Faculty

 

De van oorsprong Zwitserse Alain de Botton is een van de beroemdste filosofen ter wereld en mede-oprichter van The School of Life. Na studies in Cambridge, Londen en Harvard legde hij zich toe op het schrijven van filosofische essays en verkocht miljoenen boeken in meer dan dertig verschillende landen.De stijl van zijn essays, video´s en classes voor The School of Life wordt beschreven als een ‘philosophy of everyday life.’ Hij staat bekend om zijn kraakheldere en herkenbare taal, waarin hij met humor handvatten aanreikt voor een rijker leven. Naast het schrijven van filosofische essays, reist hij de wereld over om voordrachten te geven.


Roman Krznaric is mede-oprichter van The School of Life en wordt door de krant The Observer geschaard onder de belangrijkste hedendaagse Britse filosofen. Naast zijn carrière als docent Sociologie en Politiek aan de universiteiten van Cambridge en Londen werkte hij met vluchtelingen, inheemse volkeren, rechters, leraren en gevangenen. Naast zijn radio- en televisieoptredens verschenen stukken van zijn hand in The Guardian en Wall Street Journal. Hij spreekt en schrijft over onderwerpen zo divers als liefde, werk, sociale verandering en levenskunst. In navolging van zijn boek Empathy (2014) richtte hij ook het Empathy Museum en de Empathy Librabry op. Met zijn gedachtengoed heeft hij grote invloed op niet alleen lezers van zijn boeken en managers van bedrijven als Google, maar ook politieke en ecologische campangevoerders, onderwijshervormers en sociale ondernemers wereldwijd.


Matthieu Ricard is een van de bekendste monniken ter wereld. Hij is vertrouweling en adviseur van de Dalai Lama en leeft in een Tibetaans klooster in Nepal. Deze Fransman had een academische loopbaan aan het Institut Pasteur voordat hij, ruim veertig jaar geleden, besloot zijn leven te wijden aan het boeddhisme. In Nederland is hij o.a. bekend van het boek De Monnik en de filosoof. Zijn TED-talk The Habits of Happiness werd meer dan 4 miljoen keer bekeken. Hij staat bekend als 'de gelukkigste man ter wereld'.


David Allen is zonder twijfel de beroemdste productiviteitsgoeroe ter wereld. Zijn boek Getting Things Done werd wereldwijd miljoenen keren verkocht. Allen claimt voor zijn 35ste 35 banen te hebben gehad. Zijn leven was een puinhoop waardoor hij uit nood geboren een revolutionair eenvoudig systeem ontwikkelde om je zaken op orde te krijgen. Of het gaat om werk, je privé-leven of welk project dan ook, de methode hielp miljoenen mensen ruimte te maken om toe te komen aan de keuzes die echt belangrijk zijn.


Markus Gabriel is filosoof en schrijver. Met zijn aanstelling als hoogleraar aan de Universiteit van Bonn op 29-jarige leeftijd is hij de jongste filosofieprofessor in Duitsland ooit. Zijn boek Waarom de wereld niet bestaat was een groot succes en in 2014 werd hij uitgenodigd bij de G8 van de Filosofie. En 2016 is zijn nieuwste boek uitgekomen Waarom we vrij zijn als we denken. Gabriel is een kosmopoliet: in zijn korte carrière als professor had hij al aanstellingen in Berkeley, Rio de Janeiro, Aarhus, München, Lissabon, Toulouse, Parijs, Napels en Florence. Behalve Duits spreekt hij vloeiend Engels, Frans, Portugees, Italiaans en Spaans; ook beheerst hij Chinees, Latijn, oud-Grieks en bijbels Hebreeuws.


Matthew Syed is oud-Olympiër, journalist bij CNN, BBC en The Times en schrijver van het boek Black Box Denken (2015). Hierin laat hij zien dat ambitie, talent, intelligentie en motivatie slechts een bijrol spelen in het behalen van succes. Waar het volgens hem werkelijk om draait is het vermogen om fouten te durven maken en hiervan te leren. Als graag geziene gast in radio- en televisieprogramma's geeft hij commentaar op sportieve, politieke en culturele kwesties. Naast een volle prijzenkast voor zijn sprotieve prestaties, won hij ook meerdere prijzen voor zijn films, boeken en journalistieke stukken.

