Experts over acht psychische stoornissen

  • Collegereeks
  • Online
  • Relaties
Psychiater Damiaan Denys gaat acht donderdagavonden in gesprek met vooraanstaande psychiaters en psychologen over psychische stoornissen. Leer van autoriteiten over de oorzaak van, en omgang met aandoeningen als borderline, psychose, narcisme, depressie, verslaving en een bipolaire stoornis.

Prijs

€199

Verdiep je in de menselijke psyche en haar variaties

Iedereen kent wel iemand met psychische klachten en de helft van alle mensen krijgt er ooit in het leven zelf mee te maken. De meeste mensen hebben ook direct een beeld bij een term als narcisme, verslaving of borderline. Toch is de praktijk van psychische stoornissen ingewikkelder: er is veel borrelpraat en er bestaan talloze misverstanden over oorzaken, kenmerken en behandeling. Wat weten we nu echt over psychische stoornissen? Hoe ontstaan ze? Hoe leer je ze herkennen? En hoe ga je ermee om, als patiënt, omgeving en zorgprofessional? Laat je acht weken meevoeren door bekende autoriteiten uit België en Nederland, onder leiding van psychiater Damiaan Denys.

De psychiatrie is een jong vakgebied en er worden doorlopend nieuwe ontdekkingen gedaan. Definities veranderen, kennis over de werking van onze hersenen groeit snel en er worden nieuwe behandelmethodes ontwikkeld. In deze online reeks geven acht vooraanstaande psychiaters en psychologen college over veelvoorkomende psychische stoornissen van onze tijd, waarna ze worden geïnterviewd door Damiaan Denys.

Ons doel is eenvoudiger dan de inhoud: we willen helderheid scheppen in het ontstaan, de kenmerken en consequenties van psychische aandoeningen en handvatten bieden om ermee te leren omgaan: voor patiënt, voor de omgeving en voor zorgprofessionals. Daarnaast nemen we je mee in de verschillende theorieën, debatten en hedendaagse onderzoeken die het vakgebied van geestelijke gezondheid rijk is. Breng je kennis over bijvoorbeeld borderline, bipolaire stoornis, narcisme en verslaving op een hoger niveau met de beste experts in de GGZ.

Opzet

Deze nieuwe kennisreeks wordt uitgezonden vanuit de studio van The School of Life in Amsterdam en volg je live via Zoom. Ook kan je tot vier weken na de laatste uitzending alle colleges terugkijken. Elke avond begint met een college van een expert over de psychische stoornis die die avond centraal staat. Daarna wordt de gast geïnterviewd door psychiater Damiaan Denys en kan je live vragen stellen en meepraten via chat en de Q&A.

Voor wie is deze reeks?

Deze reeks is bedoeld voor iedereen die in aanraking komt met mensen met psychische stoornissen of algemene interesse heeft in de verschillende manieren waarop de menselijke geest kan werken. We brengen zowel de basisinformatie over een stoornis helder over, als dat we verdieping geven van cutting-edge deskundigen over het onderwerp. Dit zorgt ervoor dat de reeks interessant is voor mensen die zelf een stoornis hebben, mensen uit hun omgeving, professionals die werken met mensen met een stoornis en een algemeen geïnteresseerd publiek.

Praktische informatie

Voertaal: Nederlands
Duur: Acht colleges, wekelijks vanaf 3 november
Uitzending: Live via Zoom
Tijd: 20.00 uur tot 21.30 uur
Terugkijken: De dag erna ontvang je een terugkijklink die geldig is tot 1 januari 2023
Voorkennis: Niet vereist
Bewijs van deelname: Op aanvraag beschikbaar

Tickets

Ticket: € 199,-

De onderwerpen en sprekers

3 November: Borderline door Jan Derksen
10 November: Psychose door Wiepke Cahn
17 November: Depressie door Brenda Penninx
24 November: Anorexia nervosa door Miranda Fredriks
1 December: Narcisme door Martin Appelo
8 December: Trauma door Agnes van Minnen
15 December: Bipolaire stoornis door Ralph Kupka
22 December: Verslaving door Reinout Wiers

Borderline door Jan Derksen

De borderline persoonlijkheidsstoornis wordt sneller als vooroordeel in de mond genomen dan begrepen als diagnose. Deze psychische aandoening

Bekijk

Psychose door Wiepke Cahn

In een psychotische toestand ervaart iemand de wereld op een andere manier dan wat we normaal zouden noemen.

Bekijk

Depressie door Brenda Penninx

Als 1 op de 7 mensen in Nederland en België ergens in het leven te maken krijgt met

Bekijk

Anorexia nervosa door Miranda Fredriks

Veel psychische aandoeningen zijn niet direct fysiek waarneembaar bij de mensen die eraan lijden, maar bij anorexia nervosa

Bekijk

Narcisme door Martin Appelo

Narcisme wordt in de volksmond geassocieerd met een opgeblazen ego, verliefdheid voor de eigen persoon en een laag

Bekijk

Trauma door Agnes van Minnen

Een heftige gebeurtenis in je leven kan diepe sporen nalaten. Waarschijnlijk kennen we allemaal wel een persoon die

Bekijk

Bipolaire stoornis door Ralph Kupka

Mensen met een bipolaire stoornis (manisch-depressiviteit) ervaren extreme schommelingen van hun vitaliteit met buitensporige activiteit of juist zwaarmoedigheid.

Bekijk

Verslaving door Reinout Wiers

Verslaving wordt in de biomedische literatuur beschreven als een chronische hersenziekte. Op die omschrijving is afgelopen jaren steeds

Bekijk

Online reeks

Volg de colleges live via Zoom

De reeks is acht weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot 1 januari 2023 terug te kijken via een speciale link. 

De interviewers

Psychiater Damiaan Denys is elke avond aanwezig om de juiste vragen aan de gasten te stellen en om toegankelijk en op hoog niveau over de onderwerpen te praten. De reeks wordt geleid door Laurens Knoop, oprichter van The School of Life.

Damiaan Denys

Damiaan Denys is psychiater en filosoof. Hij is hoofd psychiatrie van het Amsterdam UMC en hoogleraar psychiatrie aan

Bekijk

Laurens Knoop

Laurens Knoop is oprichter en creatief directeur van The School of Life Amsterdam. Hij organiseert en modereert programma’s

Bekijk

Boek je ticket voor deze reeks:
Veelgestelde vragen