Museumdirecteuren over de Europese Renaissance
Da Vinci, Michelangelo, Donatello, Sofonisba en Dürer: giganten uit misschien wel de belangrijkste periode uit de kunstgeschiedenis. Waarin schuilt het geheim van de renaissance, de wedergeboorte van een artistieke hoogcultuur waarin prestaties werden geleverd die eeuwenlang onmogelijk leken?
The School of Life presenteert met grote trots het vierde seizoen van Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren. In deze tiendelige online collegereeks zoomen wij in op een periode in de kunst die de grootsten der aarde voortbracht. Met tien bevlogen directeuren van prominente musea en hoogleraren gaan we op zoek naar de geheimen van het werk en leven van Italiaanse, Duitse en Nederlandse beroemdheden. We laten ons meevoeren naar Michelangelo’s fresco’s in de Sixtijnse kapel, naar het Florence van Donatello en Piero della Francesca en terug naar de Nederlanden om te zien hoe de principes van de Italiaanse renaissance via Jan van Scorel, Cornelis van Haarlem en Maarten Van Heemskerck de Noordelijke Renaissance inluidden.
Na het succes van de eerste drie seizoenen live kunstgeschiedenis via Zoom slaan we onze vleugels uit naar Europa en dan vooral naar Italië. We staan op de schouders van reuzen: kunstenaars uit die periode (van 1400 tot 1600) zijn niet weg te denken uit de kunstgeschiedenis zoals we deze vandaag kennen.
De museumdirecteuren delen hun persoonlijke liefde voor hun favoriete kunstenaars en introduceren je in de werken die zij voortbrachten en de periode waarin deze tot stand kwamen. Zo laten ze je op een nieuwe manier kennis maken met de schoonheid, betekenis en invloed van de werken van enkele van de grootste kunstenaars ooit. Dompel je tien weken onder in deze fascinerende periode uit de kunstgeschiedenis met de top van de museumwereld. Gewoon vanuit je luie stoel!
Kijk hieronder naar de deelnemende sprekers en musea!
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.
De opzet
Het programma is een combinatie van een college van een museumdirecteur en een interactief gesprek. We starten met een ononderbroken college van de hoofdgast van 40 minuten, waarna Meta Knol en Bart Rutten een vrije interpretatie geven van de verbanden met andere te behandelen kunstenaars. Zij stellen een reeks verdiepende vragen aan de spreker van de avond waarna Laurens Knoop, moderator van de reeks, de vragen van het online publiek inbrengt. Zo ontstaat een levendig interactief gesprek met alle betrokken. Deze aanpak leidde tot groot enthousiasme in de eerste reeksen – voor zowel de spreker als de deelnemers. Deze nieuwe vorm van kunstbeleving zorgt voor een onvergetelijke ervaring waarin je samen van kunst geniet, en leert over de inhoud en de betekenis ervan.
Partners
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.
Het Centraal Museum Utrecht beheert meer dan 60.000 kunstobjecten. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum bezit een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst.
De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die gezamenlijk meebouwen aan kunstcollecties die met iedereen kunnen worden gedeeld. Dat doet zij door onze musea te helpen bij het aankopen van kunst op het allerhoogste niveau, het uitvoeren van collectie gerelateerd onderzoek en het restaureren van kunstschatten die anders zouden wegkwijnen in het depot.
Een deel van de opbrengst van dit programma gaat naar de Vereniging Rembrandt en wordt gebruikt voor belangrijke kunstaankopen die een verrijking vormen van het Nederlandse kunstbezit.
Praktische informatie
Voertaal: Nederlands
Soort: 10-delige online collegereeks
Data: Les op elke dinsdag van 11 oktober t/m 13 december 2022
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Wekelijks online via Zoom
Ticketprijs: € 199,-
Terugkijken: Elke donderdag ontvang je een terugkijklink die geldig is tot vier weken na het einde van reeks.
Expert-interviewers: Bart Rutten, directeur Centraal Museum Utrecht, en Meta Knol, voormalig directeur van De Lakenhal
Presentatie: Laurens Knoop, oprichter van The School of Life
Is door het college jouw honger naar kunst alleen maar groter geworden of heb je gewoon zin in een toetje? Wat ook leuk is, is dat als inhoudelijk partner bij deze online reeks Vereniging Rembrandt na afloop van elk college verhalen beschikbaar stelt die context en verdieping geven aan wat zojuist is besproken.
Cadeautje!
De Vaandeldrager van Rembrandt
Cadeautje! Bekijk hier de bonusaflevering van onze gloednieuwe reeks over kunst. In dit college vertelt Hilbert Lootsma je alles over een van de meest besproken schilderijen van 2022: De Vaandeldrager van Rembrandt. Nog 10 colleges met de top van de museumwereld te gaan – je kan nog steeds aanhaken!
Bekijk het gratis collegeLes van de grootste kunstkenners van Nederland en daarbuiten
Met trots presenteren we de volgende sprekers en de kunstenaars waar ze het over gaan hebben!

