Persoonlijk ontwikkelingstraject: Inzicht in jezelf in relaties

 • Persoonlijk ontwikkelingstraject
 • Relaties
• Het meest intensieve programma van The School of Life
• Volg het met een kleine groep deelnemers
• Bij The School of Life, op een buitenlocatie en online
• Zelfinzicht en ontwikkeling gegarandeerd!

Krijg in twaalf weken inzicht in jezelf en de belangrijke relaties in je leven.

In Amsterdam en online

Prijs

€1395

Boek nu en krijg een coachingsessie cadeau!

In twaalf weken naar meer inzicht in jezelf in relaties

“De kwaliteit van je leven hangt uiteindelijk af van de kwaliteit van je relaties.”
– Esther Perel

In dit persoonlijk ontwikkelingstraject:

 • Richt je je op het verbeteren van het belangrijkste in je leven: je relaties
 • Leer je je eigen relatiepatronen en die van anderen begrijpen
 • Zorgt een combinatie van theorie, reflectie, interactie en oefening voor duurzame verandering

Merk je dat je vaak weer tegen dezelfde issues aanloopt in verschillende relaties? Heb je het gevoel dat het makkelijker moet kunnen? Wil je de kwaliteit van je relaties verhogen? In dit persoonlijk ontwikkelingstraject ga je twaalf weken aan de slag met het onderzoeken en verbeteren van de verschillende relaties die je hebt, van liefde tot werk, van familie tot vriendschap. Je leert omgaan met de gektes van anderen en van jezelf. Je leert gedragspatronen herkennen en ontdekt hoe jij meer rust, connectie en authenticiteit in relaties kunt ervaren.

Het is onze grootste bron van vreugde en zingeving en tegelijkertijd de grootste bron van frustratie en pijn: onze relaties. We hebben sociale interactie nodig om ons gezien en geliefd te voelen, maar helaas zorgt het er ook vaak voor dat we ons onbegrepen voelen. Hoe leer je aan te geven wat je verlangt van een relatie? Hoe ga je om met mensen die je lastig vindt, maar die wel belangrijk voor je zijn? Wanneer heeft ruziemaken zin en hoe doe je het dan goed? Hoe zorg je dat je de verbinding niet verlies op cruciale momenten? Hoe leer je anderen te vergeven en vertrouwen? En hoe zorg je dat je kan zijn wie je het liefste bent in je relaties?

Het is niet verrassend dat bij iedereen patronen ontstaan in gedrag. Terugkerende conflicten of emoties die zich keer op keer voordoen in verschillende relaties. In dit ontwikkelingstraject leer je jouw eigen patronen herkennen en leer je omgaan met die van de mensen om je heen.

Wat ga je leren?

Er wordt al eeuwenlang nagedacht over relaties. Wij verzamelen de meest interessante en bruikbare inzichten uit de geschiedenis en laten je zien welke betekenis ze kunnen hebben voor jouw leven nu. Je maakt kennis met oude filosofische theorieën en de nieuwste psychologische inzichten. Aan de hand van deze ideeën word je aan het werk gezet. Je gaat reflecteren en oefenen en krijgt een spiegel voorgehouden door je medecursisten en de docent. Het doel is minder gedoe in je relaties, en meer authenticiteit en verbinding. Durf jij met een open blik naar jezelf en je relaties te kijken om zo de kwaliteit van je leven te verhogen? En daarmee ook van de mensen die belangrijk voor je zijn.

Wat ga je doen?

Lees meer over het programma.

In dit programma van twaalf weken krijg je meer inzicht in de werking van relaties en in hoe jij bent in relaties. Je leert met een open blik naar je relaties te kijken en ziet hoe je je verhoudt tot anderen Je krijgt inzicht in hoe relatiedynamieken werken en hoe patronen ontstaan. En welke technieken je kan gebruiken om deze te doorbreken of te accepteren. Je leert waar je verantwoordelijkheid ligt in een relatie en waar deze ophoudt.

Naast theorieën en inzichten is er interactie in de groep en krijg je wekelijkse oefeningen en werkopdrachten om je ook op gepaste momenten uit je comfortzone te halen.

Dit programma heeft niet als doel om al je relatieproblemen op de lossen, maar wel om inzicht te krijgen hoe jij in relaties staat, om bewuster je relaties te kunnen bezien en de handvatten te bezitten om meer authenticiteit in je relaties te ervaren.

Fase 1: Verkennen van jezelf
Het programma start met een verkenning van jezelf. Wie ben jij? Hoe heeft jouw opvoeding, de samenleving en biologie je gevormd? Wat betekent het om authentiek te zijn vanuit die context?
 