 

 Foto Karim Benammar

Karim Benammar is filosoof, gespecialiseerd in denktechnieken en de filosofie van overvloed. Hij heeft filosofie gestudeerd en onderwezen in Engeland, Amerika en Japan. Hij wil filosofische ideeën helder beschrijven om ze te verbinden met onze ervaring, en als werkvormen te gebruiken in ons dagelijks leven. Hij is auteur van Overvloed (2005), Reframing – the art of thinking differently (2012) en Denken over geld en waarde (2013).

 

Als filosoof en theoloog weet Lammert Kamphuis juist datgene naar voren te halen wat er werkelijk toe doet. Een grote inspiratiebron hierbij zijn voor hem films. Als spiegels van de cultuur, confronteren films ons met de geest van de tijd en de vragen die nu leven. Naast zijn bijdragen voor het boek Scherp gezien, waarin hij de relatie tussen film en filosofie verder uitdiept, werkte hij ook als recensent en docent levensbeschouwing. In 2014 bracht hij het boek Vrijgemaakt? uit.


Daan Roovers

Daan Roovers, voormalig hoofdredactrice van Filosofie Magazine, treedt veelvuldig op als debatleider, interviewster, spreekster en ‘stand-up philosopher’. Ook is ze docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ontwikkelde samen met anderen ondermeer de Maand en de Nacht van de Filosofie, de Denker des Vaderlands, en de G8 van de Filosofie. Investeren in individuele en collectieve denkkracht is haar voornaamste drijfveer en ze is dan ook blij dat de publieksfilosofie in Nederland een groot succes is. Samen met René Gude schreef zij De kleine geschiedenis van de filosofie (2010).

 

Maarten van Buuren

Maarten van Buuren is hoogleraar Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek is voornamelijk gericht op de moderne Franse letterkunde. Daarnaast schrijft hij veel over levenskunst, vaak in samenwerking met Joep Dohmen. In 2008 verscheen zijn boek Kikker gaat fietsen: over het leed dat leven heet waarin hij openhartig over zijn depressie schrijft.

 

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker. Ze publiceerde onder meer de non-fictie boeken Ik lieg, dus ik ben, Echte vrienden en Waarom vrouwen van apen houden. Van het samen met Rob Wijnberg geschreven boek Dus ik ben werd ook een filosofisch televisieprogramma gemaakt voor volwassen en kinderen. Ook maakte ze voor de televisie de reisserie Licht op het Noorden, over Scandinavië en publiceerde hierover het gelijknamige boek. In 2015 verscheen haar boek Go East waarin ze onderzoekt waar de populariteit van Oosterse spiritualiteit in het Westen vandaan komt en hoe deze zich verhoudt tot haar eigen filosofische en academische achtergrond.

 

Foto Jan Drost

Cultuurfilosoof en schrijver Jan Drost weet alles van de filosofie van de liefde. Aan de hand van filosofen en schrijvers als Plato, Schopenhauer en Nietzsche, weet hij haarfijn ons denken over de liefde te ontleden. Seks, macht, jaloezie, vreemdgaan, trouw en romantische idealen; geen onderwerp wordt gespaard. Na publicatie van zijn goed ontvangen debuut Het romantisch misverstand in 2011, verscheen in maart 2015 zijn tweede boek Denken helpt. Hij is inmiddels een veelgevraagd spreker, zanger van bekende popliedjes die hij toelicht met grote denkers over liefde en schrijft geregeld voor Filosofie Magazine.

 

Barbara van der Steen is niet bang om de diepte op te zoeken; van een sociaal psycholoog en filosoof zou je niet anders moeten verwachten, vindt zij. Als het op persoonlijke groei en ontwikkeling aankomt, zijn literatuur en kunst de essentiële ingrediënten. Daarnaast is een gezonde dosis ambitie en bevlogenheid ook belangrijk. Barbara bracht een boek uit met perspectieven op leven en werk en werd samen met Aart Goedhart genomineerd voor de ROA-adviesprijs.

 

Foto Aart Goedhart

Met zijn fascinatie voor de coöperatieve mens, richt Aart Goedhart zijn blik op waar het in organisaties in de essentie om gaat: samenwerking. Volgens hem is het daarbij zaak om alles open te gooien; niets is vanzelfsprekend. Als zelfbenoemd eclecticus put hij daarvoor uit vele bronnen, van de film en de kunsten tot de natuurwetenschappen en de filosofie. Vanuit The School of Life Amsterdam deelt hij zijn speelse kijk op conventies en zijn openheid voor nieuwe perspectieven.

 

Foto Frits Philips

Frits Philips studeerde Japanse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn opleiding werkte hij een tijd als freelance tolk en vertaler. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot tekstschrijver met een liefde voor story telling. Tegenwoordig combineert hij zijn passie voor talen en schrijven bij een vertalings- en tekstontwerpbureau.