Leonardo da Vinci door Michael Kwakkelstein – directeur NIKI
Da Vinci wordt door velen beschouwd als de grootste kunstenaar aller tijden. Hij creëerde het beroemdste schilderij ter

Sofonisba Anguissola door museumdirecteur Arnoud Odding en conservator Nelleke de Vries – Rijksmuseum Twenthe
Sofonisba Anguissola is een kunstschilder uit de late Italiaanse renaissance. Als innovatieve portretkunstenaar ontwikkelde zij zich tot een

Machtelt Brüggen Israëls
Machtelt Brüggen Israëls is gespecialiseerd in de kunst van de Italiaanse renaissance. Ze doceert aan de Universiteit van

Maarten van Heemskerck door Lidewij de Koekkoek – directeur Frans Hals Museum
Haarlem was in de 16de eeuw een van de belangrijkste centra van de renaissance. Met Maarten van Heemskerck

Drebbel en Goltzius door Patrick van Mil – Stedelijk Museum Alkmaar
Kunstenaar en uitvinder Cornelis Drebbel wordt ook wel de Nederlandse Da Vinci genoemd. De geboren Alkmaarder was een

Lucas van Leyden door Ilona van Tuinen – hoofd van het prentenkabinet Rijksmuseum
Lucas van Leyden wordt gerekend tot de grootste graveurs uit de kunstgeschiedenis en was een pionier van de renaissance in

Albrecht Dürer door Peter van den Brink – voormalig Directeur van het Suermondt-Ludwig Museum
Albrecht Dürer is zonder enige twijfel de grootste kunstenaar uit de noordelijke renaissance. Je kunt hem vergelijken met Da Vinci

Michelangelo door Marc de Beyer – directeur Teylers Museum
Michelangelo is een van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis. Hij was een échte Homo Universalis: hij tekende,

Jeroen Stumpel
Jeroen Stumpel is emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en op dit moment gasthoogleraar aan de TU

Jan van Scorel door directeur Bart Rutten en conservator Liesbeth Helmus – Centraal Museum Utrecht
De invloed van de Nederlandse schilder Jan van Scorel (1495 - 1562) kan nauwelijks overschat worden. Hij speelde een
Jouw deelname steunt de kunst
Aankoop tekening van David Joris
Een deel van de opbrengst voor Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren gaat naar het verwerven van nieuwe kunstwerken. Marc de Beyer, directeur van Teylers Museum, legt je uit welke waarde de recent verworven tekening van David Joris uit 1536 nu nog heeft. In de nieuwe reeks bespreekt hij het leven en het werk van Michelangelo.
Live
Live interactief meekijken via Zoom
De reeks is tien weken lang te volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone vanuit je eigen huis, bij vrienden of waar je maar wilt. Via de chat en de Q&A stel je live verdiepende vragen over het college en het gesprek dat we aansluitend voeren met onze gasten. De colleges zijn tot vier weken na de laatste aflevering terug te kijken via een speciale link.
Interviewers
Meta Knol en Bart Rutten verzorgen elk vijf colleges de inhoudelijke expertvragen en leggen de onderlinge verbanden tussen de verschillende colleges. Bart Rutten is directeur van Centraal Museum Utrecht en is medebedenker van het idee van de online kunstreeks. Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal. Laurens Knoop treedt op als gastheer van de reeks. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en oprichter van The School of Life Amsterdam.

Bart Rutten
Tussen 2008 en 2017 werkte hij bij het Stedelijk Museum Amsterdam, eerst als conservator en daarna als hoofd

Meta Knol
Meta Knol is directeur van Leiden European City of Science 2022 en voormalig directeur van Museum De Lakenhal.

Laurens Knoop
Oprichter van The School of Life Amsterdam. Hij is mede-initiatiefnemer van de reeks en treedt tijdens de colleges
Deelnemers over de eerdere edities van Kunstgeschiedenis door Museumdirecteuren