Simpele chili vol herinneringen

blog daniel

Door Daniel Tsuff

Nigella Lawson, de wereldberoemde tv-kok en auteur van vele kookboeken, is volgende week op uitnodiging van The School of Life in het DeLaMar Theater. In aanloop naar dit evenement deelt Daniel Tsuff, Head of Events bij The School of Life, haar favoriete recept van Nigella. Geserveerd met de zelfreflectie die Nigella aanwakkert. 

Kom jij ook op 14 november het plezier van koken en eten ontdekken met Nigella Lawson, Hiske Versprille, Damiaan Denys en Yvette van Boven? Klik hier voor tickets en meer informatie.

Voor Nigella Lawson is het gesprek bij haar aan tafel eigenlijk belangrijker dan het eten zelf. Ze vertelt dat ze haar gasten vaak in pyjama ontvangt. En dat ze zichzelf maar één keer op een avond toestaat zich te excuseren voor haar kookkunsten. Ze houdt me een spiegel voor; wat voor gastvrouw ben ik zelf eigenlijk?

Zelf hou ik erg van het koken. Ik vind het heerlijk om mensen te verwennen en verrassen aan mijn eettafel. Met enige regelmaat sloof ik me graag uit voor culinaire kunstwerkjes zoals gerookte biet met gekarameliseerde macadamianoten. Aangezien ik niet de meest georganiseerde koker ben, betekent dit wel vaak dat ik nog druk bezig ben in de keuken als mijn gasten al lang en breed gearriveerd zijn. Met een vluchtige blik tussen het roeren, snijden en mezelf verbranden aan de bakplaat door, kan ik ze nog net vragen ‘wat wil je drinken?’. Om ze vervolgens elkaar verder te laten vermaken.

Doorgaans heb ik zelf geen problemen met mijn latente aanwezigheid tijdens dit soort avonden. Ik luister met een half oor mee en roep af en toe wat terug naar het gezelschap, om uiteindelijk bij het dessert onderuitgezakt tot rust te komen en écht even met mijn gasten in gesprek te gaan. Maar er zijn ook momenten die zich niet lenen voor zo’n afwezigheid. Er zijn momenten die niet gebaat zijn bij vernieuwende smaken, maar bij vertrouwde geuren uit één grote pan. Bijvoorbeeld als er voetbal is. Daar heb ik het ideale troefrecept voor, met dank aan Nigella.

Op oranje dagen, als Nederland speelt of met Koningsnacht, heb ik regelmatig een groep vrienden over de vloer. En dan is er een pot chili. Dit heerlijke recept van Nigella is super simpel en voelt altijd als een kleine ‘guilty pleasure’, omdat je deze chili gewoon maakt met een pot pastasaus uit het schap. Maar er gaat wel nog wat gekneusde kardemom in, waardoor het toch nog bijzonder voelt en een bijzonder lekker gerecht is. Terwijl iedereen tevreden zijn bord vult met deze Mexicaanse lekkernij heb ik ook gewoon de tijd om zittend op de bank ons land aan te moedigen.

En soms op een regenachtige herfstdag met weinig kookzin, haal ik dit recept weer tevoorschijn. En terwijl ik alleen op de bank De Wereld Draait Door zit te kijken met een kom chili in mijn handen, vult de kamer zich met de warme herinneringen aan al die gezellige voetbalavonden. De gastvrouw in mij zal het niet snel toegeven, maar als het om mooie herinneringen gaat, wint pastasaus uit het schap het toch echt van gekarameliseerde macadamianoten. 

 

Snelle chili con carne

Dit recept komt uit het boek Nigella Express (2014; Atlas Contact) van Nigella Lawson. 

Ik veronderstel dat dit eerder Tex Mex is dan alleen maar Mex, maar wat maakt dat uit. Bovendien is er een reden waarom ouderwetse kookboeken zoveel energie besteden aan gehakt: dat is gemaakt voor eenvoudige, snelle maaltijden. Gelukkig heeft dit recept veel meer voordelen dan alleen dat het efficiënt is. Het is precies raak als je zoekt naar iets dat troostend is, maar niet saai: het kalmeert, maar het sprankelt ook. Als je een rijstkoker hebt – en ik maak er echt geen geheim van dat ik afhankelijk ben van dat ding – doe je rijst daar dan in voordat je de chili con carne maakt, dan ben je nog maar een paar minuten verwijderd van een substantiële maaltijd, en dat is precies waar we op uit zijn. 

1 Doe de plakjes chorizo in een hete pan met dikke bodem en bak ze op matig vuur tot de plakjes worst een beetje krokant worden en hun oranjerode olie loslaten.

2 Voeg er het gehakt aan toe en laat dat een minuut of vijf meebakken, terwijl je het met een vork uit elkaar haalt, zodat het snel bruin wordt.

3 Roer er de specerijen door en vervolgens de pastasaus, gekruide bonen en chilisaus. Doe er ook de chilipepervlokken bij als je je chili con carne wat heter wilt hebben of wanneer je geen blik met gekruide bonen hebt kunnen vinden en ‘gewone’ bruine of kidneybonen gebruikt.

4 Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en houd de chili con carne 20 minuten tegen de kook aan.

5 Je kunt de chili con carne zo, zonder meer eten, of er rijst bij geven. Als je er geen rijst bij serveert, kun je overwegen er een klodder zure room op doen en er wat geraspte kaas en gehakte koriander over strooien. Dit is gewoon altijd lekker. 

Voor 4 personen
150 g chorizo (niet de salami-achtige soort) in de lengte gehalveerd en in halvemaantjes van 0,5 cm dik gesneden
500 g gehakt
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel kaneel
3 kardamompeulen, geplet
1 pot van 500 g pastasaus met tomaten en stukjes groenten
1 blik van 390 g gemengde, gekruide bonen
0,6 dl zoete chilisaus
1/4 theelepel chilipepervlokken (desgewenst, of als je bonen uit blik niet gekruid zijn)

Kom jij ook op 14 november het plezier van koken en eten ontdekken met Nigella Lawson, Hiske Versprille, Damiaan Denys en Yvette van Boven? Klik hier voor tickets en meer informatie.

Recent entries