Fase 2: Verkennen van relatiedynamieken en -patronen
We bespreken de werking van automatismen in relaties en hoe hechtingspatronen ontstaan. Je onderzoekt hoe je bij jezelf patronen kunt herkennen. Je leert over handvatten die te gebruiken zijn om patronen te doorbreken of juist te accepteren.

Fase 3: Samenkomst jezelf en relaties
Het geleerde over jezelf en relaties voegen we nu samen. Je leert wat jij van waarde vindt in relaties. Je wordt uitgedaagd uit je comfortzone te stappen. Je oefent hoe je nieuwe delen van jezelf in kan brengen in je relaties en gaat experimenteren met nieuw gedrag en communicatie.

Tijd en indeling programma

Het programma bestaat uit vier fysieke middagbijeenkomsten waarvan één op een buitenlocatie plaatsvindt. Er zijn wekelijkse online bijeenkomsten waaronder twee masterclasses van docenten van The School of Life. Het programma heeft twee reflectieweken waarin er geen geplande les is, maar wel werkopdrachten worden uitgevoerd. We sluiten af met een feestelijke borrel met elkaar.

Na ruim 2 maanden is er een terugkomdag op The School of Life om met elkaar te bespreken hoe het nu gaat en het geleerde nog eens ter herinnering door te nemen.

Dit is een interactief programma, er wordt aan je gevraagd mee te doen aan gesprekken en werkopdrachten.

Verder lezen Minder informatie

Praktische informatie

 • Duur: 12 weken
 • Tijd: Tussen de 1,5 en 4 uur per week
 • Locatie: Divers, namelijk bij The School of Life in Amsterdam, online via Zoom en een eenmalig bezoek aan een nader te bepalen buitenlocatie
 • Terugkijken: Online onderdelen kunnen teruggekeken worden
 • Voertaal: Nederlands
 • Voorkennis: Is niet vereist
 • Extra: Je ontvangt bij dit programma een Journal en het boek Who am I.
 • Early-bird-actie: Meld je aan voor 5 april en ontvang een gratis 1-op-1 coachingsessie met Reine Rek!

Data, tijden & locatie:

 • Zaterdag 16 septemnber: Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00
 • Woensdag 20 september: Online via Zoom, van 20:00 tot 21:30
 • Woensdag 27 september: Online via Zoom, van 20:00 tot 21:30
 • Zaterdag 7 oktober: Reflectieweek (geen les, wel een opdrachten)
 • Zaterdag 14 oktober: Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00
 • Woensdag 18 oktober: Online via Zoom, van 20:00 tot 21:30
 • Woensdag 25 oktober: Online via Zoom, van 20:00 tot 21:30
 • Zaterdag 4 november: Buitenlocatie (we maken binnenkort bekend waar dit is), van 13:00 tot 17:00
 • Woensdag 8 november: Reflectieweek (geen les, wel een opdrachten)
 • Woensdag 15 november: Online via Zoom, van 20:00 tot 21:30
 • Woensdag 22 november: Online via Zoom, van 20:00 tot 21:30
 • Zaterdag 2 december: Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00
 • Zaterdag 10 februari (2024): Fysiek bij The School of Life in Amsterdam, van 13:00 tot 17:00

Special event

VrijFiBo

Wil je alvast een voorproefje van wat je tijdens dit ontwikkelingstraject gaat leren? Wil je de docent misschien al wat vragen stellen en zien spreken? Kom dan naar onze de Vrijdagse Filosofische Borrel op 21 april! Als je je daarna inschrijft voor dit programma, krijg je je kaartje voor de Vrijfibo terug. Zien we je daar?

Naar VrijFiBo

Over de docent

De hoofddocent van dit traject is Reine Rek. Daarnaast worden er gastcolleges en -workshops gegeven door andere docenten van The School of Life over hun specialisatie.

Reine Rek

Reine Rek is spreker, coach en docent aan The School of Life. Ze heeft gestudeerd aan de Universiteit

Bekijk

Deelnemers

Voor wie?

We zijn er van overtuigd dat iedereen mee zou moeten doen met dit programma. Relaties zijn zowel het belangrijkste als het ingewikkeldste in ons leven. We leren niet vanzelf hoe we een goede partner, vriend, collega, ouder, broer of zus zijn. Met dit programma neem je de tijd om moeite te doen voor de mensen die belangrijk voor je zijn (inclusief jezelf).

Online colleges

Live interactief deelnemen

De online colleges van dit programma volg je via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college. De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link. 

Veelgestelde vragen