Filosofische retraite

  • Retraite
  • Cultuur
  • Kalmte
Vijf dagen breng je door op een prachtig landgoed om in rust na te denken over je leven. Grote filosofen uit het verleden, de natuur en docent Lammert Kamphuis begeleiden je zoektocht naar zelfkennis en –ontwikkeling. Heldere ideeën en een ervaring die je nooit meer vergeet. Beoordeeld met een 9,5!

De Hoorneboeg

Prijs

€1270 - 1695

Even tijd voor jezelf

Wie ben ik? Wie wil ik worden? Wat vind ik belangrijk? Waar ga ik mijn tijd aan besteden? Iedereen komt wel eens op een punt dat er even wat herijking nodig is (de meest van ons komen hier vrij regelmatig). Het leven raast namelijk maar door en als je uit het raam kijkt zie je dat je compleet ergens anders bent dan je je ooit had voorgesteld. Wil je dit omarmen en in volle vaart vooruit blijven gaan of toch een andere afslag nemen? In deze retraite neem je de tijd om van een afstand naar je situatie te kijken en aan de hand van de grote inzichten uit de filosofie je opties te analyseren. Zo hervind je de vrijheid om de belangrijke keuzes te maken in plaats van ze je te laten overkomen.

Elke ochtend van de retraite begint met een speciaal voor deze week gemaakt programma van filosoof Lammert Kamphuis. Je komt erachter hoe filosofen je anders leren kijken, leest samen teksten en formuleert aan het einde van de ochtend een vraag of opdracht waar je de rest van de dag mee aan de slag gaat.

In de middag ga je de natuur in (zonder dat je bomen hoeft te knuffelen); heb je onalledaagse gesprekken over het dagelijkse leven en ontdek je een nieuwe kant van jezelf en de filosofie door bijvoorbeeld je eigen cider of zeep te maken en eetbare planten uit de omgeving te plukken (alsof ze de dag waren).

In de avond vinden natuurlijk de bijzonderste gesprekken en reflectie plaats, de ene keer onder begeleiding van Lammert Kamphuis, de andere keer rond het kampvuur.

De week wordt geheel verzorgd. Zo hoef je dus niet na te denken over maaltijden of uitstapjes, maar kan je al je denkkracht richten op de belangrijkste (maar wanneer je thuis bent meestal niet de urgentste) vragen van je leven.

Programma

Dag 1: Rousseau, de natuur en kennismaking
Na aankomst ga je in je eentje de bossen rondom De Hoorneboeg in. Je krijgt een tekst mee van de Franse Romantisch filosoof Jean-Jacques Rousseau. Nadat je de stilte van de natuur en de woorden van Rousseau tot je genomen te hebt, komen we bij elkaar terug. Tijdens het ‘diner pensant’ bespreken we onze ervaringen. Ook bevragen we elkaar over het belang van stilte en aandacht en hoe we dat in deze drukke tijden kunnen vinden. Gedurende deze avond maken we verder kennis met elkaar en delen onze verwachtingen over de week die voor ons ligt.

Dag 2: Ricoeur, Marx en achteruit kijken
Op dag 2 maak je kennis met het denken van de Franse filosoof Paul Ricoeur. Volgens hem zijn wij ons levensverhaal. Bewust en onbewust schrijven we continue aan dit verhaal. Voor de lunch gaan we hierover met elkaar in gesprek. Uitgedaagd door Ricoeurs denken verkennen we de rode draad, hoofdpersonen, thema’s, hoogte- en dieptepunten van ons eigen levensverhaal. Vervolgens gaan we uiteen om ons levensverhaal te schrijven. In de middag krijgen we een ambachtelijke workshop. Aangemoedigd door het denken van Karl Marx vragen we ons af hoe verbonden wij ons aan ons werk hebben gevoeld gedurende ons leven. Aan het begin van de avond komen we terug bij elkaar om te delen wat we ontdekt hebben.

