Persoonlijk ontwikkelingstraject: Rust & Richting

 • Persoonlijk ontwikkelingstraject
 • Kalmte
 • Zelfkennis
• Het intensiefste programma van The School of Life
• Volg het met een kleine groep deelnemers
• Bij The School of Life, op een buitenlocatie en online
• Zelfinzicht en ontwikkeling gegarandeerd!

In twaalf weken naar rust en richting in je leven.

In Amsterdam en online

Prijs

€1395

Boek nu en krijg een coachingsessie cadeau!

Geef richting aan je leven

In dit persoonlijk ontwikkelingstraject:

 • Ontdek je hoe je een duurzame verandering in gang zet
 • Krijg je inzicht in jezelf en leer je wat voor jou werkt om rust te creëren in je dagelijks leven
 • Ga je op zoek te naar datgene wat je echt voldoening brengt in je werk, relaties en leven

Heb je weleens het gevoel dat je geleefd wordt in plaats van aan het leven bent? Ben je met te veel dingen tegelijkertijd bezig die allemaal belangrijk voor je zijn? Voelt het alsof het nooit goed genoeg is? Twijfel je over de levenskeuzes die je moet maken? Of kom je er niet eens aan toe om over de belangrijke dingen na te denken? In dit persoonlijk ontwikkelingstraject ga je twaalf weken aan de slag met het vinden van rust en richting. Je leert te begrijpen waar je onrust vandaan komt en je denkpatronen te herkennen. Je verkent nieuwe perspectieven en gebruikt deze om praktisch mee te experimenteren. Ervaar wat er gebeurt als je de tijd neemt om even stil te staan!

Dit is een tijd van hooggespannen verwachtingen. Dat heeft positieve kanten, maar zorgt ook voor druk. We krijgen snel het gevoel dat we alles voor elkaar moeten hebben op elk gebied; werk, sociaal leven, liefde en lichaam. Soms lijkt het alsof we de hele dag rennen om maar het uiterste uit het leven te halen. Elke groeimogelijkheid moet benut worden. Elke vrije minuut moet worden ingevuld. Elke hobby moet een serieuze ‘side-hustle’ worden. Als je maar het goede doet, denkt, kiest en manifesteert, krijgen we dat perfecte plaatje wel voor elkaar. Dat vertellen we elkaar en vooral onszelf. Geloof in maakbaarheid van het leven drukt op onze schouders. Het zorgt voor onrust, ongedurigheid, een gevoel dat we nog niet goed genoeg doen, niet slim en capabel genoeg zijn. Het kan nog beter – als we maar harder ons best doen. In dit ontwikkelingstraject ontdek je hoe je ook anders in het leven kan staan.

Wat ga je leren?

Tijdens dit kwartaalprogramma leer je je verwachtingen te herkennen en te relativeren. We duiken de filosofie en psychologie in om te begrijpen waar onze onrust vandaan komt en om ons nieuwe inzichten en perspectieven te geven op wat ertoe doet in het leven. Aan de hand van deze ideeën word je aan het werk gezet. Je gaat reflecteren en oefenen en krijgt een spiegel voorgehouden door je medecursisten en de docent. Het doel is een leven dat wat lichter aanvoelt, met meer vrijheid, plezier en zin. Durf jij je hoge verwachtingen los te laten en te gaan genieten van het leven?

Wat ga je doen?

Lees meer over het programma.

In dit traject van 12 weken krijg je handvatten om meer rust en richting in je leven te brengen. Je leert over de illusie van de maakbaarheid van het leven. Je leert hoe de werking van je eigen brein je tegen kan werken in het ervaren van rust. Je leert door wekelijkse oefeningen en experimenten hoe je beter weerstand kunt bieden tegen verwachtingen vanuit jezelf en je omgeving.

Fase 1: Inzicht in je jezelf.
Door middel van theorie en filosofie leer je doorzien hoe we onszelf met onze eigen gedachten in de weg zitten. Je krijgt niet alleen inzicht in hoe je informatie verwerkt, maar ook in wat er gebeurt in je hoofd als het anders loopt dan verwacht of als je met moeilijkheden en tegenslag te maken krijgt. Wat doe je met emoties? Waar vind je dan rust in plaats van dat je het gevoel hebt dat je tegen de bierkaar vecht? Waarom lijk jij de enige die zijn/haar richting niet kan vinden? Je leert over hoe je je eigen zorgen organiseert en hoe de illusie van maakbaarheid je in de weg kan zitten. Om je gedachten beter te begrijpen, helpt het als je ze ook kunt verwoorden. Daarom leer je om woorden te vinden (zonder meteen als de samenvatting van een zelfhulpboek te klinken). Je zult de systemen gaan herkennen die invloed hebben op je gedachten.

