Klassiekers lezen met schrijvers

  • Collegereeks
  • Cultuur
Na een prachtige eerste editie, starten we op 25 januari met zes geweldige schrijvers aan een tweede editie van onze online boekenreeks! Adriaan van Dis, Lale Gül, Anna Enquist, Hanna Bervoets, Ronald Giphart en Raoul de Jong nemen je mee door hun favoriete roman uit de literatuurgeschiedenis.

Online Evenement

Prijs

€85 - 95

Lees mee met de tweede editie van deze prachtige reeks

Elk jaar verschijnen er weer nieuwe boeken die je ‘echt gelezen moet hebben’. En dan zijn er ook nog al die honderden boeken die de afgelopen honderden jaren zijn geschreven en de tand des tijds hebben doorstaan. Waar moet je beginnen? En wat als je straks niet begrijpt waarom dat boek dat je hebt uitgekozen zo goed wordt gevonden? Dan is de nieuwste Netflixserie toch eenvoudiger… Maar voor iedereen die ook de beste boeken wil lezen, hebben we een oplossing: we beginnen bij de schrijvers.

Voor deze unieke ‘online collegereeks meets boekenclub’ kiezen zes Nederlandse schrijvers allemaal één roman uit de wereldliteratuur waarvan ze zeggen: ‘dit boek moet iedereen een keer lezen!’ Samen maken ze jouw boekenlijst voor 2022!

Na het lezen van elk boek komen we online samen. De schrijvers vertellen je dan meer over het werk en onder hun begeleiding denken we met elkaar verder na over de thema’s, karakters en verhalen. Kom er zo achter wat enkele van de beste boeken ooit geschreven voor jou kunnen betekenen!

De opzet

Voor elk college lees je de boekenkeuze van de schrijver. Daarna komen we via Zoom samen met de schrijver die het boek gekozen heeft om meer over de verschillende lagen van het boek te leren. We interviewen de schrijver over de context, de betekenis en het belang van het boek. Wat maakt het boek zo bijzonder volgens de schrijver? Wat heeft het bij hem/haar teweeggebracht? Waarom moet iedereen dit boek lezen? Wat kan je leren van de karakters? En welke betekenis heeft het werk voor ons in deze tijd?

De colleges vinden plaats in een plenaire webinar-omgeving. Dit betekent dat alleen de interviewers en schrijvers in beeld zullen zijn. Wel heb je de mogelijkheid om vragen te stellen via de Q&A-box en via de chat te reageren op vragen van de sprekers.

De interviewers

Sadije Bunjaku en Jaap van der Spek zullen afwisselend de schrijvers interviewen over de boeken die ze hebben gekozen.

Prakische informatie

Voertaal: Nederlands
Soort: 6-delige online collegereeks/boekenclub
Lesdata: dinsdag 25 januari, dinsdag 22 februari, dinsdag 22 maart, dinsdag 19 april, dinsdag 24 mei en dinsdag 28 juni
Tijd: 20:00 – 21:15
Locatie: Zoom
Terugkijken: de dag na het college wordt de opname van het college op de Online Eventpagina in Eventbrite geplaatst. Hierover ontvang je verdere instructies voorafgaand aan de start van de online reeks
Tijdsduur: 6 avonden, 1,5 uur per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: We raden je sterk aan het betreffende boek te lezen

Tickets

Ticket voor online reeks: € 95,-
Early-bird-ticket: € 85,-
Het boekenpakket: wanneer alle schrijvers een boek hebben gekozen, kan je via ons een boekenpakket met al deze boeken bestellen.

Verder lezen Minder informatie

De Schrijvers

We zijn erg blij dat de volgende schrijvers een klassieker bespreken in deze boekenreeks! We stellen je later op de hoogte van het boek dat ze kiezen.

Lale Gül – 25 januari

Met haar bijzondere debuutroman Ik ga leven voerde Lale Gül in 2021 wekenlang de bestsellerlijsten aan. In deze

Bekijk

Raoul de Jong – 22 februari

Raoul de Jong werd met zijn unieke en veelzijdige boek Jaguarman uit 2020, genomineerd voor zowel de Libris

Bekijk

Adriaan van Dis – 22 maart

Adriaan van Dis schreef vele bestsellers, zoals Tikkop en Indische duinen, won vele prijzen voor zijn romans en

Bekijk

Anna Enquist – 19 april

Anna Enquist had eerst een carrière als pianist, psychotherapeut en docent voordat ze in 1991 haar eerste dichtbundel,

Bekijk

Hanna Bervoets – 24 mei

Hanna Bervoets debuteerde in 2009 met haar roman Of Hoe Waarom, en ontving twee jaar later de Opzij

Bekijk

Ronald Giphart – 28 juni

Ronald Giphart debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou, een instant klassieker in de Nederlandse

Bekijk

Voor wie is deze boekenreeks?

Hou je van lezen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is deze reeks iets voor jou. Voorkennis is niet vereist. Maar als je het beste uit deze reeks wilt halen, is het wel belangrijk dat je de boeken leest die worden behandeld. Zes boeken in twee seizoenen. Moet lukken, toch?

Veelgestelde vragen