Dag 3: Stoïcijnen, Sceptici en Epicuristen en naar binnen gaan
In de oude Griekse filosofische scholen leerde je aan zelfonderzoek doen. Welke gedachtes, emoties of verlangens helpen mij en welke zitten mijn ontwikkeling in de weg? In de ochtend maken we kennis met dit nog steeds springlevende gedachtegoed van de Stoïcijnen, Sceptici en Epicuristen. In de middag werken we in de moestuin en laten we alles wat we gehoord bezinken. ‘s Avonds passen we het denken van deze scholen op ons zelf toe. We geven woorden aan basale gedachtepatronen, emoties en verlangens die ons leven beïnvloeden

Dag 4: Aristoteles, Jean-Paul Sartre, Viktor Frankl en vooruit kijken
Op dag 4 denk je na over de weg die voor je ligt. Wat wil je de komende maanden gaan oppakken? Je maakt kennis met het denken van Aristoteles, Jean-Paul Sartre en Viktor Frankl. Zij hebben alle drie een concrete vraag voor jou. ’s Middags kun je uit verschillende workshops kiezen wat het beste past bij jouw plannen voor de komende tijd.

Dag 5: Afsluiting en voornemens
Op de laatste dag vertellen we aan elkaar wat we deze week geleerd hebben. We delen onze concrete voornemens en geven elkaar adviezen hoe we deze tot gewoontes kunnen maken. Aan het begin van de middag nemen we afscheid van elkaar en deze prachtige plek.

Verder lezen Minder informatie
Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands en is huisfilosoof bij Koffietijd/5 Uur Live op RTL 4. In 2018 kwam zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment". Recent verscheen Op weg naar vrijheid; Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis (Athenaeum). Een boek vol behulpzame en bijzondere fragmenten van stoïcijnse filosofen, samengesteld en ingeleid door Lammert. En meest recent, natuurlijk, dit boek: Verslaafd aan ons gelijk.

 

Start- en eindtijd

Check-in: Maandag om 17:30
Start: Maandag om 18:00
Einde: Vrijdag om 11:30

 

Tickets

  • Early-bird tweepersoonskamer: € 1270,- p.p.
  • Early-bird eenpersoonskamer: € 1440,-
  • Reguliere prijs tweepersoonskamer: € 1495,- p.p.
  • Reguliere prijs eenpersoonskamer: € 1695,-

De prijs is inclusief 4 overnachtingen, ontbijt, lunches, diners en The School of Life en activiteiten op het landgoed.

“Ik vond het zo’n ongekend fantastische week! Interessant, geestverruimend. Je komt er als een ander mens vandaan.”

Aartje Teeuwen. Deelnemer in 2022

Kies een paar dagen voor jezelf

Onder filosofische begeleiding een paar dagen weg uit je dagelijkse beslommeringen. Comfortabel de natuur in. Veel bezoekers nemen deze herijkende ervaring mee terug naar hun dagelijkse leven. In alle rust de toekomst tegemoet!

Retraites

De Hoorneboeg

Tijdens deze retraite verblijf je in Aan de Hei van de Hoorneboeg, een voormalige boerderij met 19 slaapkamers, een grote ruimte voor groepssessies, een huiskamer, een grote woonkeuken, een spa met sauna en een behandelkamer. Naast Aan de Hei staat het hele landgoed tot je beschikking, met wandelmogelijkheden in het Goois Natuurreservaat en op de heide.

Download de brochure

Maaltijden

Heerlijk vegetarisch eten

De retraite wordt geheel verzorgd. Je hoeft dus niet na te denken over maaltijden of uitstapjes; je kunt al je denkkracht richten op de belangrijkste vragen van je leven. De vragen die je thuis zo makkelijk vergeet. Je krijgt heerlijk vegetarisch en biologisch ontbijt, lunches en diners.

Meer over het eten bij De Hoorneboeg

Veelgestelde vragen