Jaap van der Spek - Een pleidooi voor spijbelen

NIEUW banner blog theschooloflifefestival pleidooivoorspijbelenTijdens The School of Life Festival ga je een dagje terug naar school, maar dan anders... Jaap van der Spek, filosoof en directeur van Young in Prison, geeft je op het festival les in spijbelen! Wij stelden hem een paar vragen in aanloop naar het festival.

Waarom wil je het op het over spijbelen hebben op The School of Life Festival?
Ik doe het zo graag! Vroeger als scholier, maar nu eigenlijk ook. Tot voor kort was het spijbelen voor mij louter een guilty pleasure, waar ik mij af en toe aan bezondigde, maar geen verdere betekenis aan toekende. Totdat iemand mij vroeg mijn gedachten erover op papier te zetten: toen pas realiseerde ik hoezeer spijbelen voor mijzelf én, naar ik hoop, ook voor anderen, van waarde kan zijn. Iedereen speelt vele rollen in zijn of haar bestaan. Terwijl je daarmee staat te jongleren, kun je daar nauwelijks afstand toe nemen. Dat hoeft ook niet: veel rollen zijn hartstikke fijn om te spelen. Maar spijbelen biedt je de mogelijkheid om even in de coulissen naar je eigen rollenpalet te kijken. Dat is heel bevrijdend, belangrijk en prettig.

Wat is een veelvoorkomende misvatting die mensen hebben over spijbelen?
Dat het verkeerd is. 'Fout' in de morele zin van het woord, of gewoon onverstandig omdat de tijdelijke onttrekking van escapisme zou getuigen. Niets van dat al! Het is buitengewoon heilzaam.

Wat heeft jou het meest verrast over het onderwerp?
Ik heb me nooit eerder gerealiseerd dat spijbelen als fenomeen verwant is aan de ervaring van extase. Het woord ‘extase’ stamt van het Griekse woord ἔκστασις (ex = uit, stasis = plaats) en refereert in de klassiek Griekse literatuur aan het verwijderen van de geest of het lichaam uit zijn normale plaats of functie. Door te spijbelen neem je even afstand van je dagelijkse bestaan. Maar tegelijkertijd is het daardoor ook verbonden aan educatie: door afstand te nemen tot jezelf, kom je weer bij jezelf aan.

Wat is het belangrijkste inzicht dat je mee wilt geven?
Ik hoop dat mensen na het festival met meer overgave zullen spijbelen! Denk maar terug aan school: je leerde veel in de klas, maar ook toen je buiten stiekem stond te blowen achter het fietsenhok. Of door een dagje 'school-ziek' uit het raam te turen. Spijbelen is een handzaam en direct-werkend middel waarmee je jezelf leert te hernemen, zonder al te veel brokken te maken. Ik heb eigenlijk nog geen negatieve effecten ontdekt, behalve dan dat, nu ik af en toe een lofzang op het spijbelen zing, niemand mij meer geloofd wanneer ik meld verhinderd te zijn vanwege ziekte.

Wat raad je mensen aan om te lezen?
Spijbelen is een vorm van niet-destructief escapisme en wat mij betreft overvalt je een soortgelijke ervaring wanneer je Science-fiction series kijkt op Netflix, of boeken leest over de middeleeuwen. Maar goed, als je het wat studieuzer wilt aanpakken, zou ik De dramaturgie van het dagelijks leven aanraden van Erving Goffman. Daarmee raak je vertrouwd met de gedachte dat het leven draait om het spelen van rollen.

Lees meer over The School of Life Festival

 

Tickets voor The School of Life Festival

Recent entries