek van herkaderen (reframing) toe te passen. We bespreken de filosofische theorieën waar deze techniek op gebaseerd is. Onze problemen worden opgelost of omzeild door er anders naar te kijken. Op deze manier krijgt ons denken een flinke upgrade en leren we met een frisse nieuwe blik naar de wereld en onszelf kijken.

Meesterschap

Gek genoeg zijn het vaak niet de meest getalenteerde mensen die tot grote hoogte komen. Talent is bijzonder handig als je een vaardigheid snel onder de knie wilt krijgen, maar meesterschap is het product van hard, lang en toegewijd werken. Zelfs de uiterst getalenteerde Mozart was nooit de briljante componist geworden zonder een proces van bijna twintig jaar oefening en studie. Of het nu gaat om het leren van een sport, wetenschap, kunst of ambacht, de route naar beheersing, verbinding en uiteindelijk ultieme creatie verloopt volgens een vast proces.

Losser werken

Moet ik doen zoals het hoort? Moet ik de juiste keuzes maken? Moet ik verwachtingen waar maken? Moet ik alles perfect doen? Moet ik weten wat ik wil? Moet ik doelgericht, efficiënt en proactief zijn? Ongemerkt laten we ons leiden door een beeld van hoe het hoort. Of hoe het moet. Je moet van alles, maar de vraag is: moet dat echt? En van wie moet dat dan? Verwacht in deze talk geen kant-en-klare antwoorden, maar je wordt zeker aan het denken gezet. Bijvoorbeeld over de mogelijkheid dat je, in plaats van door iets te doen, ook verder kunt komen in het leven door iets te láten – al klinkt dat misschien vreemd.

Rust in je hoofd

Niemand kan altijd maar kalm blijven. Angst en adrenaline zijn cruciaal om te overleven of om een belangrijke prestatie neer te zetten. Toch ervaren velen van ons, ook als we niet in levensgevaar verkeren, regelmatig onrust. Hoe kunnen we, temidden van alle sociale druk, een evenwichtig gemoed houden? Tijdens deze talk verkennen we twee cruciale relaties die we kunnen verbeteren: onze relatie met de wereld en die met onszelf. Door het bestuderen van ideeën over de oorsprong van onrust en in gesprek te gaan over onze eigen ervaringen ontdekken we hoe we kunnen komen tot een gebalanceerder gevoelsleven en een overheersend gevoel van kalmte.

Nooit meer te druk

Wat aan de maatschappij maakt dat we drukker zijn dan ooit? En hebben we daar invloed op?
Ben je benieuwd naar de multitask-illusie, de stressparadox of hoe je jouw drukte-magneten kunt beheersen?  
Deze talk is een afwisseling van filosofische reflectie, psychologische inzichten en praktische tips zodat je nooit meer te druk hoeft te zijn. 

Verschil maken

Bijna allemaal koesteren we de wens om in ons leven een verschil te maken. We willen herinnerd worden, iets bijdragen aan het leven van anderen en zo wat goeds toevoegen aan de wereld. Maar wat is dan 'dat goede'? En wat kunnen we van anderen leren over hoe je een positief verschil maakt: thuis, op je werk en in de maatschappij om je heen.

Changemakers

Gandhi. Einstein. Oprah Winfrey. Jezus. Ze hebben revoluties teweeg gebracht zonder geweld, ons de betekenis van liefde laten zien en eigenlijk onze hele dagelijkse werkelijkheid veranderd. We zetten deze changemakers vaak op zo’n hoog voetstuk, dat we ze niet meer goed kunnen zien. Terwijl wanneer we ze dichterbij brengen en goed bestuderen, we ontdekken dat we hele praktische lessen van ze kunnen leren. 

Overtuigen en beïnvloeden

Van Aristoteles leren we de kunst van de retorica: hoe je kunt overtuigen door gebruik te maken van verstand, gevoel en je eigen persoonlijkheid. We beïnvloeden anderen met onze overtuigingskracht, maar er is meer dan dat. In deze talk bespreken we naast de drie dimensies van de retorica, de principes achter beïnvloeden en beïnvloed worden. Hoe kunnen we onszelf wapenen tegen overtuiging en beïnvloeding door anderen? En hoe stellen we ons hier juist voor open?

 

Meer informatie? Stuur een mail naar zakelijk@theschooloflife.com of bel met 020-7372806