Fase 2: Experimenteer en krijg nieuwe inzichten
Nadat je meer hebt geleerd waarom jouw brein en emoties werken zoals ze werken, ga je zelf en samen met je groep aan de slag om die patronen te doorbreken. Je ervaart door experimenten hoe die denkpatronen weliswaar verankerd liggen, maar wel degelijk te veranderen zijn. Je wordt uitgedaagd uit je comfortzone te stappen. Je oefent met bewuster stilstaan bij je gedachten, verwachtingen en druk – en wat je ermee kunt doen als dat bewustzijn eenmaal groeit. Ook verkennen we de grenzen van waar we wel en niet invloed op hebben. Verder brengen we ook een dag met de groep in de buitenlucht door.

Fase 3: Implementatie
Inmiddels heb je geleerd hoe je denkpatronen werken en hoe deze te herkennen. In de laatste weken werken we aan het concreet maken van deze inzichten. We verkennen met elkaar waarom de theorie voor rust en richting soms simpel lijkt, terwijl volhouden in de praktijk toch echt een uitdaging is, maar hoe je toch op de ingeslagen weg blijft. Je gaat op zoek naar welke routines voor jou behulpzaam kunnen zijn om deze nieuwe inzichten een vast onderdeel van je dagelijks leven te laten worden. En hoe je deze stand laat houden na afloop van dit traject. Je leert je prioriteiten te benoemen, bewuster te kiezen en je tijd gerichter te besteden aan wat jou voldoening geeft.

Tijd en indeling programma

Het programma bestaat uit vier fysieke middagbijeenkomsten waarvan één in de buitenlucht. Er zijn wekelijkse online bijeenkomsten waaronder twee masterclasses van docenten van The School of Life. Het programma heeft twee reflectieweken waarin er geen geplande les is, maar wel werkopdrachten worden uitgevoerd. We sluiten af met een feestelijke borrel met elkaar. Na ruim twee maanden is er een terugkomdag op The School of Life om bij te praten, ervaringen te delen en elkaar te stimuleren om vooral de goede richting vast te houden.

Verder lezen Minder informatie

Praktische informatie

 • Duur: 12 weken
 • Tijd: Tussen de 1,5 en 4 uur per week
 • Locatie: Divers, namelijk bij The School of Life in Amsterdam, online via Zoom en een eenmalig bezoek aan een buitenlocatie
 • Terugkijken: De online onderdelen kan je terugkijken
 • Voertaal: Nederlands
 • Voorkennis: Is niet vereist
 • Extra: Je ontvangt bij dit programma een Journal en het boek ‘Wat had je dan verwacht?’ van Jan Wolter Bijleveld.
 • Early-bird-actie: Meld je aan voor 5 april en ontvang een gratis 1-op-1 coachingsessie met Jan Wolter Bijleveld!

Data, tijden & locatie:

 • Zaterdag 9 september: Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00
 • Zaterdag 16 september: Online via Zoom, van 14:00 tot 15:30
 • Zaterdag 23 september: Online via Zoom, van 14:00 tot 15:30
 • Zaterdag 30 september: Reflectieweek (geen les, wel opdrachten)
 • Zaterdag 7 oktober: Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00
 • Zaterdag 14 oktober: Online via Zoom, van 14:00 tot 15:30
 • Zaterdag 21 oktober: Online via Zoom, van 14:00 tot 15:30
 • Zaterdag 28 oktober: Reflectieweek (geen les, wel opdrachten)
 • Zaterdag 4 november: Buitenlocatie (we maken binnenkort bekend waar dit is), van 13:00 tot 17:00
 • Zaterdag 11 november: Online via Zoom, van 14:00 tot 15:30
 • Zaterdag 18 november: Online via Zoom, van 14:00 tot 15:30
 • Zaterdag 25 november: Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00
 • Zaterdag 3 februari (2024): Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00

Special event

VrijFiBo

Wil je alvast een voorproefje van wat je tijdens dit ontwikkelingstraject gaat leren? Wil je de docent misschien al wat vragen stellen en zien spreken? Kom dan naar onze de Vrijdagse Filosofische Borrel op 21 april! Als je je daarna inschrijft voor dit programma, krijg je je kaartje voor de Vrijfibo terug. Zien we je daar?

Naar VrijFiBo

Over de docent

De hoofddocent van dit traject is Jan Wolter Bijleveld. Daarnaast worden er gastcolleges en -workshops gegeven door andere docenten van The School of Life over hun specialisatie.

Jan Wolter Bijleveld

Jan Wolter Bijleveld schrijft, spreekt en verzorgt trainingen en workshops voor diverse organisaties en doelgroepen. Hij heeft een

Bekijk

Deelnemers

Voor wie?

Dit programma is voor iedereen die structureel meer rust en richting in het leven wil brengen. Je bent bereid twaalf weken te investeren en jezelf uit te dagen om een andere manier van denken aan te leren. Er is geen opleidingsniveau vereist, wel een wil om actief aan dit programma deel te nemen.

Online

Live interactief deelnemen

De online colleges van dit programma volg je via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college. De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. 

Veelgestelde vragen