De Zondag van The School of Life: Lente-editie

  • Collegereeks
  • Online
  • Cultuur
• Zes online-ochtenden
• Begin je zondag met de mooiste verhalen uit de kunst

Elke week een nieuwe verteller, een ander onderwerp, elke week een bijzonder verhaal en verrassend inzichten. En dat vanuit je eigen woonkamer: voeten in je sloffen, koffie erbij en laat je inspireren!

Online Evenement

Prijs

€ 79,-

De mooiste verhalen uit de kunst

Begin je zondagochtend met een flinke dosis schoonheid uit de kunst, literatuur, muziek en mythologie. In deze online reeks vertellen onze deskundigen over een werk van een maker of stroming die henzelf inspireert. Doe mee om de wereld met andere ogen te aanschouwen, het vuurtje aan te wakkeren om zelf te gaan creëren of om simpelweg je zondag met een goed gevoel te beginnen.

Viermaal per jaar maken we een serie en elke editie staat in het teken van een seizoen. Hoor over de kunstenaars die zich bogen over het gevoel van een nieuwe start en de eerste zonnestralen op je gezicht in de Lente-editie. Kom erachter welke muziek frivoliteit en levenslust het beste vangt in de Zomer-editie. Leer welke teksten feilloos de melancholiek van de vallende bladeren beschrijven in de Herfst-editie. En ontdek hoe de duisternis van de winterse avonden wordt gevangen in poëzie in de Winter-editie

Robin Williams zei het al: De lente is de manier waarop de natuur zegt: `Tijd voor een feestje!` Dus laten we beginnen met een feestelijke Lente-editie vol inspiratie uit de natuur, geboorte, nieuwe tijd en het verdwijnen van de kou.

Filosoof en muzikant Frank Meester bijt het spits af met een heerlijke zondagochtend gevuld met Jazz, de ultieme lente-muziek. Het onderwerp: Django Reinhardt, een van de grootste gitaristen uit de jazzgeschiedenis. Django raakt op 18-jarige leeftijd bij een brand zwaargewond waardoor zijn pink en ringvinger verlamd raakten. Zijn muziekcarrière leek voorbij, maar door volharding leerde hij niet alleen opnieuw spelen maar creëerde zelfs een nieuwe stijl die hem wereldberoemd maakte. Laat je in vervoering brengen door deze bijzondere stijl want er wordt niet alleen gepraat over, maar vooral ook geluisterd naar deze Jazz Manouche.

Hoe een sprookje troost kan bieden! Filosoof Jacob Koolstra kiest voor zijn zondagochtend het betoverende verhaal van De Hobbit van J.R.R. Tolkien. De beschrijving van het avontuur van hobbit Bilbo Ballings die op reis gaat om een schat te zoeken. Bilbo die in een hol woont en eigenlijk altijd in dat hol wil blijven. Hij heeft een hekel aan avonturen, maar wordt meegesleept, naar buiten. In deze reis opent de wereld voor hem en ontwaakt hij in een leven vol nieuwe ervaringen. Jacob vertelt niet alleen over dit verhaal en de schrijver Tolkien, die zijn eigen helse ervaringen in de eerste wereldoorlog in dit boek verwerkt, maar onderzoekt ook de functie van sprookjes.

Theatermaakster en filosoof Marijn Moerman duikt in de klassieker over morele filosofie The sovereignty of good over other concepts van Iris Murdoch. Marijn gaat vertellen over de cathartische werking van kunst. Hoe je kunt verdwijnen in kunst, als je iets moois ziet, dat je als het ware ontzelft, waarna je terugkomt, herboren wordt. Marijn gaat je uitdagen te reflecteren wat mooi is, wat lelijk is, dat beide je adem kunnen benemen. Waardoor jij die zondag zelf als herboren de dag zal vervolgen.

Onze kunstexpert Frederike Upmeijer bespreekt een van de meest indrukwekkende sculpturen van Gian Lorenzo Bernini: De Roof van Proserpina. Dit marmeren sculptuur laat zien hoe de jonge Proserpina door Pluto wordt ontvoerd naar de onderwereld. Bernini was slechts 23 jaar toen dit werk klaar was. Frederike vertelt niet alleen over het sculptuur en Bernini, maar ook over het mythologisch verhaal achter dit werk, want Proserpina is in de Griekse mythologie de godin van het dodenrijk en… van de Lente.

