Retraite: De zin van je leven

  • Retraite
  • Kalmte
  • Zelfkennis
Wat is volgens jou een zinvol leven? En wat wil je veranderen om dat in je leven te gaan ervaren? Breng een weekend door op een prachtig landgoed om in rust na te denken over je leven. Grote filosofen, de natuur en docent Jaap van der Spek begeleiden je zoektocht naar zelfkennis en –ontwikkeling.

De Hoorneboeg, Hilversum

Prijs

€525 - 725

Hoe leid je een zinvol leven?

Wie ben ik? Wie wil ik worden? Wat vind ik belangrijk? Waar ga ik mijn tijd aan besteden? Iedereen komt wel eens op een punt dat er even wat herijking nodig is (en de meeste van ons komen hier vrij regelmatig). Het leven raast namelijk maar door en als je uit het raam kijkt, zie je dat je compleet ergens anders bent dan je je ooit had voorgesteld. Wil je dit omarmen en in volle vaart vooruit blijven gaan of toch een andere afslag nemen? In deze retraite neem je de tijd om van een afstand naar je situatie te kijken en aan de hand van de grote inzichten uit de filosofie je opties te analyseren. Zo hervind je de vrijheid om de belangrijke keuzes te maken in plaats van ze je te laten overkomen.

Het programma is speciaal voor dit weekend gemaakt door filosoof Jaap van der Spek. Je komt erachter hoe filosofen je anders leren kijken, leest samen teksten, voert onalledaagse gesprekken en gaat de natuur in (zonder dat je bomen hoeft te knuffelen) om na te denken over de vragen die voor jou van belang zijn.

 

Programma

Dag 1: Willen wat je doet en schepper worden van je leven
Het programma start met een korte introductie in de moderne levenskunst, wat je kortweg zou kunnen samenvatten met de kreet ‘je moet willen wat je doet’. Daarna maken we uitgebreid kennis met elkaar en lezen we een tekst van Tsjechov. Tijdens het Diner pensant gaan we in op de opdracht die Nietzsche ons heeft meegegeven, namelijk: hoe word je zelf schepper van je leven zonder dat je daarin iemand nabootst? Je zou ook kunnen zeggen: hoe te leven zonder cliché te zijn. In de avond hebben we een socratisch groepsgesprek over de vraag welke plaats we in ons leven (moeten) geven aan de conventies, clichés en richtlijnen die anderen ons aandragen.

Dag 2: Scherven oprapen, jezelf zijn en taal

De Nederlandse literatuurcriticus Fens schreef : ‘De hemel ligt om ons heen, in scherven op aarde’. De dag begint met een serie oefeningen om deze scherven te herkennen en een plaats in ons leven te geven. Dit doen we onder andere door onze meest sprakeloze momenten onder woorden te brengen. Want nadat je ergens taal voor hebt, kan je het benoemen en vervolgens nastreven. In de namiddag staan we stil bij de vraag binnen welk decor wij hier op aarde zijn geplaatst en welke morele vragen onontkoombaar op ons afkomen. We vallen hierbij terug op het denken van Charles Taylor. Hij stelt dat niemand helemaal eigenaar is van zijn eigen ‘ik’, omdat het zelf evengoed schatplichtig is aan de tijd waarin het is geplaatst. In de avond kijken we een film over de ingewikkelde relatie tussen taal en werkelijkheid.

Dag 3: De toekomst
Tijdens de ochtend kijken we terug op de geleerde lessen en kijken we vooruit. Want in weerwil van de populaire frase dat het belangrijk is om in ‘het nu’ te leven, kan het nu je ook opsluiten of zelfs gijzelen. Het gaat er evengoed om jezelf te kunnen plaatsen in het verleden, heden én de toekomst. In de tijd, kortom. Het verleden en heden kwamen al in twee grote opdrachten aan de orde, daarom staan we nu stil bij de toekomst via een laatste opdracht.

Verder lezen Minder informatie
Jaap van der Spek

Jaap van der Spek

Jaap van der Spek is politiek filosoof en als docent verbonden aan The School of Life te Amsterdam. Daarnaast is Jaap directeur van de internationale NGO Young in Prison, dat in tal van landen programma’s uitvoert voor jongeren in jeugdgevangenissen, onder meer met creatieve en sportieve workshops, maar ook met filosofieprogramma’s.

 

Praktische informatie

Check-in: 17:30
Start: Vrijdag 18:00 uur
Einde: Zondag 11:00 uur

Tickets

  • Reguliere prijs tweepersoonskamer: € 525,- p.p.
  • Reguliere prijs eenpersoonskamer: € 725,- p.p.

De prijs is inclusief 2 overnachtingen, ontbijt, lunches, diners en The School of Life en activiteiten op het landgoed. Bij het indelen van de tweepersoonskamers kunnen we niet garanderen dat je met iemand van dezelfde sekse op een kamer ligt.

“Ik vond het zo’n ongekend fantastische week! Interessant, geestverruimend. Je komt er als een ander mens vandaan.”

Aartje Teeuwen. Deelnemer in 2022

Retraites

De Hoorneboeg

Tijdens deze retraite verblijf je in Aan de Hei van de Hoorneboeg, een voormalige boerderij met 19 slaapkamers, een grote ruimte voor groepssessies, een huiskamer, een grote woonkeuken, een spa met sauna en een behandelkamer. Naast Aan de Hei staat het hele landgoed tot je beschikking, met wandelmogelijkheden in het Goois Natuurreservaat en op de heide.

Download de brochure

Maaltijden

Heerlijk vegetarisch eten

De retraite wordt geheel verzorgd. Je hoeft dus niet na te denken over maaltijden of uitstapjes; je kunt al je denkkracht richten op de belangrijkste vragen van je leven. De vragen die je thuis zo makkelijk vergeet. Je krijgt heerlijk vegetarisch en biologisch ontbijt, lunches en diners.

Meer over het eten bij De Hoorneboeg

Veelgestelde vragen