 

Als psycholoog en filosoof probeert Gijs Deckers te begrijpen hoe de mens denkt. Persoonlijke drijfveren, perfectionisme en eerlijkheid zijn daarbij voor hem favoriete onderwerpen om op te kauwen. Zijn bevindingen worden net zo makkelijk toegepast in een één-op-één gesprek als in een training of conference. In zijn dagelijkse werkpraktijk verbindt hij dan ook coaching, training en entertaining vanuit de visie dat een gesprek met een persoon, groep of zaal in wezen weinig verschilt. Het gaat om het ontmoeten van de ander en het eerlijk zijn over wie je zelf bent.

 

Foto Wicher Schols

Wicher Schols studeerde cum laude af aan de economische faculteit van de UvA en is sindsdien zelfstandig ondernemer en facilitator. Hij maakte de kunst van converseren tot zijn levenswerk met de methodiek van geweldloze communicatie. Zijn andere liefde, talentontwikkeling, past hij toe in leiderschapstrajecten bij verschillende organisaties.

 

Franka Karsten verheldert theoretisch filosofische of psychologische beschouwingen bij voorkeur aan de hand van alledaagse voorbeelden. In haar levendige stijl van lesgeven zie je haar fascinatie voor de zingevende werking van verhalen terug en haar achtergond in Humanistiek, Kritische Organisatie en Interventie Studies, en Theatervormgeving.

 

Louise Dancet is conflictbemiddelaar die haar luister- en gespekstechnieken put uit inspiratiebronnen als Martin Buber, Brené Brown, William Ury en Marshall Rosenberg. Louise traint daarnaast mediators in opleiding voor ICM en schrijft tweewekelijks voor haar eigen blog, voor iamexpat.nl en voor expatica.com. Haar rode draad is mensen verbinden. Dat doet ze het liefst door conflicten te helpen oplossen of mensen in beweging te brengen met herkenbare anekdotes of persoonlijke inzichten uit haar werk of leven.

 

Jan-Wolter Bijleveld werkt als conceptmaker/tekstschrijver. Vanuit zijn bedrijf Hoofdruimte bedenkt en realiseert hij informatieve campagnes, samen met andere zelfstandig creatieven. Ook is hij bedenker van het platform Lsltn (dat staat voor loslaten) en schrijver van de boeken Loslaten, Loswerken en Losleven.

 

Ype de Boer heeft een fascinatie voor de relaties tussen theorie & praktijk, filosofie & literatuur en waarheid & geschiedenis. Hij promoveert aan de Vrije Universiteit, waar hij tevens twee jaar docent is geweest. Naast onderwijs en onderzoek, vertaalt hij het werk van Giorgio Agamben, een hedendaagse, Italiaanse denker. Als redacteur van Parresia zet hij zich in voor de verspreiding van kritische filosofie en literatuur.

 

Christian van der Heijden studeerde economie, theologie en filosofie. Sinds 2000 werkt hij als journalist bij de KRO. In maart 2015 verscheen Geest en tegenwind, zijn tweede boek over paus Franciscus. Aan de Vrije Universiteit Amsterdam werkt hij momenteel aan een proefschrift, waarin hij de meta-ethiek van de Amerikaanse denker Richard Rorty vergelijkt met die van de boeddhistische wijsgeer Nāgārjuna.

 

Viktoria Susovits studeerde en doceerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en interesseerde zich al jonge leeftijd voor yoga, meditatie en andere vormen van zelfontwikkeling. In haar studententijd kwam ze in aanraking met Mindfulness en volgde verschillende meditatieretreats in binnen- en buitenland (Zweden, Thailand, India). Sinds 2009 geeft Viktoria Mindfulness trainingen voor groepen en in organisaties.

 

De van oorsprong Griekse Iro Evangelou is expert op het gebied van werk en geluk. Ze is psycholoog, therapeut en eigenaar van Glimpen, een trainersnetwerk voor on the job learning. Daarnaast schrijft ze onder meer voor NRC over de perikelen en persoonlijke ontwikkelingen van jonge professionals.

 

Haroon Sheikh is gepromoveerd in de filosofie aan de VU onder begeleiding van Ad Verbrugge en Peter Sloterdijk en is hoofd van de researchdivisie van investeringsmaatschappij Dasym. Hij heeft gepubliceerd over Nietzsche en schrijft regelmatig voor verschillende nationale dagbladen, zoals Trouw, NRC en het Financieele Dagblad.