Woorden maken werelden. Psycholoog en docent Emotionele Intelligentie Consuela Esseboom deelt de voor haar meest inspirerende teksten uit de muziek, poëzie en literatuur. Ze vertelt over de kracht van het woord en hoe dat uitgesproken of geschreven woord vele verschillende emoties kan veroorzaken.  Zoals ze zelf zegt: “Een goed woord op de juiste tijd kan een oorlog voorkomen. Harde woorden kunnen een hart breken. Een goed boek of verhaal kan je laten tijdreizen en je voor even een ander leven laten uitproberen”. Laat je meevoeren met haar favoriete woorden.

Kunsthistoricus Timea Lelik sluit de serie af en ziet in de lente de tijd van geboorte.
Aan de hand van verschillende kunstwerken laat ze zien hoe de ultieme stijl van een kunstenaar wordt geboren. Ze vertelt bijvoorbeeld over Botticelli’s La Primavera, wat toepasselijk De Lente betekent. Over de gedachte dat je uiterlijke schoonheid moet kennen om innerlijke schoonheid te herkennen. En ze vertelt onder andere over hoe het schilderij de Amandelbloesem van Vincent van Gogh, een ontdekken van licht en eigen kracht weergeeft.

De laatste spreker van deze serie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Hoe werkt het?

Elke serie bestaat uit zes online live lezingen van 1,5 uur. Elke week wordt het programma door een andere docent verzorgd, en staat een ander thema en ander kunstwerk centraal. De lezing is te volgen via Zoom en je krijgt van tevoren een linkt toegestuurd. Je hoeft geen camera aan te hebben staan om mee te kunnen doen. Wel kan je meedoen en vragen aan de sprekers stellen via de chat en Q&A.

Praktische informatie

Duur: Zes colleges van 1,5 uur
Data: 16, 23, 30 april, 7, 14 en 21 mei
Tijd: 10:30 – 12:00
Locatie: Online via Zoom
Terugkijken: De colleges kan je tot vier weken na het laatste college bekijken
Voertaal: Nederlands
Er is geen voorkennis vereist

Tickets:

Regulier ticket: € 79,-

Aanwezig in de studio?

Het is ook mogelijk om de bijeenkomst bij te wonen in de studio van The School of Life op het Frederiksplein in Amsterdam. Per aflevering kunnen er tien mensen aanwezig zijn. Uiteraard voorzien van een lekker kopje koffie of thee en een morning snack. Je kunt bij het bestellen van je ticket aangeven of je een keer aanwezig wilt zijn in de studio. Wij nemen dan t.z.t. contact met je op.

De docenten

Deskundigen vanuit verschillende disciplines verzorgen deze zondagochtend colleges.

Frederike Upmeijer

Als 15-jarig meisje kwam Frederike Upmeijer voor een schilderij van Henri Rousseau te staan. Vanaf dat moment wist

Bekijk

Jacob Koolstra

Jacob Koolstra is onderwijsfilosoof en docent. Hij richt zich op de vraag hoe we (abstracte) filosofie bruikbaar kunnen

Bekijk

Consuela Esseboom

Consuela Esseboom is een psycholoog en docent Emotionele Intelligentie, bekend om haar logische en herkenbare inzichten in communicatie

Bekijk

Frank Meester

Frank Meester is filosoof en publicist. Hij schreef zeven boeken, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met

Bekijk

Timea Andrea Lelik

Dr. Timea Andrea Lelik is een kunsthistoricus, curator en schrijver. Ze heeft een Ph.D. diploma kunstgeschiedenis aan de

Bekijk

Marijn Moerman

Marijn Moerman is theatermaakster en filosoof. Ze geeft les aan de UVA en VU over onderwerpen als de

Bekijk

Online deelnemen

Voor wie?

Deze serie is voor iedereen die houdt van kunst, verhalen, mythologie en cultuur en meer tijd wil maken om hiervan te genieten. Met dit nieuwe zondagochtendritueel geef je jezelf een moment om even te ontspannen en te ontsnappen uit de drukte van de week. Je kan het zes weken lang volgen via Zoom op je laptop, je tv-scherm, tablet of smartphone. Gewoon vanuit je luie stoel!

Veelgestelde vragen